Reactia Inspectiei Judiciare dupa scandalul "eliberarea lui Piedone": Controlul exercitat de Inspectia Judiciara nu poate pune in discutie solutia pronuntata prin hotararile judecatoresti

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 12 noiembrie 2015, 18:03 Actualitate | Esenţial


Inspectia Judiciară a reactionat printr-un comunicat dupa ce o organizatie de magistrati, un ONG si ziaristi au criticat faptul ca institutia s-a autosesizat in cazul judecatorului care a decis decis eliberarea din arestul preventiv a lui Cristian Popescu Piedone. "Cunoaşterea specificului şi atribuţiilor Inspecţiei Judiciare sunt de natură să înlăture, fără putinţă de tăgadă, orice speculaţii privind presiuni exercitate asupra judecătorilor în activitatea de judecată", arata institutia in comunicatul citat.

Reamintim ca ONG-ul Centrul de Resurse Juridice a cerut demisia de urgenta a Inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, apreciind ca "sistemul judiciar romanesc se afla intr-un pericol iminent cata vreme inspectori ai inspectiei judiciare se sesizeaza din oficiu cu privire la hotarari judecatoresti definitive".

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) critica decizia Inspectiei Judiciare
de a se sesiza din oficiu impotriva judecatorului de la Curtea de Apel Bucuresti care a decis eliberarea din arest preventiv a primarului demisionar a Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone calificand drept  "inacceptabila si periculoasa" modalitatea in care intelege sa-si exercite prerogativele. Potrivit UNJR, prin asfel de actiuni Inspectia Judiciara se transforma "intr-un instrument de presiune impotriva judecatorilor, actiune ce are ca efect incalcarea independentei justitiei".

Inspectia Judiciara a anuntat joi ca s-a sesizat din oficiu si face verificari in cazul judecatorului Constantin Luchian Constantinescu,
de la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis eliberarea din arestul preventiv a lui Cristian Popescu Piedone si a celor doua functionare din primarie, anunta Agerpres. Curtea de Apel Bucuresti a decis miercuri ca fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone sa fie eliberat din arest, decizia fiind definitiva. Cristian Popescu Piedone a fost arestat preventiv in legatura cu autorizarea functionarii clubului Colectiv.

Ziaristul Dan Tapalaga a scris ca "a te autosesiza pe solutiile pronuntate de magistrati in timpul unei anchete reprezinta un semnal de prost augur in sistem, care nu ma indoiesc ca-si va apara independenta".

Comunicatul integral al Inspectiei Judiciare:

Inspectia Judiciara, fidelă respectării principiului legalităţii în desfăşurarea activităţii sale, având în vedere rolul pe care i l-a conferit legea şi anume acela de a contribui la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie, a eficienţei şi eficacităţii sistemului judiciar, prin intermediul unor verificări independente şi de evaluare a activităţii acestuia, conştientă fiind de locul şi importanţa mass-media în societatea contemporană, pentru o corectă informare a opiniei publice, face următoarele precizări:

1. potrivit art. 45 alin. (2), (3) şi (4) lit. c) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată,

- Inspecţia Judiciară, ca titulară a acţiunii disciplinare, se poate sesiza şi din oficiu, în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori;

- şi în cazul în care sesizarea din oficiu se fundamentează pe aspecte semnalate în mass-media, acestea sunt supuse unei verificări prealabile efectuate de inspectorii judiciari, în cadrul căreia se stabileşte dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare;

- dacă în urma efectuării verificărilor prealabile se constată că nu există astfel de indicii sesizarea se clasează;

2. în conformitate cu dispoziţiile art. 6 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară, verificările efectuate de aceasta se desfăşoară conform dispoziţiilor art. 46 alin. (2), art. 64 alin. (2) şi art. 67 alin. (2) din Legea nr, 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea principiilor independenţei judecătorilor şi procurorilor, supunerii lor numai legii, precum şi autorităţii de lucru judecat;

de asemenea, controlul exercitat de Inspecţia Judiciară nu poate pune în discuţie soluţia pronunţată prin hotărârile judecătoreşti supuse căilor de atac prevăzute de lege şi nici soluţiile adoptate de procurori, care pot fi verificate numai în cadrul şi limitele date de principiul controlului ierarhic sau de instanţele de judecată.

Apreciem că informarea opiniei publice cu privire la activitatea Inspecţiei Judiciare este o obligaţie constituţională. Cunoaşterea specificului şi atribuţiilor Inspecţiei Judiciare sunt de natură să înlăture, fără putinţă de tăgadă, orice speculaţii privind presiuni exercitate asupra judecătorilor în activitatea de judecată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2772 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  Corect! (Joi, 12 noiembrie 2015, 18:18)

  corado [anonim]

  Continuati sa va faceti datoria!
  • +1 (9 voturi)    
   Va faceti ca nu pricepeti (Joi, 12 noiembrie 2015, 18:30)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui corado

   Nu contesta hotararea dar se ia de ala care a luat hotararea. Nu e asta o forma de presiune si indirect de fapt se contesta hotararea???

   La fel de ce trebuie anuntata in presa asa o ancheta. A i indicii ca e corupt, investigheaza si saltal cand ai indicii. Asa e doar presiune.
   • +1 (5 voturi)    
    De ce să condamni judecătorii corupți? (Joi, 12 noiembrie 2015, 19:15)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Marius

    Sunt cei mai buni, le poți manevra deciziile cum vrei. Plus că mai ai un avantaj, corupții se vor înghesui să-i judece unul corupt.
   • +1 (3 voturi)    
    hm (Joi, 12 noiembrie 2015, 19:44)

    hps [anonim] i-a raspuns lui Marius

    ca sa contesti o hotarire trebuie sa vii cu argumente dupa ce afli sustinerea solutiei pronuntate. magistratul nu si-a publicat sustinerea.inca.
    deci nu ai ce sa faci.

    - mai departe.
    cine a hotarit ca este vorba despre o abatere disciplinara si cum isi motiveaza actiunea, ce abatere disciplinara a savirsit magistratul?

    asta e adevarata intrebare.

    se presupune ca te sesizezi din oficiu in fata unei abateri evidente, nu?

    - si mai departe.
    lăsarea unui acuzat în libertate pe parcursul procesului nu înseamnă automat nevinovăţia sa, după cum arestarea lui nu inseamnă vinovăţia sa in faza asta procesuala .

    Soluţia finală trebuie luată pe baza unor certitudini cu privire la comiterea faptei şi existenţa vinovăţiei persoanei acuzate, zic unii.
 • 0 (6 voturi)    
  Piedone, vinovat!Judecatorul nu este convins! (Joi, 12 noiembrie 2015, 18:36)

  hotnewsfil [utilizator]

  Este interesant de stiut : judecatorul care a decis eliberarea completa a lui Piedone ar fi fost la fel de "obiectiv", de "riguros" si rece profesional, daca o ruda apropiata a lui (copil, frate, parinte, etc.) ar fi fost in sala Colectiv si ar fi decedat din cauza arsurilor si a intoxicarii. Si-ar fi stapanit judecatorul voiniceste durerea, disperarea, ar fi strans din dinti si ar fi decis ca Piedone trebue sa fie eliberat, sa poata lua legatura cu oricare dintre salariatii din subordinea lui, cei care erau insarcinati cu eliberarea autorizatiilor de constructie si a autorizatiei de functionare (pe baza receptiei finale a lucrarilor la constructia Colectiv)?
  De ce judecatorul in cauza nu si-a publicat imediat justificarea acestei decizii, ca sa isi dovedeasca luciditatea de om neafectat de nenorocirea Colectiv?
  Piedone trebuia sa-si fi organizat in asa fel activitatea subalternilor (ierarhic), incat acestia sa fi respectat riguros legile si regulamentele, macar a celor care se refera la asigurarea vietii cetatenilor din sectorul in care era primar.
  Daca nu si-a organizat in acest fel activitatea de primar, Piedone trebue sa suporte consecinte privind moartea zecilor de oameni.
  • +2 (4 voturi)    
   Daca ar fi fost a ruda (Joi, 12 noiembrie 2015, 18:58)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Ar fi trebuie sa se abtina si sa ceara sa fie inlocuit.
  • +3 (3 voturi)    
   acuma (Joi, 12 noiembrie 2015, 19:28)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   nu zic ca a procedat corect ca l-a elibeat dar tocmai asta inseamna a fi judecator, sa fii impartial si sa nu tii cont de emotii, de subiectivisme. Nu ma pricep la legi dar, ca principiu, asta nu este un argument "daca ar fi fost copilu tau acolo...", e o chestie penibila. Motivul pentru care piedone nu trebuia sa iasa este pentru ca ar putea influenta ancheta, martorii etc si nimic altceva. Asta este de fapt singurul motiv invocabil, ca omul nu este totusi un pericol public , nu e un talhar/violator/pedofil/etc, singurul pericol este posibila influentare a martorilor si da, eu nu l-as fi lasat sa iasa dat fiind puterea pe care o are piedone, nu e un neica nimeni, are bani, relatii etc si in mod cert va influenta martorii sau va modifca/ascunde documente
 • 0 (4 voturi)    
  BA TREBUIE SA PUNA IN DISCUTIE ! (Joi, 12 noiembrie 2015, 18:42)

  nicolaie [anonim]

  Ca altfel, ne ia dracu' pe toti (si asa nu stim daca nu ne-a luat)
 • +1 (7 voturi)    
  CE-O SA DESCOPERE INSPECTIA JUDICIARA ? (Joi, 12 noiembrie 2015, 20:26)

  Susufler0 [utilizator]

  Daca judecatorul care a judecat propunerea de arestare preventiva a lui Piedone ar fi luat orice alta masura preventiva impotriva fostului primar, arest la domiciliu, control judiciar, liberare provizorie pe cautiune, astazi 100% n-ar fi existat acest subiect de discutie. Lipsa oricarei masuri preventive in ceea ce -l priveste pe Piedone, i-a facut suspiciosi pe cei din Inspectia Judiciara.Am citit tot pe HN motivele pt care DNA a solicitat arestarea preventiva si, cu oarece experienta in domeniu, indraznesc sa spun ca hotararea luata de judecator este corecta, asta neinsemnand ca in final Piedone nu poate fi trimis in judecata iar in finalul finalului, chiar condamnat. Deci, DNA a cerut instantei sa dispuna arestarea preventiva a primarului Popescu-Piedone intrucat "si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu, constand in incalcarea dispozitiilor legale privind apararea impotriva incendiilor, prin aceea ca a emis acordul de functionare nr. 390-14.01.2015 si autorizatia de functionare nr.369-14.01.2015, necesare desfasurarii activitatii de catre SC COLECTIV CLUB SRL , la Punctul de lucru din str Tabacari nr. 7, sector 4. Prin aceasta CPP a cauzat vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Primariei Sectorului 4, in urma carora reprezentantii SC Colectiv Club SRL care au putut desfasura activitati de alimentatie publica si au obtinut un folos necuvenit in cuantum de 62982 lei. ACESTEA SUNT MOTIVELE PT CARE DNA A CERUT ARESTAREA LUI PIEDONE. Nu-l inghit de loc pe piedone, nu l-am votat, cred ca e un primar corupt pe care DNA va pune mana pana la urma, dar in cazul asta ii dau dreptate Judecatorului. Nu avea motive sa-l aresteze si poate nici sa ia impotriva lui o alta masura preventiva. Daca DNA nu descopera o abatere disciplinara semnificativa savarsita de judecator in legatura cu dosarul lui Piedone atunci e grav. O sa semene a haituiala !
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 13 noiembrie 2015, 0:20)

  Reticentul [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  judecatorii (Vineri, 13 noiembrie 2015, 0:52)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  vor fi independenti cind vor disparea madam costiniu si restul din sistem. Pina atunci mai dureaza.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by