Jocurile firmelor de medicamente, ale farmaciilor, ale autoritatilor - toate au revenit in atentia publicului odata cu cazurile Dan Iosif, Florian Pittis ori Nicolae Dobrin. Ele au atras atentia mai mult decat oricand asupra cancerului, boala de care sufera din ce in ce mai multi romani. Insusi numarul bolnavilor este o necunoscuta – in vreme ce un raport al Centrului National de Statistica Sanitara numara peste 10.000 de copii tratati anual de cancer, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, spune ca ar fi vorba de numai 1.100 de copii. Ce stim sigur e ca ultimii ani au adus cresteri ale vanzarilor producatorilor de medicamente, care s-au ridicat la 120 de milioane de euro. Bolnavii se plang insa ca tratamentul oferit gratuit de stat este cel mai ieftin si nu cel care le asigura sanse mai mari de supravietuire.

UPDATE. Micile farmacii sunt dezarmate in fata deciziilor CNAS si in fata fortei financiare a lanturilor mari, „care fac jocurile”, ne scrie un farmacist care semneaza „Attila”. „Noi trebuie sa ne conformam la fiecare emanatie din partea CAS, indiferent cat de absurda, penibila sau nejustificata ar fi aceasta. Pe de alta parte, se vede clar si pt. cei dinafara sistemului ca jocurile nu le fac micile farmacii private, ci marile lanturi, sustinute de distribuitorii de care acestea apartin, impreuna cu producatorii de medicamente”.

Cititorul ne scrie ca au fost dezbatute mai multe solutii pentru problema plafoanelor la medicamente (mutarea la medici, eliminarea), insa autoritatile refuza sa le aplice intrucat functionarii „si-ar pierde obiectul muncii” iar banii din sistem „ar fi gestionati corect”.

Problemele sistemului de tratare a cancerului

● Bolnavii spun ca peste tratamentul asigurat de stat, trebuie sa plateasca sume mari de bani pentru medicamente performante si pentru costurile conexate de tratament.

● Nu se stie exact numarul persoanelor care sufera de o afectiune oncologica

● Romania are numai doua centre importante de tratare a cancerului: la Cluj si Bucuresti

● Nu exista aparatura de specialitate, motiv pentru care tratamentele complicate se fac in strainatate

● Companiile de medicamente fac presiuni asupra medicilor sa recomande anumite tratamente

„Doctorul mi-a zis ca nu mi-e indeajuns sa traiesc cu medicamentele gratuite”

Unii bolnavi sunt dispusi sa plateasca oricat, pentru ca, spun ei, tratamentul pe care statul il ofera gratuit nu le „garanteaza” o viata lunga.

„Am o pensie de cinci milioane si cheltuieli de 7 milioane pe saptamana, pentru tratament. Am aflat ca am cancer de piele acum doi ani, si am facut sedinte de chimoterapie in 5 etape, in total. Daca nu m-ar fi ajutat cu bani copiii mei, sa iau medicamente straine si sa merg la Bucuresti pentru tratament, cine stie, probabil ca n-as fi dus-o pana acum. Ce sa fac cu medicamentele pe care le iau gratuite? Doctorul mi-a zis ca nu e de indeajuns sa traiesc cu ele ”, spune Maria T., de 65 de ani.

„Locuiesc intr-un oras de langa Ploiesti si, din pacate, in judetul nostru, nu este un centru unde sa se faca tratamentul cancerului asa cum trebuie. Trebuie sa merg pana in Bucuresti, la Fundeni, daca mai vreau sa traiesc”, ne-a mai povestit ea.

Marlene Farcas, de la Societatea Romana de Cancer, arata ca medicamentele sunt foarte scumpe. „Unele pot ajunge la 12.000 de RON pe luna, iar acestea nu au cum sa ajunga la pacienti. Desi fondurile Ministerului Sanatatii au crescut, ele sunt totusi limitate”, spune Farcas.

In general, un tratament se porneste cu un medicament mai usor, iar costurile sunt undeva in jurul a trei milioane de lei vechi, pe luna. Dar un tratament cu medicamente de urmatoare generatie costa undeva in jurul a 15 milioane si mai sunt altele pentru care costurile sunt de 18.000 de lei noi, explica Farcas. La medicamentele mai ieftine, citostaticele, “are acces mai multa lume”, adauga ea.

Sunt bani?

Sunt bani din ce in ce mai multi. Ca si bolnavi de cancer. Conform datelor obtinute de HotNews.ro din industrie, piata antineoplazicelor si imunomodulatoarelor (cele care opresc cresterea celulelor canceroase, respectiv cele care maresc eficacitatea sistemului imunitar) a crescut, anul acesta, cu aproximativ 11 la suta fata de anul 2006. Cresterea de anul trecut fata de 2005 fusese de 18 la suta.

Piata va creste anul viitor, cand, potrivit Ministerului Sanatatii, sunt alocati mai multi bani: 550 de milioane de RON, echivalentul a 164 de milioane de euro. Totusi, spune fostul presedinte al CNAS Cristian Vladescu, trebuie avut in vedere ca medicamentele anti-cancer sunt scumpe. „Sunt foarte scumpe. De exemplu, pentru leucemie, pot costa si 6000 de lei pe saptamana. Trebuie facute eforturi mari, fiindca banii se termina repede”, afirma Vladescu.

In Romania, spune Cristian Vladescu, pretul medicamentelor e stabilit de directia farmaceutica din Ministerul Sanatatii. Acest lucru a atras protestele farmacistilor, reclamand ca ar avea de castigat bani mai putini, insa ei au pierdut, recent, la Curtea de Apel, procesul prin care au cerut anularea ordinelor Ministerului Sanatatii. In cazul medicamentelor pentru cancer foarte scumpe, adaosurile sunt mici, de doar cateva procente, sustin surse din industria farmaceutica.

Numarul bolnavilor, o necunoscuta

Cifrele privind numarul bolnavilor de cancer se bat cap in cap. Sa luam un exemplu, “Cele 10.000 de Teodore”. Asa s-a numit un articol din “Evenimentul zilei”, despre copiii bolnavi de cancer din Romania. Potrivit unui raport al Centrului National de Statistica Sanitara, peste 10.000 de micuti sunt tratati anual de cancer. Cifra e contrazisa insa de presedintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea, care spune ca ar fi vorba doar de 1100 de copii, conform datelor pe care le detine casa. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, are si el un numar: 4467 de copii, inregistrati la sfarsitul anului 2005.

Tot din acel an provin ultimele cifre despre totalul bolnavilor: 354.572. Conform Ministerului Sanatatii, cazurile noi de cancer ce se adauga in fiecare an sunt aproximativ 55.000 pacienti (incidenta 252 la 100 000 locuitori) din care aprox 165 apar la varste sub 14 ani. Ministerul sustine ca Romania e sub media europeana, cu exceptia cancerului de col uterin-unde suntem pe primele locuri in Europa (30 de cazuri la 100.000 de femei).

Solutia pentru a avea date valide este, spun surse din domeniu, Registrul National de Cancer. Programul a fost aprobat de abia in acest an, desi, ca nume, exista din 1981. Si Marlene Farcas, de la Societatea Romana de Cancer, afirma ca intai si intai trebuie stiut numarul real al bolnavilor. "Sa speram ca vom avea in curand o situatie reala a numarului bolnavilor de cancer si ca ne vom putea apuca de treaba". Lipsa coordonarii e dublata si de cazurile nedepistate, surse medicale estimand ca in mediul rural e posibil sa fie multe astfel de situatii.

Stabilesti numarul de bolnavi, stii de cati bani e nevoie

Parlamentarul Sorin Paveliu, din comisia de sanatate a Camerei Deputatilor, declara ca reteaua de tratare a cancerului este “bulversata” si ca bolnavii nu sunt tratati cum trebuie. “E vorba de absenta unor protocoale de practica (care stabilesc diagnosticarea si tratamentul bolnavului) si care trebuie sa fie bine puse la punct. Daca acestea ar fi puse in practica, ministerul ar trebui sa aloce bani exact in functie de numarul de bolnavi care sunt descoperiti. In clipa in care ai un pacient cu un anumit tip de cancer, protocolul spune exact de ce tratament trebuie sa beneficieze si la fiecare tratament facut pe baza acestui protocol, automat sunt si costurile asociate”.

Acest lucru nu este dorit, spune Paveliu “fiindca te obliga la alocarea fixa de fonduri. Aceste protocoale exista, dar trebuie puse in practica prin acte normative”.

El mai spune ca “degeaba avem institut oncologic la Bucuresti sau la Cluj pentru ca la noi sunt bolnavi de cancer pe tot teritoriul tarii nu numai in orasele mari. Aceasta retea de tratare a canecerului a fost foarte bine pusa la punct, dar in acest moment este bulversata. A fost desfintata societatea de oncologie si au fost abilitati medicii de familie sa desfasoare activitati specifice medicului oncolog. Ca acest program sa mearga, trebuie refacuta reteaua de oncologie si mai ales infiintarea si punerea in practica a registrului bolnavilor de cancer”.

Tertipurile farmaciilor

Circuitul banilor in sistem arata asa: farmacia sau spitalul da medicamentul bolnavului gratuit, dupa care farmacia cere banii la Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate. Nu de putine ori, farmaciile au acuzat faptul ca isi recupereaza banii foarte greu, ceea ce, in termeni de „business”, inseamna ca nu au „cash flow”.

Surse din industrie arata ca farmacia, ca orice afacere, are nevoie de bani. Iar in momentul in care banii sunt recuperati cu greutate de la casa de asigurari-in contul medicamentelor livrate gratis bolnavilor la tejghea- nimeni nu zburda de fericire. Aceasta situatie dureaza, cum se stie, de ani de zile.

Asa ca nimeni, cel putin dintre cunoscatori, nu se mai mira cand, intrand intr-o farmacie, i se spune ca nu sunt medicamente de cancer, fiindca „s-a depasit plafonul”, adica suma totala pe care le-o deconteaza casa.

Oficialii neaga, insa, ca ar exista vreun plafon in cazul cancerului. „La alte boli, daca o farmacie isi depaseste valoarea decontabila, o face pe propria raspundere. Insa pentru oncologie, aceasta valoare nu exista. Nu exista niciun plafon”, a explicat pentru HotNews.ro presedintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea.

„Farmaciile trebuie sa aiba toate medicamentele, iar daca nu le au, sunt obligate sa le faca rost in 24 de ore”, a completat oficialul. Insa, conform Colegiului Farmacistilor, citat de Gardianul, mai exista tipuri de medicamente care se elibereaza doar pana la epuizarea plafoanelor din farmacii: cele pentru leucemii si limfoame, precum si analgezicele si stupefiantele.

Presiunile producatorilor de medicamente

Secretarul general al Colegiului Medicilor, dr. Vasile Astarastoaie, spune ca, la presiunile producatorilor, grosul fondurilor de la buget merg spre tratamentul cu medicamente, desi bani multi ar trebui investiti in depistarea cancerului. El considera ca aceasta situatie provine si din presiunile companiilor, dar si din cele ale opiniei publice si ale politicienilor. „Se introduc terapii scumpe, iar programul nu tine intotdeauna pasul”, a declarat pentru HotNews.ro Vasile Astarastoaie.

„De exemplu, cancerul de san ori cancerul de col uterin se pot vindeca suta la suta. Trebuie doar schimbata viziunea si facut un program de depistare precoce”, insista medicul. Investitiile ar fi minore, intrucat aparatura exista, dar trebuie facute programe, a adaugat el.

Suma de 4200 RON, cat e alocat anul acesta pentru fiecare bolnav de cancer, s-ar micsora considerabil daca s-ar schimba strategia, mai spune secretarul Colegiului Medicilor.

Medicamentele nu sunt singurul lucru care intra in tratamentul bolnavului de cancer, accentueaza Marlene Farcas, de la Societatea Romana de Cancer. „ Programul national de cancer este incomplet. Nu numai din cauza fondurilor, dar ar trebui sa existe mult mai multa preocupare, pentru calificarea personalului in tara, pentru dotari. Este nevoie de aparatura.”. Farcas spune ca tratamentul bolnavului este pe de o parte chimioterapie, pe de alta parte radioterapie si pe de alta parte chirurgie. “Iar in aceste ultime doua probleme, suntem departe de a avea strictul necesar de aparatura.”

Centre de tratament supraaglomerate

Chiar si incerte, datele arata ca numarul de bolnavi de cancer e in crestere. Marlene Farcas, de la “Societatea Romana de Cancer” spune ca aceasta creeaza o alta problema, de supraaglomerare.“

“Situatia in spitalele din tara nu este deloc incurajatoare. Nu-i suficient sa ai doua institute oncologice in care sa se faca tratament. Tratamentul cancerului nu se face doar in institutul oncologic, sunt si alte sectii de spitale. In institutul oncologic situatia este mai buna, fiindca e vorba de modul in care oamenii se preocupa de bolnavi. Insa, in foarte multe locuri pacientii au de suferit, din cauza ca uneori exista o supra-aglomerare a unor centre care se ocupa de pacientii bolnavi de cancer”, a spus ea.

Vanzari la medicamente de 120 de milioane de euro

Conform datelor obtinute de HotNews.ro din industrie, vanzarile producatorilor de antineoplazice si imunomodulatoare au fost de 96 de milioane de euro in primele 9 luni ale acestui an, din care 56,5 milioane euro catre farmacii si 39,5 milioane catre spitale. Estimarile arata vanzari ale producatorilor de aproximativ 120 de milioane de euro (preturi „CIP”) la sfarsitul anului. Pentru a vedea cat se achita de la bugetul de stat, se adauga si taxele si adaosurile, care sunt variabile. La acestea se adauga si celelalte tipuri, de exemplu opioidele, care calmeaza durerile.

Cantitatea de antineoplazice livrate farmaciilor a reprezentat o treime din total, iar cea ajunsa la spitale-doua treimi. Seful CNAS, Vasile Ciurchea, pune acest lucru pe faptul ca prin farmacii au mers medicamentele mai scumpe, iar prin spitale produsele mai ieftine-serul fiziologic, de exemplu. Suma pentru tot anul trecut a fost 108 milioane euro, din care produse de 67 de milioane catre spitale si de 41 de milioane catre farmacii. Raportul cantitativ a fost de 84 la suta (spitale)-16 la suta (farmacii). In 2005, vanzarile au fost de 92 de milioane euro. In ultimii trei ani, piata acestor medicamente a reprezentat aproximativ o zecime din cea totala a medicamentelor vandute de producatori pe piata romaneasca.

Incidenta cancerului in Romania

La barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 64 de ani cele mai intalnite forme de cancer sunt: Pulmonar - 67 de cazuri la zece mii, la stomac- 33 de cazuri la zece mii, si laringe 10. La aceeasi grupa de varsta, la femei, cea mai intanita forma a bolii este cancerul de san- 28 de femei din zece mii fiind afectate de aceasta forma a bolii, iar acesta este urmat de cancerul de col uterin cu o prevalenta de 20 de cazuri la zece mii de persoane si cel de stomac 13 cazuri la zece mii de persoane.La cei trecuti de varsta de 65 de ani, cea mai intalnita forma de cancer este cancerul de stomac, cu o prevalenta de 85 de diagnostice la zece mii de persoane, in cazul femeilor si 184 la zece mii de persoane, in cazul barbatilor. Potrivit Societatii Romane de cancer, Romania, cu o mortalitate prin cancer de 143,3 la o suta de mii de persoane si se situeaza, in lume, printre tarile cu mortalitate medie. In ultimul secol, in perioada 1932 – 1987, mortalitatea cauzata de tumorie maligne a inregistrat o crestere continua de la 36,9 la zece mii de cazuri, la 136 decese la zece mii de persoane afectate de cancer.

Piesele sistemului

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Ia deciziile-cheie, iar o directie din subordine stabileste preturile la medicamente.

Comisia de Oncologie. Coordoneaza programul national, aproba medicatia.

CNAS. Casa achita facturile la medicamente.

Managerii de spitale. Organizeaza licitatii pentru medicamente.

Companiile producatoare si distribuitorii. Principalii vanzatori de medicamente pentru cancer in ultimii ani au fost distribuitorul Fildas Trading (al Ancai Vlad, una dintre cele mai bogate femei din Romania) si producatorul Sindan-Actavis, controlata de investitori islandezi. Ambele companii au lanturi farmaceutice.

Graficul sumelor alocate de stat

2007. La 76.000 de bolnavi tratati, o alocatie de 350 de milioane RON

2006. La 67.000 de bolnavi tratati, o alocatie de 320 de milioane RON.

2005. La 60.000 de bolnavi, o alocatie de 210 milioane RON.

Potrivit presedintelui CNAS si Ministerului Sanatatii, aceste cifre se refera la cura de medicamente cu citostatice, chimioterapia.