Consiliul Concurentei considera ca propunerea legislativa privind obligatia comarciantilor de a vinde carne, fructe si legume in proportie de minimum 51% din productia romaneasca poate "conduce la cresterea ofertei de produse proaspete si minim procesate, cu implicatii benefice asupra sanatatii consumatorilor", dar recomanda o serie de clarificari, printre care si cum va avea acces micul producator sau fermierul la distributia produselor catre comercianti, in lipsa unui sistem de depozitare functional la nivel national.

"Propunerea legislativa privind obigatia comerciantilor de a achizitiona produse din categoriile carne, legume si fructe in proportie de cel putin 51%, corespunzator fiecarei categorii, din lantul alimentar scurt conduce la cresterea ofertei de produse proaspete si minim procesate, cu implicatii benefice asupra sanatatii consumatorilor", se arata intr-un raspuns al Consiliului Concurentei, la solicitarea HotNews.ro.

Cu toate acestea, Consiliul Concurentei recomanda clarificarea urmatoarelor aspecte:

  • cum va avea acces producatorul mic/fermierul la distributia produselor catre comercianti daca la acest moment nu exista un sistem de depozitare functional la nivel national;
  • procentul de 51% se va aplica la categoria mare "carne" sau "legume-fructe" sau se va aplica pe fiecare subcategorie continuta de acestea (de ex. carne de porc, carne de pasare etc.);
  • cine se va ocupa de logistica aferenta distributiei;
  • ce se intampla daca producatorii nu vor reusi sa acopere necesarul de 51% din achizitiile comerciantilor, trebuie lamurit ce se va intampla cu cererea neacoperita a consumatorilor de astfel de produse.

De asemenea, Consiliul recomanda "o definire a termenilor, spre exemplu cati actori sunt implicati intr-un lant scurt de distributie, dar si cine si cum va controla indeplinirea conditiilor de achizitii sau de provenienta a produselor".

"In acelasi timp, Consiliul Concurentei sustine ca prin asocierea micilor producatori ar conduce la cresterea puterii de negociere a acestora, intarirea puterii de comercializare a acestora prin cresterea capacitatilor de depozitare. Altfel spus, afilierea la o organizatie poate conduce la reducerea costurilor fermierilor si la imbunatatirea accesului acestora la piata", se arata in acest raspuns.

Senatul a adoptat marti un proiect de lege al unui social-democrat care prevede ca toate magazinele alimentare sunt obligate sa vanda carne, fructe si legume in proportie de minimum 51% din productia romaneasca, riscand in caz contrar amenzi de la 25.000 lei la 50.000 lei. Proiectul merge in Camera Deputatilor, camera decizionala.

"Comerciantii - persoane juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca pentru categoriile: carne, legume si fructe sa achizitioneze aceste produse, in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecarei categorii din productia romaneasca" se prevede in forma legii adoptata de Senat, modificata printr-un raport suplimentar in cadrul Comisiei Economice.

In versiunea initala a articolului se arata ca obligatia este valabila doar pentru supermarketuri. Forma finala a proiectului de lege arata ca toti comerciantii persoane juridice cu profil alimentar trebuie sa respecte noua regula.