Ministrul Sanatatii: Ce s-a intamplat la Colectiv e o situatie cu totul exceptionala; s-au luat masurile potrivite
"Ce s-a intamplat la Colectiv nu este un lucru care se intampla zi de zi. Este o situatia cu totul exceptionala pentru care multe tari nu sunt pregatite. Eu sunt un adept al profilaxiei si probabil ati auzit acest lucru si in saptamanile care urmeaza vom detalia lucrurile, dar nu te poti pregati chiar pentru orice catastrofa de pe lumea asta. (...) Vom invata din aceasta intamplare", a afirmat ministrul, care a vizitat o victima a incendiului internata la Spitalul C.C. Iliescu, relateaza Agerpres.
El a admis ca exista diferente in ceea ce priveste dotarea cu aparatura intre spitalele romanesti si cele din strainatate.
"Eu consider ca in conditiile date repet: suntem in Romania, suntem romani, trebuie sa ne uitam exact ce facem fiecare dintre noi. In mod evident sunt diferente, dar traim in Romania si dumneavoastra, si eu si responsabilitatea noastra si ca medic practician si acum in aceasta functie este fata de pacientii nostri. Asta este situatia, si eu, hai sa ne gandim cu totii cum facem sa ne facem meseria, cat producem, cat lucram in comparatie cu cei care muncesc mai mult si produc mai mult. Astea sunt conditiile pe care le are Romania si, in aceste conditii, in acest sistem, avem responsabilitatea de a ne trata pacientii nostri", a spus medicul.
In opinia acestuia, in cazul ranitilor de la Colectiv s-au luat masurile potrivite.
"Consider ca in aceasta situatie s-au luat masurile potrivite. Mi s-a reprosat ca uneori realitatile au fost mai sumbre in evolutia pacientilor decat s-a intamplat. Dincolo de aceste camere sunt apartinatorii pacientilor cu care am tinut sa ne intalnim. Nu ar fi fost deloc etic ca oricine de aici sa spuna ca nu va merge bine, vor muri, era un mesaj absolut nepotrivit si nimeni din sistem nu l-ar da. Nu este etic. Dincolo de etica ne gandim la partea concreta. (...) In saptamanile care urmeaza, ca sa discutam pe cifre si nu pe pareri, va vom furniza datele de supravietuire a acestor pacienti. Va vom produce date, cifre si le vom compara cu cele din carti sa vedem exact in situatia acestor cazuri, a gravitatii lor cum ne-am descurcat ca si sistem. Conditiile de la noi sunt conditiile unui Produs Intern Brut atat cat il avem", a aratat Patriciu Achimas-Cadariu.
El a informat ca mai sunt raniti in tragedia din clubul Colectiv in stare grava. "Sunt pacienti in stare grava inca. Cred ca suportul nostru trebuie sa se indrepte atat in directia pacientilor, cat si a apartinatorilor. Nu este o situatie obisnuita, este o situatie cu totul si cu totul exceptionala", a afirmat demnitarul.
Ministrul a precizat ca miercuri si joi a facut vizite in spitalele bucurestene unde sunt internate victime de la Colectiv pentru a vedea starea pacientilor, dar si pentru a vorbi cu medicii.
"Zilele acestea, in calitate de medici, trebuie sa vedem ce se intampla cu pacientii de la Colectiv in primul rand. Cu ocazia aceasta sigur ca vedem si alte aspecte din spitale si chiar incepem unele consultari cu colegii nostri. Una peste alta este un exercitiu foarte bun pe care il facem zilele acestea. Ne-am concentrat pe acesti pacienti (n.r. ranitii din Colectiv) si ieri si astazi, dar dincolo de aceasta am vazut si lucruri exceptionale care se petrec in acest spital si in celelalte pe care le-am vizitat ieri", a mai spus ministrul Sanatatii.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
clinica pentru arsi era inchisa deci Ponta i-a taiat panglica, Banicioiu zicea ca spitalele romanesti sunt dotate precum cele de afara - nu ne trebuie nimic iar 8 zile mai tarziu fugeau toti ranitii in strainatate dar in rest toate sunt bune. Mai putin Sanatatea...
2. De ce trebuie sa existe 2 servicii de urgenta : SMURD sI Salvare ? Cu diferente de finantare , de organizare ( SMURDUL e fundatie dar actioneaza in cadrul MI ), de dotare ,de calificare si uneori de comunicare ??
3. Putem afla sumele vehiculate prin SMURD ?? Ca au fost si avioane si elicoptere cazute despre care nu mai stim nimic ca sa nu ne aducem de cei 2% din impozitele multor ROMANI directionati catre SMURD.
4. A solicitat dl. ministru un filmulet al interventiei ?? Oamenii ,fie doctori, fie asistente , fie paramedici sau soferi si brancardieri au facut tot ce-au putut si chiar mai mult .Si nu trebuie uitati cei din spitale. Jos palaria !!
Insa la fata locului s-a vazut lipsa lipsa unui coordonator ,a unui dirijor dar si a unui triaj eficient. S-a vazut deasemenea lipsa de comunicare intre 112 si SMURD sau Salvare. Initial au fost prea putine masini apoi prea multe.
(Pe acest fond ne-a sarit in ochi graba cu care au aparut la "interviuri TV" si Oprea si e drept impins de la spate,dr. Arafat.)
5. Ce pregatire de Sanatate publica (management medical) are dl. ministru ????