Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marti, referindu-se la situatia creata de numarul mare de refugiati veniti in Europa din Africa si Orient, ca impartirea de cote de migranti intre statele Uniunii Europene nu este singura solutie la aceasta problema, important fiind ca sursa acesteia sa fie tratata, anume instabilitatea din vecinatatea sudica si combaterea terorismului, transmite Agerpres.

'Cred ca solutiile de tip unilateral sau national izolate si nu in concert cu celelalte state europene nu pot sa aduca rezultate durabile pentru aceasta problema. In egala masura cred ca trebuie sa gasim solutii pentru tratarea problemei imigratiei la sursa acesteia, inclusiv in tarile de origine. Nu este suficient sa luam masuri de genul impartirii de cote pentru fiecare stat european - aici dezbaterea, sigur, este deschisa - este important sa tratam sursa problemelor, instabilitatea care exista la nivelul vecinatatii sudice, combaterea terorismului, a problemelor legate de statalitatea slaba a unora dintre actorii din aceasta regiune sunt provocari care trebuie sa-si gaseasca raspuns in cadrul diverselor initiative si actiuni de la nivelul Uniunii Europene', a declarat Aurescu, la finalul galei de deschidere a Festivalului Ambasadelor.

Intrebat care ar fi solutiile la situatia refugiatilor, seful diplomatiei romane a afirmat ca este prea devreme in acest moment sa se pronunte asupra solutiilor.

'Sunt deja o serie de propuneri care au fost prefigurate in initiativele Comisiei Europene, ele sunt cunoscute. Sunt deja solutii care au fost discutate la nivelul Consiliului European, au fost deja anumite angajamente asumate de catre statele membre in mod unitar. Si Romania si-a asumat o parte din aceste angajamente, ramane sa vedem in continuare fata de amploarea acestui fenomen in acest moment care sunt solutiile suplimentare pe care le vom avea in vedere. Romania deja si-a asumat prin deciziile la nivelul Consiliului European o serie de masuri care au in vedere inclusiv asumarea voluntara de un anumit numar de refugiati, dar trebuie sa analizam impreuna, la nivelul UE, noul context care a fost creat de acest nou val de migranti, care sunt solutiile cele mai adecvate', a adaugat Aurescu.

El a a precizat ca problema refugiatilor este una dintre temele care vor fi, pe 4 septembrie, pe agenda reuniunii informale a ministrilor de externe a UE, care va avea loc la Luxemburg.