Asociatiile de pacienti cu diabet acuza lipsa insulinei din farmacii si le transmit autoritatilor responsabile o scrisoare deschisa afirmand ca peste 30% din aceste medicamente sunt exportate, se arata intr-un comunicat transmis vineri Agerpres.

Sursa citata mentioneaza ca, potrivit studiilor de piata, 30% sau un procent mai mare din medicamentele care ar trebui sa ajunga la pacientii romani "iau calea exportului paralel".

"Au trecut cateva luni bune de cand am informat si solicitat autoritatilor rezolvarea problemelor de disponibilitate a insulinei cu care bolnavii de diabet se trateaza (intre care am mentionat Apidra, Humalog, NovoMix, NovoRapid), dar fara niciun rezultat", se arata in scrisoarea deschisa adresata guvernantilor.

Asociatiile de pacienti spun ca lipsa medicamentelor din farmacii s-a agravat foarte serios "dupa data de 1 iulie 2015, cand au intrat in vigoare noile preturi". "Conform studiilor de piata, 30% (uneori chiar mai mult) din medicamentele care ar trebui sa ajunga la pacientii romani iau calea exportului paralel. Desi este legal, exportul paralel pune in pericol chiar viata bolnavilor romani care sufera de diabet zaharat, iar autoritatile au obligatia de a interveni macar acum, in ultimul ceas", se mai arata in comunicat.

De asemenea, ei atrag atentia asupra faptului ca un pacient dependent de un anume tip de insulina, care lipseste din farmacii, nu are o alternativa.

"Fiind un medicament biologic, un tip de insulina nu poate fi inlocuit cu altul, in afara unei decizii foarte bine argumentate din punct de vedere medical. De aceea, este esential ca pacientul cu diabet insulino-tratat sa aiba la dispozitie in permanenta intocmai tipul de insulina prescris de medicul specialist, singurul care este in masura sa decida care este tratamentul potrivit fiecarui bolnav in parte", afirma reprezentantii asociatiilor de pacienti. Totodata, spun ei, "tratamentul discontinuu sau subdozat cu insulina se asociaza, conform studiilor din literatura de specialitate, cu o rata crescuta a complicatiilor cronice ale bolii si, implicit, cu costuri mai mari pentru sistemul de sanatate".

Potrivit aceleiasi scrisori deschise, desi tratamentul cu insulina este decontat 100% de stat, "in realitate, din cauza accesului limitat si discontinuu la insulina, bolnavul cu diabet zaharat traieste o permanenta anxietate psiho-sociala, care ii scade calitatea vietii si impacteaza negativ rezultatul final al tratamentului".

"Din aceste motive, facem apel public la noul Guvern al Romaniei, precum si la celelalte institutii implicate in asigurarea sanatatii publice din tara noastra, pentru rezolvarea imediata a situatiei accesului bolnavilor cu diabet zaharat la tratamentul cu insulina mentionat anterior", se arata in scrisoarea deschisa.

Scrisoarea deschisa este semnata de Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Asociatia Copiilor Bolnavi de Diabet "Sfantul Iustin", Asociatia Copiilor si a Tinerilor Diabetici Targu Mures si de Asociatia Copiilor si Tinerilor cu Diabet din Judetul Constanta.