Presedintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri, printr-o declaratie tinuta la Palatul Cotroceni, ca va participa la doua intalniri importante pe tema migratiei ce se vor desfasura in Malta. Seful statului a spus ca se vor discuta mecanisme de sprijin pentru tarile din Africa, despre intarirea controlului la granitele externe ale UE si despre hot-spot-urile in care vor fi gazduiti refugiatii.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

HotNews.ro a prezentat LIVETEXT declaratiiile presedintelui:

- Azi si maini sunt convocate doua intalniri internationale importante. Prima e un summit intre tari UE si Africa, a doua e un Consiliu European extraordinar.

- Ambele se vor desfasura in Malta. Voi participa in ambele intalniri.

- Prima reuneste toti reprezentantii tarilor din UE si un numar mare de sefi de state din Africa. Scopul e de gasi cele mai bune cai pe ruta sudica, via Italia - Europa. Aici avem nevoie de un mecanism de sprijin pentru tarile africane.

- A doua intalnire, Consiliul Extraordinar, va avea ca tema principala migratia. Dupa intalnirile din ultimele luni s-a vazut ca e inca nevoie de foarte multa coordonare pentru a progresa intr-un control eficient al fluxului de migranti.

-Vom discuta despre intarirea controlului la granitele externe ale UE si despre hot-spot-uri, locurile unde vor fi primiti refugiatii.

-Pozitia Romaniei este pozitia bine-cunoscuta. Nu avem motive sa schimbam aceasta pozitie. Romania este solidara cu celelalte state membre UE si doreste sa gaseasca impreuna cu ele cele mai bune solutii.

- Romania are un control riguros la propriile granite si nu au aparut probleme specifice. Romania este implicata in foarte multe actiuni europene si internationale, suntem foarte implicati in agentia Frontex.

- Romania este de parere ca e nevoie de o colaborare stransa atat cu tarile de origine, cat si cu cele de tranzit pentru a controla fluxul de origine. Masuri de sprijin si pacificare pentru tarile de origine, colaborare intensa pentru tarile de tranzit - Romania e de acord sa se implice in toate aceste masuri

- Trebuie intarite granitele exterioare ale UE, si aici nu vorbesc de granitele noastre, ci de alte granite pe unde intra fluxul in Europa