"Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu a cerut Romaniei asa ceva", a scris Ion Iliescu in scrisoarea adresata Comisiei LIBE a Parlamentului European, aflata la Bucuresti, document obtinut de agentia Mediafax. O delegatie a Comisiei LIBE din Parlamentul European, care cerceteaza daca au existat inchisoari CIA pe teritoriul Romaniei, a ajuns joi la Bucuresti, pentru discutii cu Ion Iliescu, Ioan Talpes, Tiberiu Nitu, dar si cu reprezentanti ai societatii civile.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Fostul presedinte Ion Iliescu a transmis presedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, o scrisoare prin care isi exprima "regretul" ca nu s-a putut intalni cu delegatia comisiei care se afla la Bucuresti pentru a se informa in legatura cu presupusele inchisori CIA si isi precizeaza pozitia fata de aceasta problema.

"Problema pe care o investigati nu priveste direct statul roman. Tin sa specific extrem de clar acest lucru. Este si motivul pentru care Comisia de Investigatii a Senatului Romaniei a ajuns la concluzia ca, pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori ale CIA, in care sa fi fost comise abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti. Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva. Am declarat public, si imi mentin aceasta declaratie: nu as fi aprobat niciodata infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei", se arata in scrisoarea trimisa de Ion Iliescu.

Fostul sef al statului mai spune ca a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu stie sa existe plangeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul Romaniei: "Am luat cunostinta de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de catre CIA. Nu stiu sa existe plangeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul Romaniei. Daca exista, Justitia trebuie sa-si faca datoria. Este dreptul victimelor sa obtina compensatii pentru suferintele indurate. Am declarat public ca violenta nu se combate cu si mai multa violenta, ca trebuie sa ne adresam cauzelor profunde, ce genereaza acte teroriste", se mai arata in scrisoare.

Ion Iliescu adauga ca si-a exprimat de mai multe ori punctul de vedere fata de "un subiect dureros care pune in discutie limitele actiunii statelor, in cazuri extrem de sensibile, precum este cel al combaterii terorismului".

Comisia LIBE a cerut sprijinul senatorilor pentru aflarea adevarului privind presupusele centre CIA. Delegatia LIBE a solicitat sprijinul Comisiei senatoriale de aparare in demersul Parlamentului European de a cerere Senatului SUA publicarea informatiilor secretizate despre presupusele inchisori CIA, partea romana precizand ca nu detine dovezi suplimentare fata de ancheta parlamentara din 2008.

De la izbucnirea scandalului, autoritatile romane au negat existenta unor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei.