Premierul Victor Ponta mentine disputa inceputa luni cu autoritatile ungare, lansand la Palatul Victoria o noua declaratie dura referitoare la masurile luate de tara vecina fata de refugiati. "Vreau sa spun foarte clar ca Romania nu este de acord si nu va aplica masuri antidemocratice, impotriva regulilor internationale...caini de paza, garduri electrificate si armata. E o rusie pentru Europa secolului 21 sa recurga la metode de acum 100 de ani", a declarat premierul la inceputul sedintei de Guvern.

Tensiunile romano-ungare au escaladat rapid saptamana aceasta dupa ce luni Ponta a spus ca vecinii nostri trateaza refugiatii cu bata. Budapesta i-a cerut sa inceteze cu minciunile, premierul roman a vorbit apoi de atitudini care aduc aminte de nazism. Disputa a continuat si miercuri, dupa ce dimineata ministrul de externe ungar a spus ca premierul roman si-a pierdut autocontrolul. Victor Ponta a ripostat de pe culoarele Parlamentului, dupa discursul lui Klaus Iohannis, spunand ca va continua sa denunte ce fac ungurii, indiferent daca se supara sau nu.

Dupa declaratia de luni, Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a replicat dur si i-a cerut premierului Ponta sa inceteze sa mai lanseze minciuni la adresa Ungariei. Victor Ponta a raspuns initial pe Facebook, sustinand ca nu doreste sa raspunda la aceste "provocari" dar acuzand oficiali guvernamentali din tara vecina "sunt o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene" prin "atitudinile antisemite", "tratamentul minoritatilor de toate tipurile" si comportamentul din criza refugiatilor. Insa, chiar daca a spus ca nu vrea sa raspunda la provocari, a afirmat dupa aceea ca in Ungaria sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria si Libia.

In cursul serii de marti, Ponta a fost invitat la Antena 3, unde subiectul principal l-a constituit Ungaria. Daca Mihai Gadea l-a numit pe Viktor Orban oaia neagra a Europei, un dictator, Ponta s-a intrebat ce s-ar intampla daca militarii maghiari se apuca si trag sau ucid niste copii sau niste femei, intr-un discurs in care a facut mai multe referiri la nazism.

Relatiile cu Ungaria, deja tensionate dupa anuntul privind construirea unui gard la granita cu Romania, dupa cel de la granita sarba, au cunoscut o noua depreciere in urma declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, care a acuzat luni autoritatile de la Budapesta ca ii trateaza pe refugiati "cu bata si inseriat". Diplomatia ungara a reactionat dur vorbind despre afirmatii "extremiste si mincinoase", dar nici Victor Ponta nu s-a lasat mai prejos si a acuzat oficiali guvernamentali din tara vecina ca sunt "o rusine" pentru Europa.

In cursul zilei de miercuri, Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca Ungaria incearca sa atraga Romania intr-o disputa artificiala. Aurescu a mai spus ca partea ungara continua sa foloseasca un limbaj inacceptabil din punct de vedere diplomatic fata de Romania.

El a explicat ca insarcinatul cu afaceri roman la Budapesta nu a fost convocat la Ministerul de Externe ungar, ci initiativa a apartinut MAE roman. Potrivit ministrului, "partea ungara in continuare foloseste aceasta dezinformare legata de modul in care un diplomat roman este convocat".