Pe 1 septembrie 2015 Estonia devenea oficial membra a Agentiei Spatiale Europene ESA, dupa ce la inceputul anului, pe 4 februarie semna acordul de accedere la conventia ESA. In toata aceasta perioada acordul a trecut prin legislativ si executiv, legea aferenta fiind promulgata in final la Talin, scrie Space Alliance.

Pe 4 noiembrie 2015 Ungaria a devenit la randul ei membra ESA, tara cu numarul 22 in programul spatial european, procedura legala fiind similara cu cea pe care o aminteam mai devreme (ratificarea acordului pe 24 februarie si cateva luni de tranzitie pentru transformarea in lege interna).

Prima tara din fostul bloc estic care a aderat la ESA, si al 18-lea membru al agentiei, a fost Cehia, in 2008, urmata de tara noastra in 2011 si Polonia in 2012. Urmatorea tara care va fi admisa va fi Slovenia, aflata astazi in faza de preaderare. Alte patru tari mai sunt pe lista de asteptare: Letonia, Lituania, Slovacia si Bulgaria.

Bulgaria devine a zecea tara cooperanta a ESA

ESA are un mecanism standard de pregatire a candidaturii unor noi membri: aceste tari sunt incluse initial in programul PECS (Plan for European Cooperating State), in medie pe o perioada de 5 ani, timp in care institutiile de specialitate locale sunt incluse in diferite proiecte de cooperare internationala, cu scopul pregatirii lor pentru momentul aderarii.

Interesant de subliniat in acest context ca Ungaria, desi prima tara estica care a intrat in programul PECS (in aprilie 2013), a ales sa adere la ESA abia dupa 12 ani. Aceasta in principal pentru ca la Budapesta nu s-a considerat prioritara asumarea unor obligatii financiare in programul spatial comun al Europei.

Companiile de profil din Ungaria au o lunga traditie in participarea la proiectele spatiale europene si gratie expertizei de care dispun au putut participa la licitatii si au fost selectate pentru furnizarea de echipamente pentru sateliti, desfasurand afaceri profitabile, chiar daca tara, din punct de vedere politic nu facea parte din structura ESA.

Spre exemplu putina lume stie ca Ungaria a contribuit esential la succesul misiunii Rosetta, computerul de bord si software-ul instalat pe satelitul mama si pe robotul Philae, fiind dezvoltate in mare masura la Budapesta.

In anii 60-70 ingineri unguri au participat substantial la programul Apollo, poate cel mai cunoscut aici fiind Ferenc Pavlics, inginer sef in proiectul roverului lunar.

detalii suplimentare pe Space Alliance