Peste 20 de proiectile de calibru 76 mm, ramase neexplodate cel mai probabil din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au fost descoperite de un bistritean in timp ce recolta cartofi, potrivit unui comunicat remis, vineri, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud, citat de Agerpres.

Imediat ce a gasit prima munitie de artilerie, barbatul din comuna Petru Rares a sunat la 112 pentru a cere ajutor specializat.

"Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Bistrita, ajuns la locul indicat, a procedat la cercetarea terenului cu ajutorul detectorului de metale si a gasit celelalte elemente de munitie. In continuare, recomandam cetatenilor sa manifeste o atentie sporita in situatii similare si sa solicite interventia echipajelor specializate", se arata in comunicat.

La misiunea de asanare a terenului, pirotehnistii au fost ajutati de o batrana de 91 ani, care le-a indicat locul exact in care se afla munitia ramasa neexplodata.

"Aceasta a fost martora, cand avea varsta de 19 ani, la momentul in care trupele rusesti au coborat din tancuri 25 de lovituri de artilerie. Cele patru elemente de munitie care lipsesc au fost scoase din pamant de niste tineri in urma cu mai bine de 30 de ani si duse intr-o zona apropiata in incercarea de a le provoca distrugerea, fara rezultat", se precizeaza in comunicat.