Peste 3.200 de nereguli au fost descoperite in cluburi, baruri, discoteci, sali de spectacole si mall-uri controlate de pompieri in ultima saptamana, in 37 de cazuri fiind descoperite incalcari grave ale cerintei de securitate la incendiu, au anuntat reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, citati de Mediafax. In perioada 9-16 noiembrie au avut loc 1.000 de controale la nivel national in cluburi, baruri, discoteci, sali de cinematograf si de spectacol, precum si in mall-uri, pentru a se verifica daca acestea respecta normele de aparare impotriva incendiilor.

In urma controalelor au fost constatate 3.218 deficiente, dintre care 432 au fost inlaturate pe timpul verificarilor. Echipele de control au dat 2.479 sanctiuni contraventionale, dintre care 1.584 de avertismente si 895 de amenzi in cuantum de 8.579.770 de lei, arata Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Printre neregulile gasite la unitatile controale sunt: deficiente privind existenta si functionalitatea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor; organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor; lipsa autorizatiei de securitate la incendiu; nerespectarea reglementarilor referitoare la utilizarea focului deschis si a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum si cele referitoare la reglementarea fumatului.

La unele dintre unitatile controlate, din domeniul alimentatiei publice si de agrement, au fost depistate si 37 de incalcari grave ale cerintei de securitate la incendiu. Unele dintre imobilele unde au fost facute controale au fost inchise, iar la altele a fost oprita functionarea.

Pompierii au facut, in afara controalelor, si 707 actiuni de recunoastere la mai multe unitati, precum si 295 de exercitii de evacuare, la care au participat peste 2.100 de persoane.

"Simultan cu activitatile preventive, asigurarea unui raspuns adecvat in situatii de urgenta reprezinta o prioritate pentru institutia noastra. In plan operational, in aceeasi perioada, au fost derulate 10.281 interventii, in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului trecut. Un procent de 84% dintre acestea au reprezentat interventiile serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare, urmat de incendii - 6% si alte situatii de urgenta", au precizat reprezentantii ISU.

La actiunile de control au participat 1.312 pompieri, 546 de politisti, 517 jandarmi si 237 de reprezentanti ai altor autoritati cu atributii de control.

In urma incendiului din clubul Colectiv, care nu avea autorizatie de securitate la incendiu din partea ISU Bucuresti-Ilfov, au fost intensificate controalele in cluburi, baruri, discoteci, sali de spectacole si mall-uri.

Verificarile au loc si in contextul in care angajati ai ISU Bucuresti-Ilfov sunt acuzati ca au permis functionarea clubului Colectiv fara ca localul sa aiba aviz sau autorizatie de securitate la incendiu si, mai mult, nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere.