Curtea de Conturi: 4,3 milioane de de asistati social in 2014. 26 de milioane de lei, acordate nejustificat

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 decembrie 2015, 12:18 Actualitate | Esenţial

Romania a avut, in 2014, un numar mediu lunar de 4,3 milioane de persoane care au beneficiat de asistenta sociala, arata un raport al Curtii de Conturi, care a identificat sume de bani alocate necuvenit in total de 26 de milioane de lei, din vina autoritatilor sau a beneficiarilor, scrie Mediafax.

Astfel, potrivit unui raport al Curtii de Conturi aferent anului 2014, depus in Senat, numarul mediu lunar al persoanelor care au incasat beneficii de asistenta sociala a fost de 4,3 milioane de persoane. Dintre acesti beneficiari, ponderea cea mai insemnata, respectiv circa 85% din total, o reprezinta copiii beneficiari de alocatie de stat pentru copii, care au fost in numar de 3.7 milioane. Alte 247.620 de persoane au beneficiat de alocatii pentru sustinerea familiei, 171.231 persoane au beneficiat de indemnizatii pentru cresterea copilului, iar 240.617 persoane de ajutoare sociale sub forma de venit minim garantat.

Fondurile publice pentru sustinerea sistemului de beneficii de asistenta sociala, acordate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, au fost in anul 2014 de 8.1 miliarde de lei (aproximativ 1.8 miliarde de euro), reprezentand 1,21% din PIB, se mai arata in raportul Curtii de Conturi. Institutia precizeaza ca, in actiunile de audit financiar intreprinse in anul 2014, au fost urmarite alocari de 5,5 miliarde de lei din bugetul de stat.

Astfel, aproximativ 2,6 miliarde de lei au mers catre plata alocatiilor, 1,7 miliarde de lei catre plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, inclusiv stimulentul lunar/de insertie, 261 de milioane de lei catre alocatia pentru sustinerea familiei si 664 de milioane de lei catre ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat.

Curtea de Conturi a sesizat deficiente in sistemul national de recuperare a debitelor din ajutoare sociale acordate necuvenit. Potrivit unor modificari legislative de la finele anului 2013, agentiile teritoriale aveau obligatia de a transmite aceste debite la organele de executare silita din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale, aceasta institutie urmand sa confirme preluarea in continuare a urmaririi debitului respectiv. In realitate, acest lucru nu s-a intamplat insa, avand in vedere lipsa unor institutii competente la nivel judetean, dar si a unor deficiente birocratice.

Din analizele Curtii de Conturi, aproximativ 26 de milioane de lei au fost acordate nejustificat in cursul anului 2014.

Astfel, cea mai mare suma de bani a provenit din sistemul privind ajutoarele sociale si alocatiile pentru sustinerea familiei. Mai exact, 17.8 milioane de lei au fost acordate necuvenit din motive precum nedeclararea de catre beneficiari a unor venituri nete realizate, detinerea unor bunuri care atrag excluderea acordarii acestor beneficii, neachitarea impozitelor pentru bunurile detinute, nedeclararea conturilor la banci mai mari de 3.000 de lei sau neprezentarea adeverintelor de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca de unde rezulta ca sunt in cautarea unui loc de munca si nu au refuzat unul

Alte peste 10 milioane de lei au fost acordate necuvenit in cazul indemnizatiei de crestere a copilului ca urmare a nedeclararii realizarii altor venituri pe perioada incasarii acestui drept, nerecalcularii cuantumului dreptului in functie de veniturile efectiv realizate, nesuspendarea platilor pentru ultima luna in plata, in conditiile in care celalalt parinte nu a solicitat acest drept pentru ultima luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului cuvenit, precum si acordarea stimulentului lunar/de insertie in situatia in care nu s-a facut dovada inceperii activitatii si implicit obtinerea de venituri supuse impozitarii.

Nu in ultimul rand, Curtea de Conturi sesizeaza ca 176.000 de lei au fost acordate necuvenit prin alocatiile pentru copii, in conditiile in care sume de bani au mers catre minori decedati, copii exmatriculati, care au abandonat scoala sau care au repetat anul din cauza inspectoratelor judetene care nu au transmis in timp util catre autoritatile competente documentele justificative pentru incetarea platii.

In acest sens, Curtea de Conturi critica si activitatea Directiei de Inspectie Sociala, care in cursul anului 2014 a desfasurat doar 17 actiuni de control si numai in perioada 17 februarie - 30 mai 2014. Mai mult, in anul 2014, s-a realizat cel mai mic numar de campanii tematice din ultimii trei ani, adica numai 4, cu doua mai putine fata de anul 2013, cand au fost realizate 6 campanii si cu una mai putin fata de anul 2012, cand au fost realizate 5 campanii.

In cadrul celor patru campanii tematice nationale din anul 2014 toate suspiciunile au fost verificate (22.817 cazuri), dar dintre acestea s-au confirmat numai 28% (6.486 cazuri). Pentru cazurile confirmate s-au intocmit 5.457 decizii de debit in suma de 9.4 milioane de lei lei, se arata in raportul Curtii de Conturi.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

4085 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  24% din populatia Romaniei este asistata social (Sâmbătă, 26 decembrie 2015, 13:32)

  andreesanu [utilizator]

  Daca 4.3 mil sunt asistati social ,4,5 milioane sunt pribegi prin lume dupa o bucata de piine, acei ce raman 10 milioane tirie mita pe rogojina ,adica traiesc de azi pe maine !!!.N-am pus la socoteala cele cateva mii de cocalari ,mafioti,politicieni,fosti si actuali salariati ai guvernelor de trista amintire (ultimii 26 de ani) baronii locali si bineinteles sleahta celor care s-au facut ca apara legea si dreptatea.
  Asta-i Romania de azi si asta-i rezultatul capitalismului de CUMETRIE marca Iliescu.
  • +5 (5 voturi)    
   Nastase a furat singur cat consuma 4.3 mil. (Duminică, 27 decembrie 2015, 11:24)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Un singur om a reusit sa fure mai mult decat consuma 4,3 milioane de asistati. Si totusi nu-l deranjeaza nimeni, nici macar nu este pe lista cu cei cateva sute de mii de posibili fraudatori fiscali. Nu cred ca asistatii sunt problema cea mare (din care 3,7 milioane sunt copii) ci hotii cei mari care fac sa dispara miliarde de Euro din PIB in fiecare an.
  • 0 (4 voturi)    
   Ce înseamnă... (Luni, 28 decembrie 2015, 7:30)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Un titlu de tabloid și cititori printre rânduri...
   Dacă ai fi citit și dincolo de titlu, poate ai fi văzut partea în care se specifică faptul că 85% sunt copii beneficiari de alocație. Chiar și copiii tăi se numără printre cei 4 mil de asistați social.
 • +6 (12 voturi)    
  am primit raspunsul! (Sâmbătă, 26 decembrie 2015, 14:01)

  un_deget_de_secaturi [utilizator]

  Cu ceva imp in urma, cand a fost Congresul gneral al pedesere, am aflat cu stupoare ca acum ar avea doar 3-400.000 de membri, si ma intrebam unde au disparut ceilalti, ca doar in Decembrie 1989 exista patru milioane de membrii de Partid!?
  Acum am primit raspunsul: iata, aici sunt, votantii pedeere, cele 4,3 milioane de asistati sociali!
  • -4 (12 voturi)    
   Aiurea (Sâmbătă, 26 decembrie 2015, 15:40)

   Max [anonim] i-a raspuns lui un_deget_de_secaturi

   N-ai primit niciun răspuns, ți l-ai dat singur și neîntrebat. Dacă ai fi capabil să citești mai mult decât un titlu cu litere îngroșate, ai vedea că 3,7 milioane din ăia nu au drept de vot. Oh, marotele astea plicticoase! Dacă psd nu e, nimic nu e.
   • 0 (0 voturi)    
    Scuze! (Sâmbătă, 26 decembrie 2015, 22:18)

    un_deget_de_secaturi [utilizator] i-a raspuns lui Max

    Da, am citit numai titlul bold.
    Acum vad ca " copiii beneficiari de alocatie de stat pentru copii, care au fost in numar de 3.7 milioane"
    Totusi, coincidenta cifrelor este FORMIDABILA, nu este ncio marota, ci pura realitate...
 • +6 (6 voturi)    
  Hoție mare . (Sâmbătă, 26 decembrie 2015, 14:36)

  mircea [anonim]

  Și asta pentru-că nu am auzit de nici-o autoritate care a acordat cu larghețe ajutoare sociale,să-i fie imputate și să facă pușcărie pentru prejudicierea bugetului de stat.Cât a fost PSD cu Ponta la guvernare nu sa vrut anchetarea acestor situații.De la acordarea de ajutoare unora care au vile cu turnulețe și mașini luxoase,la acordarea de ajutoare unora care sunt plecați în străinătate,banii în acest caz fiind luați de funcționari.PSD deține informații cu aceștia,90% dintre voturile false fiind persoane plecate în străinătate.Dacă ar exista un program de verificare CNP la alegeri s-ar descoperi niște fraude de proporții.Numai să se vrea să se facă lumină.
  • -1 (3 voturi)    
   Oare? (Duminică, 27 decembrie 2015, 17:55)

   Prea_Tarziu [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Daca impart 26 de milioane la 4 milioane inseamna 4 lei de asistat dat gresit. Nu mi se pare ceva wow! Pot fi greseli, greseli de interpretare, etc. Ganditi-va ca banda retrocedarilor de teren sustinute de Basescu, a jefuit de 3 miliarde de euro tara cand taia salariile si pensiile! Asta inseamna 15.000 de milioane de lei furati cu buna stiiinta si niciodata recuperati fata de 26 milioane probabil ulterior recuperati si facuti din greseli! Haideti sa ne ocupam de prioritati, nu de false probleme!
   • -2 (2 voturi)    
    Ceva nu-ți funcționează! (Luni, 28 decembrie 2015, 8:05)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

    Tu mergi pe principiul //totul sau nimic//,de aceia ajungi la anomalia menționată.
 • +1 (1 vot)    
  poate (Luni, 28 decembrie 2015, 8:40)

  roman [anonim]

  cineva se apleaca si asupra ajutoarelor si indemnizatiilor prevazute de : Legea nr.69/2015, Legea nr. 189/2000, Decretul -Lege nr.118/1990.
  Nu de alta, dar m-am saturat de recompensati si intrajutorati carora primariile le-au eliberat adeverinte din care rezulta ca nu au fost singurele persoane ce au parasit localitatile in care s-au desfasurat lupte, existand foarte multe persoane ce au preferat sa ramana. Ca de obicei, in Ro, sunt premiati cei ce au fugit, iar nu cei care au ramas in miezul luptei !Surprinzator, Comisiile de verificare si aplicare, au stabilit ca si "defetismul" populatiei trebe recompensat
 • 0 (0 voturi)    
  Mda... (Luni, 28 decembrie 2015, 9:52)

  Qu [utilizator]

  O sa se munceasca cand s-o si plati.

  Recomand tuturor sa NU munceasca pentru ca 2/3 din venit se duce automat la stat si astfel se sponsorizeaza chiar sistemul care mentine aceasta situatie.
  • 0 (0 voturi)    
   Ba mai mult (Luni, 28 decembrie 2015, 11:00)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Qu

   Angajatorul iti plateste 100 de lei. Statul iti ia 46, iti mai raman 54. Cu astia cumperi ceva de 54 de lei. 25% e TVA deci se mai duc la stat vreo 12 lei. Raman 42. Acum, produsul inglobeaza munca, materia prima si alte cheltuieli. Munca a fost si ea impozitata deja cu 46%. Daca neglijam materia prima si celelalte cheltuieli raman vreo 25 de lei. Din 100. Dar statul iti mai ia si alte impozite, pe masina, pe casa, taxe locale, etc. In final daca reusesti sa folosesti 20% din ceea ce muncesti este mare lucru. Macar daca pentru cei 80% serviciile ar fi ok, ai fi multumit. Dar daca mergi la doctor dai bani tot din cei 20% care ti-au ramas.
 • 0 (0 voturi)    
  Un popor de pomanagii (Luni, 28 decembrie 2015, 12:36)

  Gabi [anonim]

  Cineva trebuie tot timpul sa-i dea romanului…Statul, guvernul, UE, FMI, Dumnezeu. Cu munca se sta mai prost.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică