MAE, dupa ce ministrul austriac de Externe s-a aratat nemultumit de alocatiile platite copiilor romani de tara sa: Exista riscul ca romanii care lucreaza legal in Austria sa devina victime ale unei dispute politice interne

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 iunie 2015, 17:31 Actualitate | Esenţial

Ministerul roman al Afacerilor Externe nu este de acord cu luarile de pozitie publice ale ministrului federal al afacerilor externe al Austriei pe tema asistentei sociale destinate lucratorilor intra-comunitari, cu referire expresa la Romania, apreciind ca amplificarea, in mod artificial, a unor astfel de pozitionari, risca sa-i transforme pe cetatenii romani care lucreaza in mod legal in Austria in victime ale unei dispute politice interne.

Potrivit unui comunicat remis sambata Agerpres, MAE a transmis deja pozitia sa partii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic in cursul acestei saptamani, atat la Viena, cat si la Bucuresti, la nivelul de ambasador.

Elementele de pozitie a Romaniei, transmise partii austriece, sunt urmatoarele: mentionarea distincta a Romaniei in contextul legat de aplicarea normelor europene in materie de export de prestatii sociale (alocatia pentru copii) este nejustificata in conditiile in care Romania se regaseste abia pe locul 5 intre statele membre catre ai caror cetatenii sunt transferate aceste alocatii (dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia). Astfel, potrivit masuratorilor statistice efectuate de partea austriaca, atat in privinta asistentei sociale oferite, cat si a alocatiilor pentru copii, reiese faptul ca cetatenii romani nu sunt pe primele locuri in randul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministrul Muncii, Rudolf Hundstrofer.

MAE precizeaza ca libera circulatie a persoanelor si lucratorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca si ceilalti cetateni europeni care lucreaza in alte state membre, cetatenii romani au si trebuie sa aiba acces la prestatiile ce rezulta din munca depusa si contributiile lor sociale, o abordare diferita fiind profund inechitabila si contrara dreptului european in vigoare.

"In plus, gradul de integrare al cetatenilor romani aflati in Austria in societatea gazda este unul foarte inalt, fapt confirmat in repetate randuri de oficialii austrieci", releva sursa citata.

MAE mai sustine ca legislatia europeana prevede garantii suficiente in vederea prevenirii si combaterii abuzurilor in domeniul prestatiilor sociale, iar partea romana este dispusa sa examineze, de la caz la caz, in dialogul cu partea austriaca, orice potentiala situatie de incalcare a reglementarilor in materie, concomitent cu o stransa coordonare cu Viena la nivelul UE.

"Ministerul roman al afacerilor externe apreciaza ca amplificarea, in mod artificial, in contextul actual premergator alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de pozitionari, risca sa-i transforme pe cetatenii romani care lucreaza in mod legal in Austria in victime ale unei dispute politice interne si, in acelasi timp, sa afecteze relatiile bilaterale romano-austriece. Acestea se afla in prezent la un nivel fara precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci si in sfera economica", se mai arata in documentul citat.
 • Ministrul austriac de Externe, nemultumit de alocatiile platite copiilor romani de tara sa
Mediafax relata vineri ca ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, cere o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana, fiind nemultumit de faptul ca statul austriac plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, doreste o reforma rapida a sistemelor sociale in UE, afirmatia sa aparand in contextul discutiilor din Austria privind sumele trimise de Viena copiilor ai caror parinti, cetateni UE, muncesc in aceasta tara, scrie Die Krone.

Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. "Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania", a spus Sebastian Kurz.

Seful diplomatiei (OVP) doreste ca valoarea alocatiilor acordate de Austria sa corespunda celei din statul de unde provin parintii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plati aproximativ 300 de euro pentru doi copii romani ai caror parinti muncesc in Austria, ci doar circa 30 de euro.

"Suntem de aceeasi parere cu britanicii: Marea Britanie doreste reforme in cadrul UE si asta trebuie sa se intample rapid", a spus Sebastian Kurz.

Ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer (SPO), a criticat pozitia lui Kurz, prin urmare coalitia de guvernare va purta discutii in aceasta vara pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra acestui subiect.

Publicatia Heute prezinta nivelul indemnizatiilor pentru copii din tarile UE. In Danemarca indemnizatia este de 197 de euro, in Germania de 184 de euro iar in Austria de 160 de euro. Cel mai putin primeste un copil din Grecia - 5 euro. Pe penultimul loc se afla Romania, cu o alocatie de 9 euro (publicatia nu precizeaza faptul ca a fost promulgata o lege de dublare a sumei).

Ministerul de Finante a precizat, raspunzand unei intrebari parlamentare, ca Viena a dat, in 2013, indemnizatii pentru copiii strainilor care muncesc in Austria in valoare de 206 milioane de euro, in crestere fata de 2010, cand au fost trimise 150 de milioane de euro. Cei mai multi bani au ajuns in Ungaria - 65 de milioane de euro. In Slovacia au ajuns 48 de milioane de euro, in Polonia - 31 de milioane, in Slovenia - 13 milioane de euro si in Romania - 11 milioane de euro.

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

5420 vizualizari

 • +22 (26 voturi)    
  Direct proportional (Sâmbătă, 20 iunie 2015, 18:46)

  veduma [utilizator]

  Alocatia pentru copii si taxele sunt direct proportinale.
  Daca in Romania platesc 10 euro taxe, primesc 5 euro alocatie pentru copil. In Germania platesc aprox 2000 euro pe luna taxe si primesc 184 de euro alocatie pentru copil.
  II propun ministrului de externe austriac sa elimine alocatia DAR SI TAXELE pentru cetatenii romani - asa e bine?
  • -1 (3 voturi)    
   mai bine (Duminică, 21 iunie 2015, 8:38)

   Ivan [anonim] i-a raspuns lui veduma

   renunt la alocatie.
   nu-mi trebuie mila nimanui.
   m-oi descurca eu cu kinderii, iar cand vor creste un pic mai mari le voi spune ceea ce a facut Austria pentru ei.

   Vielen Dank.
   • +3 (3 voturi)    
    Cea mai mare realizare a Austriei? (Duminică, 21 iunie 2015, 12:21)

    veduma [utilizator] i-a raspuns lui Ivan

    Au reusit sa convinga lumea intreaga ca Beethoven era austriac si Hitler german (in realitate este invers)
 • +4 (18 voturi)    
  cu tristete (Sâmbătă, 20 iunie 2015, 19:12)

  ela [anonim]

  Santem vesnic denigrate,mediatizati negative,umiliti ,santem cei mai uriti in Europa Vestica si totusi continuam sa ne agatam de ei ,daca ei nu ne vor de ce cersim o cooperare cu ei care este nedreapta.Uneori mi-e rusine , alteori mi-e sila de cita dovada de aroganta da Occidentul cind ne folosesc specialistii mai prost platiti decit ai lor si acum se leaga si de copii .Poate romanii ar trebui sa aiba mai multa mindrie ca alte tari est europene si sa fie mai demni.Primim ce cautam pentru ca ne denigram noi insine cu reclamatii pe afara si ne fac foerte mult rau acetsti politicieni vesnic cu jalba pe la ambasade.Ei profita si rad de noi{strainii} O zi buna!
 • -4 (12 voturi)    
  ca (Sâmbătă, 20 iunie 2015, 19:14)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  de obicei, ii dam inainte cu romanii, cind e vorba intotdeauna de tigani. O tinem cu neomarxismul criminal numit politica corecta, dar mai incet sau mai repede, vine si vremea cind lucrurilor li se va spune pe nume. Poate si a faptelor, cine stie...
 • +14 (16 voturi)    
  Austria mai slabeste-ne (Sâmbătă, 20 iunie 2015, 20:03)

  Calin [anonim]

  Sunt total nemultumit de exportul de coruptie generat de companiile austriece in Romania, concret OMV si de nivelul jenant de contributie sub forma de taxe care se intoarce in societate.

  Cred ca sunt SUTE, MAXIM O MIE de copii romani beneficiari de alocatie in Austria fata de miliardele de euro neplatite prin plata de spagi politice sub diverse fome (angajari ale rudelor decidentilor politici, contracte cu firme de casa, spaga) si neplata redeventelor la un nivel decent si corect.

  Asa ca sictir Austria.
 • -4 (8 voturi)    
  Ajutoare sociale,în România şi în UE... (Sâmbătă, 20 iunie 2015, 20:10)

  Sorin Constantin [anonim]

  Şi România şi guvernele din ţările din UE trebuie înainte de a acorda ajutoare de toate felurile să veriice dacă persoanele plecate din România primesc ajutoare sociale şi în ţara de unde au migrat dar şi în ţara unde au migrat...////
  Cîtă discriminare...
 • +13 (15 voturi)    
  Calul de bataie! (Sâmbătă, 20 iunie 2015, 20:25)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Vorbim de oameni care muncesc (repet muncesc) si platesc taxe ca toti cetatenii austrieci! De ce nu ar beneficia de aceleasi drepturi in privinta alocatiilor pentru copii, ca toti cetatenii austrieci? Romania este abia pe locul al 5-lea, cu o valoare de aprox. 6 ori mai mica decat prima tara ca valoare totala a alocatiilor platite. Cum a ales cest individ Romania, cand e clar ca nu aici se duc grosul alocatiilor platite in strainatate? Cred ca in anumite situatii chiar am ajuns calul de bataie al unora din UE. Ne punem cu romanii, ca se poate! Fara acuze de xenofobie, rasism... o dam inainte! Daca in Marea Britanie, unde se deruleaza o alta facatura cu romanii, se poate!! Hai si noi!
  Pai nu e deloc OK!
 • +2 (14 voturi)    
  alocatii pentru copii indexate (Sâmbătă, 20 iunie 2015, 20:26)

  de-departe-vin [utilizator]

  stirea e incompleta. e vorba de alocatiile pentru copiii emigrantilor care lucreaza in Austria, cand copiii traiesc in tara de origine. despre asta e vorba. Aceeasi propunere se discuta si in Danemarca, nu numai in Austria si cu siguranta va fi adusa in discutia Consiliului de Ministri ai UE. Raspunsul ministrului nostru de externe e neprofesionist si dovedeste o necunoasterea problemei. Danemarca propune ca alocatiile pentru copii aflati in tara de origine sa fie indexate la nivelul alocatiilor de acasa, in fiecare tara in parte. Mi se pare rezonabil si pune punct unei discutii umilitoare despre welfare turism sau vanatoarea de beneficii, care a deschis o dezbatere foarte dezonoranta pentru emigranti. Politicile de bunastare sociala sunt ale tarii care le creeaza, nu ale UE. Ministrul nostru de externe e cam altauri de problema.
  • +3 (3 voturi)    
   Să înțeleg că dacă am copilul la studii în Viena (Sâmbătă, 20 iunie 2015, 22:22)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui de-departe-vin

   trebuie să cer de la statul român alocație similară celei primite de un copil de austriac aflat în Viena?
  • +3 (3 voturi)    
   E vorba de taxe si alocatii! (Duminică, 21 iunie 2015, 0:30)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui de-departe-vin

   Daca platesti taxe e normal sa fii tratat ca toti ceilalti cetateni, indiferent unde iti traieste copilul. Altfel e discriminare pur si simplu! De ce nu discuta aceste tari o scadere de taxe pentru cei care muncesc in tarile respective si nu vor sa le mai dea alocatii pentru copii. Cum sa discute asa ceva! Platesti taxe ca in Austria si primesti alocatii ca-n Romania! A procedat foarte bine MAE!
  • +4 (6 voturi)    
   Este irelevant (Duminică, 21 iunie 2015, 1:25)

   Alor [utilizator] i-a raspuns lui de-departe-vin

   Este irelevant faptul ca , copii traiesc in alta tara decat in Austria, faptul ca parintii muncesc si platesc taxe in Austr. trebuie sa aibe drept consecinta alocatii pentru copii ca orice copil austriac. Adevarata problema a Austriei nu sunt copii est europeni care primesc alocatii ci copii musulmanilor care au un raport de 8 ori mai numerosi. Apropo o mama care nu a muncit nici o singura zi este totusi platita timp de 2 ani pentru ceresterea copilului cu suma de 1200 € / lunar, perioada care este socotita si vechime in munca. 8 copii ( numarul mediu in familia musulmana in Austr. ) inseamna 16 ani de ingrijirea copiilor = 16 ani de vechime in munca . Pentru 15 ani de vechime in munca statul Austriac asigura o pensie de 650 € / lunar. Musulmanii sunt adevarata povara financiara a Austriei.
  • +5 (5 voturi)    
   Mai lasa-ne (Duminică, 21 iunie 2015, 1:59)

   Koczka Gyorgy [anonim] i-a raspuns lui de-departe-vin

   De departe esti pe langa subject. In primul rand romanii care lucreaza in afara tzariiin UE nu sunt emigranti IAR copiii lotlr trebuie sa beneficieze de aceeasi alocatie ca CEA a angajatilor din acea tzara din UE. Dupa mintea ta in pensionar austriac care locuieste in Romania at trebui sa prmeasca o pensie romaneasca desi a contribute LA fondul de pensii din Austria.
   Cat despre Consiliul de mnistrii al UE at trebui sa discute de exemplu despre :
   1. Taxarea transferurilor de capital intertari
   2. Interzicerea exporturilor de lemn brut intertari.
   3. Stabilirea unor redevente europene 0entru exploatarea resurselor minerale
   so alte chestiuni care at micsora decalajul entre tzarile sarace si cele bogate ale UE.
   Daca nu esti documentat mai bine taci
  • -2 (2 voturi)    
   cam asta e: (Duminică, 21 iunie 2015, 9:21)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui de-departe-vin

   - raspunsul MAE este unul tifnos si total neprofesionist;
   - articolul, cel putin prima jumatate, este atit de incilcit incit te apuca durerea de cap.
   Pina la urma nu este vorba despre copiii romanilor care muncesc in Austria si traiesc acolo, cu parintii, ci despre copiii ramasi in tara , iar parintii lucreaza in Austria.
   Sint doua cazuri diferite care necesita alta abordare.
 • +3 (3 voturi)    
  SWEINGHOFER PAYMENT (Sâmbătă, 20 iunie 2015, 22:48)

  dorin [anonim]

  Asta este din partea austriecilor pentru problema cu lemnul :(( asa se platesc politele si guvernul roman ar trebui sa invete aceste lucruri si sa reactioneze imediat cu o contraoferta .dupa cum ati vazut Romania avea cel mai mic buget alocat acestor alocatii ,deci este o problema de reglare conturi.hitler este viu in inima acestei tari pline de intuneric .
 • -2 (2 voturi)    
  Ceva nu e spus pana la capat in aceasta stire. (Duminică, 21 iunie 2015, 1:44)

  CristiRu [utilizator]

  Sunt doua situatii ai nu sa nu uitam ca suntem tari membre UE.
  Prima situatie este : in cazul in care parinti lucreza in Austria si copii sunt in Romania .
  Si in aceasta situatie copii primesc alocatia in Romania si nu ar fi corect sa o ridice ai pe cea din Austria fiindca ar beneficia de doua alocatii. Corect este sa renunte la una .
  A doua situatie este cand copii sunt cu parintii in Austria care muncesc si platesc taxe si au dreptul 100% la toate beneficiile si ar fi corect sa renunte la alocatiile din Romania. Nu stim la care situatie acest ministru face referire .
  Sunt convins ca o lege care sa stabileasca simplu , ai copii cu tine oriunde pe teritoriul unui stat membru UE statul in care locuiesti , muncesti, platesti taxe are obligatia sa plateasca aceste alocatii si tu ca parinte ai obligatia sa anunti statul( in care te-ai nascut) ca renunti la alocatia pe care statul de origine ti-o ofera ( Romania , in cazul nostru).
  Daca lasi copii acada ( Romania ) ai dreptul sa iei alocatia de la statul de la care plateste taxe dar sa renunte la cea care vine din Romania.
  Nu ar mai fi aceste probleme si nici politicienii nu ar mai vorbi unele si altele.
  Cat despre noi ROMANII .... avem nevoie urgenta de o noua clasa politica care sa vina in interesul populatiei si sa aibe caracter , determinare , seriozitate si multe aktele. Relatia noastra cu cekelalte state europene o fac politicienii si daca la noi in mare masura sunt corupti ... aia se uita la noi ca la ultimii oameni .
  Ar trebui ca Romania sa gasessca solutiea care sa -i puna pe austrieci putin in corzi .... dar pentru asta trebuiesc oameni cu caracter si onoare ss faca ceva pentru acest popor dar noi nu stiu cum de nu reusim sa scapam de cei care ne vand pe nimic si ne transforma in .....
  Imi doresc o noua class politica .....
 • +5 (5 voturi)    
  Lacomia fara masura! (Duminică, 21 iunie 2015, 6:55)

  hotnewsfil [utilizator]

  Austria, aceasta tarisoara de vreo cincimilioane de nemti (tot din germani se trag!) are pe mana petrolul romanesc (subsolul), rafinarii, 'banci in copropritate cu Romania', sistemul principal de Asigurari al tarii noastre, exploatarea prioritara a padurilor noastre, etc., etc., deci incaseaza sume uriase din impozitele pe care le incaseaza (in locul nostru, daca am fi fost cinstiti - noi, cu noi).
  Din aceste contributii vitale la bugetul austriac, este ruinator de mult pentru Austria sa ajute parintii romani care lucreaza (produc) in acea tara, cu un ajutor strict necesar acelor romani pentru cresterea copiiilor?
 • -2 (2 voturi)    
  Aceasta propunere (Duminică, 21 iunie 2015, 8:34)

  Mache [anonim]

  a fost facuta chiar de presedintele Johannis cu ocazia ultimei vizite in Germania cand a spus ca daca nemtii sunt nemultumiti de ajutoarele sociale acordate emigrantilor pot sa se gandeasca la reducerea lor !! dar sa nu interzica emigrarea. Si intr-adevar, este vorba despre copiii care traiesc in Romania dar vor sa primeasca alocatii la nivelul celor din tarile unde lucreaza parintii.
 • +4 (4 voturi)    
  OMV (Duminică, 21 iunie 2015, 9:55)

  gheorghe [anonim]

  Pai corect ar fi si invers. Adica austriecii sa consume atata benzina cat petrol au . si OMV sa plateasca redeventa 13% si 4 % cat platesc in prezent pentru petrolul nostru . Asa sa stie doamna ministru .
 • +1 (1 vot)    
  e clar... (Duminică, 21 iunie 2015, 18:33)

  glasss_cj [utilizator]

  E clar de ce se leaga exact de romani si nu de celelalte 4 state care sunt in fata potrivit articolului: pentru ca pe guvernul roman il doare in cot de drepturile romanilor ce muncesc/stau in strainatate, vezi pozitiile luate cu ocazia alegerilor sau declaratiile unor membri ai guvernului (de exemplu tovarasul Rus)... daca ca si guvern asa vorbesti despre/asa iti aperi conationalii plecati in afara tarii la ce sa te mai astepti din partea altor tari??? Clar ca vor da cu piciorul in noi. MAE va scoate probabil vreun comunicat in care protesteaza, asa de forma sa nu zica lumea ca nu a facut nimic, apoi toate se vor intampla ca si cum am fi o adunatura de copii golani si neveste dame de consumatie...
 • +1 (1 vot)    
  Ministrul austriac de externe (Vineri, 26 iunie 2015, 20:57)

  Herskovics Morrel [anonim]

  Cel putin, in ultimele 4 secole austriecii ne- au exploatat crunt, ne- au batjocorit, le -a fost pur si simplu scarab de romani si ne-au luat bogatiile. Exemplific:
  1.S- au folosit de Horia, impogtriva ungurilor, duopa care l- au abandonat si l- au ucis in cele mai miselesti si crunte chinuri;
  2. S-au folosit de Avram Iancu pentru a invinge revolutia ungara de la 1848, dupa care l- au abandonat si dupa revolutie situatia economica, sociala si politica a romanilor s-a inrautatit groaznic;
  3.Palatele Vienei stralucesc cu aurul din Muntii Apuseni;
  4.Cand austriecii au ocupat Oltenia, pentru cca 100 de ani, Manastirea Polovragi a fost transfomata in grajduri pentru caii austriecilor. Va inchipuiti cata considerare aveau acestia pentru religia ortodoxa a romanilor. O asemenea marsavie si lipsa de un minim respect nu l- au avut nici un popor migrator, asi nici turcii sau tatarii si ungurii;
  5.Ne- au luat cu japca Petromul si aprope pe gratis resursele de gaze si titei al Romaniei, iar in prfezent Romania are cele mai ridicate preturi din UE la carburanti( benzina si motorina) desi isi asigura din resurse proprii o buna parte( cel mai ridicat nivel) din necesdarul de consum:
  Austriecii au platit pentru PETROM, pretul a 4 jucatori de fotbal care se vand intre cluburile vestite de fotbal din Europa.
  6.Ne- au lasat fara un sistem bancar romanesc. Pentru BCR au platir drept pretul a trei jucatori de fotbal sud- americani, iar pentru Banca Agricola a achitat pretul sediului central din Bucuresti.Romania a preluat la buget toate creditele neperformante al fostei banci Agricole, iar dreptul de a incasa aceste creante scoase din bilant le- a fost cedat gratuity austriecilor. Vanzarea pe nimic a Bancii Agricole a constituit alaturi de Petrom, jaful secolului.
  Vanzarea Petrom si Banca Agricolaa constituit pentru Romania pierderi incomparabil mai mari decat dezastrul economic produs de cele doua razboaie mondiale.
  URMEAZA.........
  .


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri