"Kremlinul uraste TTIP" - ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeana, Anthony L. Gardner
Unii cred ca TTIP este o alegere activa (an active choice) menita sa accelereze globalizarea, insa globalizarea este un dat caruia nu i te poti sustrage. Ori incercam sa-i dam noi o forma, ori ea ne va forma ea pe noi, iar alte tari care care nu impartasesc valorile noastre vor stabili agenda. Inclusiv Rusia. Kremlinul uraste aceasta intelegere. TTIP reprezinta o provocare majora fata de eforturile Kremlinului de a diviza Europa de SUA. Ceea ce ofera TTIP nu se potriveste Kremlinului, adica reguli transparente care pot crea un cadru pentru cooperarea internationala. O piata transatlantica revigorata ar fi o provocare la adresa felului in care Kremlinul gestioneaza democratia, la adresa modelului economic rusesc bazat doar pe exploatarea resurselor naturale si ar expedia Uniunea Euroasiatica in irelevanta, a explicat Gardner. TTIP nu este o revolutie ci o evolutie, inseamna construirea unui parteneriat puternic pentru prosperitate.
Gardner a cerut ONG-urilor ce critica TTIP in Europa si care solicita transparenta de la negociatori, sa manifeste transparenta la randul lor, sa precizeze "inclusiv, din partea cui vorbesc si cine ii finanteaza."
Conferinta "TTIP: Romania's Voice" din 16 octombrie de la Bucuresti, organizata de europarlamentarul Sorin Moisa a reprezentat un eveniment important in dezbaterea privind TTIP in Romania. Alaturi de comisarul european Cecilia Malmstrouml;m si Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, Anthony L. Gardner, au participat persoane cheie in negocierile privind tratatul precum Negociatorul Sef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, Secretarul General al confederatiei europene a fermierilor si cooperativelor agricole (COPA-COGECA), Pekka Pesonen. A fost prezent ministrul de Externe Bogdan Aurescu, Presedintele Blocului National Sindical, Domnul Dumitru Costin, Directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comert si Controlul Exporturilor, Chris Barton, reprezentanti ai patronatelor, sindicate, societate civila, antreprenori romani care exportă in SUA sau care sunt afectati de TTIP.
"TTIP trebuie să fie un acord profund şi ambiţios, echilibrat şi care să producă beneficii ambelor părţi .Devine tot mai evident faptul că, în contextul actual, TTIP nu poate fi redus numai la problematica legată de comerţ. TTIP înseamnă, de fapt, abordarea relației UE-SUA în deplinătatea sa, înseamnă a oferi relatiei un plus de dinamism și cu un caracter strategic mai pronunțat. Inseamnă a determina o relație care să fie mai vizibilă si eficientă în a angaja tări terte si in a aborda provocările la nivel regional si global, o relatie care să poată stabili mai bine regulile de bază pe scena internatională. Acordul este important si din punctul de vedere al raportării partenerilor transatlantici la actorii emergenţi. Cu cât legăturile între cele mai importante piețe economice democratice sunt mai puternice, cu atât mai mari sunt șansele de a implica partenerii emergenți ca actori responsabili ai sistemului internațional.", a subliniat ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu in cuvantul sau de la inceputul lucrarilor conferintei.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mujicii o sa piara pe mana lor, pentru ca asta isi doresc...
No regret!
PS. Nu mai abuza limba romana.
adică dacă negocierile acordului sunt secrete, iar ceea ce s-a scurs pe wikileaks sau alte canale nu arată nimic bun pentru cetățenii americani și europeni, cei care sunt critici trebuie că sunt plătiți de ruși...!!! Remarcabil! Sinistru!
Nu cunosc un promotor TTIP persoana privata care sa si stie ce inseamna. Ei stiu doar ca e ceva cu SUA deci e de bine. Si bomba atomica tot ceva cu SUA a fost, nu o vreti si pe-aia?
2. Nu vreau sa vad vita americana injectata cu hormoni in galantare in piata
3. Nu vreau OMG-uri, culturile non-OMG sunt mai robuste si nu inrobesc taranii prin "technology agreements."
4. Nu vreau compromiterea standardelor alimentare europene doar ca sa scoata o corporatie un megaprofit.
5. Negociati cu usile deschise ca sa vedem la ce tradari va mai ganditi, lobbyistilor. Daca n-aveti nimic de ascuns de ce negociati in secret?
2. Daca vrei sa fii mai ortodox decat popa poti cere ca prin etichetare sa fie indicata daca marfa este sau nu este injectata cu hormoni sau NU.
3. Personal nu am nici o problema cu OMG - cred ca din contra este ceva care poate sa ajute omenirea, dar fiecare are dreptul la o opinie.
4. Daca vrei sa stii standardele americane sunt cu mult mai departe decat cele europene - itti spune cineva care a lucrat cu standarde europene si americane - si mai este ceva extrem de important .. In USA chiar se aplica si sa te fereasca Dzeu sa gresesti ca este terminat casi companie...
5. In ceea ce priveste negocierile - partea americana mereu a postat discutiile care s-au purtat referitor l;a TTIP si mai mult a purtat cu adevarat discutii cu cei care activeaza pe piata lor... Evropa este mult prea in spate in ceea ce priveste transparenta in acest proces si informarea pietei si a consumatorilor...
Informatii despre ceea ce s-a discutat acolo - vezi pe linkul urmator:
https://www.youtube.com/watch?list=PLcDPMi4TLLmI3lXJcsil3LIigNhCGSVVv&v=Crv2t4TH3vQ - min 34
pe HN -http://www.hotnews.ro/ttip
pe pagina ambasadei USA - http://useu.usmission.gov/ttip.html
pe pagina UE
http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/
Hope that is enough!
O perceptie gresita - am senzatia ca nu este PROLIBERTATE...
Si ca sa fiu malitios, sunt încheiate acorduri cu: Albania; Belarus; Bosnia și Herțegovina; Federația Rusă; Armenia; Australia; Bașkortostan; China; Coreea de Sud; Coreea de Nord; Emiratele Arabe Unite; Filipine; Georgia; India; Indonezia; Iordania; Israel; Kazahstan; Kuwait; Liban; Mauritius; Pakistan; Qatar; Thailanda; Turcia; Turkmenistan; Uzbekistan; Vietnam; Algeria; Egipt; Maroc; Nigeria; Tunisia. În zona Americilor sunt încheiate acorduri cu: S.U.A.; Canada; Cuba; Argentina; Bolivia; Chile; Ecuador; Paraguay; Peru; Uruguay.
Poate ar trebui sa il rupem pe cel cu Rusia ...
2. etichetare si garantiile date, dupa "cazul VW" (dar si Toyota in 2008), tind sa devina o minciuna "de care stie tot satul", dar ne prefacem ca nu este asa ;
3. nu ar trebui sa fie nici o problema cu OMG, cata vreme poti opta si ai intre ce anume sa optezi. Din nefericire, sunt prea multe exemple in care dreptul la optiune iti este interzis, sau inaccesibil ;
4. nu am avut de a face cu asemenea fineturi ;
5. daca totul este atat de transparent si toti au de castigat, de ce nu se incheie acordul? Sa fie inconstienti europenii si sa nu isi dea seama de binele ce il doresc altii? Sa fie parsivi? Sa fie prosti?
- ICSID este o instituţie înfiinţată în anul 1965 şi care funcţionează pe lângă Banca Mondială. În principiu, tribunalul arbitral este format din trei membri, dintre care doi sunt selecţionaţi de către părţile în litigiu, iar al treilea este fie numit prin acordul acestora, fie de către ICSID ... .
Deşi a fost deja uzitată în practica internaţională vreme de zeci de ani, includerea clauzei ISDS în proiectul de Parteneriat Transatlantic pentru Investiţii şi Comerţ (TTIP) dintre Uniunea Europeană şi SUA a generat o serie de obiecţii, care ar putea să pună sub semnul întrebării dacă şi cum această clauză va fi menţinută în forma finală a acordului!
O serie de aspecte atrag suspiciuni :
- lipsă de neutralitate a membrilor tribunalului arbitral, care de regulă sunt avocaţi ce activează în domeniul privat şi care, prin urmare, ar fi predispuşi să favorizeze investitorii privaţi în detrimentul statelor ;
- temerea că arbitrii, nefiind angajaţi într-un sistem statal, nu ar fi responsabili pentru hotărârile pe care le pronunţă şi că statele nu ar mai avea posibilitatea de a promova legislaţie care să permită atingerea unor obiective de interes general, cum sunt cele legate de protecţia mediului sau a sănătăţii publice;
- preocuparea este legată de un aşa-numit deficit de democraţie, deoarece tribunalele arbitrale ar avea posibilitatea de a cenzura legislaţia adoptată de parlamentele sau guvernele unor state care sunt chemate să răspundă în faţa unor investitori privaţi.
Si nu cea de pe urma:
- procedurile arbitrale sunt de regulă confidenţiale, aşa încât publicul nu ar avea acces la conţinutul acestora.
bahahahah.Baietele tu ai trait vreodata in US si in vestul Europei?
Produsele Americane sunt cu mult mult mult sub calitatea celor vest europene de la mancare (plina de chimicale, hormoni etc: puiul American este spalat cu clor ca sa I se dea culoarea respective), pana la mobile si industria auto. Compara o VW (pasat, jetta, golf) facuta in Chattanooga Tennessee cu una facuta pt piata Europeana. Tu nu ai idee despre ce vorbesti.
US is the dumping ground of bad quality products.
Semnat: Angajat al guvernului American care a trait in vre-o 3 tari din Europa de vest si acuma traieste in America.
caz aplicat icsid
https://icsid.worldbank.org/apps/icsidweb/cases/Pages/casedetail.aspx?caseno=ARB/01/11
The commission insists that its Transatlantic Trade and Investment Partnership should include a toxic mechanism called investor-state dispute settlement. Where this has been forced into other trade agreements, it has allowed big corporations to sue governments before secretive arbitration panels composed of corporate lawyers, which bypass domestic courts and override the will of parliaments.
This mechanism could threaten almost any means by which governments might seek to defend their citizens or protect the natural world. Already it is being used by mining companies to sue governments trying to keep them out of protected areas; by banks fighting financial regulation; by a nuclear company contesting Germany's decision to switch off atomic power.
Nu este usor dar appica din Ro este asa de buna si putem sa facem bani multi ca mici producatori/dealeri... Macar aici am putea sa luam fata americanilor - cu micul si sarmaluta asortate cu ceva vinuri bune crestem cifra de afacari si exporturile...
The EU has admitted that TTIP will probably cause unemployment as jobs switch to the US, where labour standards and trade union rights are lower. It has even advised EU members to draw on European support funds to compensate for the expected unemployment.
Se gandesc la bani, nu la sanatatea oamenilor sau la mediul inconjurator.
TTIP e parte din efortul corporatiilor de a deveni mai puternice decat guvernele.
2. Vreau sa vad carne de vita americana in magazine si sa hotarasc eu singur daca o cumpar sau nu, nu sa-mi impuna comunistoizii vederile lor.
3. Vreau omg, culturile omg sint mult mai rezistente la boli si daunatori, ca de-aia s-au inventat. Culturile clasice sint infestate cu ingrasaminte si pesticide in cantitati industriale.
4. ma doare la basca de standardele europene, aberante si absurde, facute sa protejeze o mina de smecheri pe seama tuturor, ca nu mai sintem in evul mediu, cu bresle si ghilde.
5. Negociati in secret, ca nu trebuie sa stie orice gheorghe si ion si sa-si dea cu parerea.
http://www.medicaldaily.com/16-years-genetically-modified-crops-successes-and-failures-246665
http://naturalsociety.com/scientists-warn-epa-over-monsantos-gmo-crop-failures-dangers/
A group of scientists is calling for major federal action in order to deal with the threat posed by Monsanto’s GMO crops, now petitioning the EPA to address the issue head on. The group of 22 academic corn experts are drawing attention to the immense failure of Monsanto’s genetically modified corn, which is developing mutated and resistant insects as a result of its widespread usage.
http://www.huffingtonpost.com/2010/01/12/monsantos-gmo-corn-linked_n_420365.html
intelegi faptul ca oamenii cu cat traiesc mai mult cu atat au sanse mai mari sa faca cancer?
obezitatea da, e o mare problema peste ocean dar e si la noi.
Americanii devin de-a dreptul ridicoli. Vazand ca europenii nu pupa la TTIP, acum ne arata pisica cu Mama Rusia, ca vezi doamne TTIP-ul e marea lor frica. Doar-doar de-om zice DA TTIP-ului...
Nerusinarea e maxima. USA a ajuns sa vorbeasca de divizarea Europei de catre Rusia! Daca citim printre randuri, e clar: "bai fraierilor, acceptati odata ca sunteti sclavii nostrii, nu ne mai amanati atata cu TTIP" Sa va bagati TTIP-ul in dos!