Necesitatea unificarii legislatiei electorale, principiile si procedurile de elaborare si implementare ale unui Cod electoral vor fi subiectele dezbatute in cadrul unui seminar international organizat luni si marti de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) in parteneriat cu Comisia de la Venetia, scrie Agerpres.

Seminarul cu tema "Codificarea Dreptului Electoral" va reuni peste 40 de experti electorali romani si straini, reprezentanti ai mediului academic, ai unor organisme de management electoral si prestigioase organizatii internationale cu activitate in domeniul electoral.

Lucrarile seminarului vor fi deschise pe 19 octombrie de presedintele AEP, Ana Maria Patru, si de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise.

Presedintele onorific al Comisiei de la Venetia, Peter Paczolay, judecator la Curtea Constitutionala a Ungariei, va sustine o prezentare privind principiul stabilitatii legii electorale. Un alt reprezentant al Comisiei de la Venetia, Oliver Kask, va vorbi despre "cele cinci principii esentiale ale mostenirii electorale europene si implementarea lor in procesele electorale".

Kare Vollan, expert electoral al Comisiei de la Venetia, va explica de ce unificarea legislatiei electorale este calea prin care se pot evita aplicarea inconsecventa a legii si practicile electorale gresite, iar Gael Martin-Micallef, ofiter juridic la Departamentul pentru Alegeri al Comisiei de la Venetia, va pleda pentru importanta armonizarii legilor electorale.

La seminar va mai participa, cu o prezentare pe tema codificarii legislatiei electorale, directorul adjunct al Departamentului Alegeri din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa/Oficiul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), Alexander Shlyk. De asemenea, un punct de vedere pe aceasta tema va prezenta si reprezentantul Institutului International pentru Democratie si Asistenta Electorala (International IDEA), Nana Kalandadze.

Oficiali electorali din Olanda, Estonia, Albania, Ucraina, Georgia, Republica Moldova si Lituania vor vorbi despre experientele de management electoral din tarile lor, iar reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile din Romania vor avea, de asemenea, interventii pe marginea subiectului dezbatut.

Initiativa AEP privind realizarea unor consultari internationale avizate in perspectiva elaborarii unui cod electoral urmareste sa armonizeze realitatile romanesti cu standardele si bunele practici europene in codificarea legislatiei electorale.