Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis miercuri sa nu o sanctioneze pe Ingrid Botezatu, procurorul de sedinta care nu a facut contestatie in cazul eliberarii din arest a tinerilor din Vaslui acuzati ca au violat o eleva, informeaza Agerpres.

Sectia CSM a respins miercuri actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva procurorului Ingrid Botezatu, care fusese reclamata pentru abaterile disciplinare prevazute de art. 99 literele m) si t) din Legea 303/2004.

Dispozitiile de la art. 99 litera m) prevad: "nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente', iar cele de la litera t): 'exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta".

Parchetul General a constatat, in urma efectuarii unui control la Parchetul pe langa Judecatoria Vaslui, ca Ingrid Botezatu si-a exercitat functia cu grava neglijenta.

O echipa a Parchetului General a efectuat, in iulie, un control la sediul Parchetului din Vaslui, in acest caz.

Surse judiciare declarau la acea data pentru Agerpres ca rezultatul verificarilor a reliefat existenta unor indicii privind comiterea de catre Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui si procuror de sedinta, a abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) din Legea 303/2004, respectiv exercitarea functiei cu grava neglijenta, constand in neverificarea in termenul prevazut de lege a legalitatii si temeiniciei incheierii din 2 aprilie 2015 a Judecatoriei Vaslui, prin care s-a inlocuit arestul preventiv cu o alta masura mai usoara in cazul tinerilor acuzati de viol.

Pe 10 noiembrie 2014, o eleva a fost violata de sapte tineri pe un camp din apropierea localitatii Valeni, ei fiind trimisi in judecata pe 8 decembrie 2014, sub acuzatia de viol si lipsire de libertate, toti in stare de arest preventiv.

In 2 aprilie 2015, trei dintre tineri - Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan - au recunoscut acuzatiile si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata, iar la acelasi termen un magistrat a decis ca ei sa fie judecati in arest la domiciliu.

Decizia nu a fost contestata de Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, reprezentat in sala de judecata de procurorul Ingrid Botezatu.

Ulterior, Tribunalul Vaslui a decis ca si ceilalti patru tineri care nu si-au recunoscut vina sa fie plasati in arest la domiciliu, masura schimbata apoi cu controlul judiciar pentru toti cei sapte acuzati.

Curtea de Apel Iasi i-a condamnat definitiv pe cei sapte violatori: Silviu Burada - 10 ani de inchisoare, Andrei Paul Burlacu - 8 ani si 6 luni, Silviu Avadanei - 8 ani, Petrica Ionut Bolboceanu - 8 ani si 6 luni, Ionut Bogdan Boicu - 6 ani si 6 luni, Alin Dumitru Rotaru - 6 ani si 4 luni, Ioan Surleac - 6 ani.