Kelemen Hunor a vorbit in SUA despre presupuse abuzuri ale Romaniei: S-a incalcat dreptul la proprietate, s-a adus atingere drepturilor cultului religios in a dispune de proprietati, s-au incalcat drepturile comunitatii maghiare din Ardeal

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 4 iunie 2015, 18:12 Actualitate | Esenţial

Intr-o declaratie pentru agentia maghiara de presa MTI dupa vizita in SUA, presedintele UDMR Kelemen Hunor a spus ca a transmis oficialilor americani cu care s-a intalnit ca in Romania "s-a incalcat dreptul la proprietate, s-a adus atingere drepturilor cultului religios in a dispune de proprietati si a le folosi in scopuri de educatie, respectiv s-au incalcat drepturile comunitatii maghiare din Ardeal", facand referire la cazul Colegiul "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe, finalizat si cu condamnarea deputatului UDMR Marko Attila. Hunor a spus si ca le-a prezentat oficialilor americani proiectul de autonomie pentru Tinutul Secuiesc.

"Acest episod a fost urmat de o serie de decizii administrative, care arata fara echivoc, ca dupa integrarea euroatlantica Romania s-a relaxat. Nu exista sanctiuni, nu este exclusa din NATO, nu e exclusa din UE si crede ca isi poate permite sa retraga din nou din drepurile castigate”, a spus liderul maghiar, care amintit cu titlu de exemplu sanctiunile aplicate pentru intonarea imnului maghiarilor sau pentru utilizarea steagului Secuiesc.

Kelemen a criticat si faptul ca strategia de securitate publica, lansata de MAI in dezbatere publica, a calificat dezideratele comunitatii maghiare din Transilvania ca fiind sursa de pericol asupra sigurantei publice. Potrivit MTI, citata de Maszol, Kelemen a aratat ca UDMR se teme de faptul ca sub masca statului de drept – in cazul Miko se vorbeste de lupta impotriva coruptiei, in mod nejustificat – se aduce atingere drepturilor minoritatilor etnice si a drepturilor cultelor. Kelemen apreciaza ca „acest lucru este inteles in SUA".
 
Reamintim ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, efectueaza o vizita de trei zile in SUA, la invitatia Hungarian Human Rights Foundation (HHRF). El s-a intalnit si cu asistentul secretarului american de stat pentru afaceri europene si euroasiatice, Hoyt Yee.

„Rugam factorii de decizie din SUA sa solicite Romaniei respectarea acestor principii si sa o conduca inapoi pe drumul cel bun. Pentru ca in Romania sunt atenti la ce spune SUA, si datorita parteneriatului strategic", a spus Kelemen Hunor in interviul pentru MTI. „Nu trebuie sa procedam ca si cum drepturile omului, respectarea drepturilor minoritatilor nationale, a dreptului la proprietate nu fac parte din sfera securitatii, pentru ca unul dintre factorii esentiali ai stabilitatii sociale este ca intre majoritate si minoritate sa nu fie conflicte, sa nu fie tensiuni” – a subliniat Kelemen.

Din partea reprezentantilor Congresului s-a exprimat intentia de a atentiona guvernul SUA, si de ce nu si pe cel roman asupra obligativitatii respectarii acestor valori, scrie MTI, care adauga ca Hunor a solicitat ca Departamentul de Stat al SUA, in raportul anual asupra situatiei drepturilor omului din Romania, sa acorde atentie sporita problemelor de incalcare a drepturilor minoritatii maghiare, asa cum a facut in anul precedent. 
 
"Asta este ceea ce dorim noi de la Romania: ca acasa, traind si ramanand pe pamantul natal, sa ne putem proiecta viitorul ca maghiari. Nu dorim sa luam nimic din ceea ce a nu a fost al nostru si nu dorim sa facem nimic ce ar putea insemna pentru Romania o pierdere", a declarat Kelemen Hunor.
 
Legat de autonomia Tinutului Secuiesc, presedintele UDMR a precizat ca „pentru noi este important ca SUA sa cunoasca faptul ca dezideratele noastre sunt legitime si indreptatite, astfel ca SUA sa le si sustina. Dorim ca SUA sa nu creada ca prin aceste deziderate incercam sa lansam miscari secesioniste. De acea este important sa auda de la noi ca ceea ce solicitam noi este o practica obisnuita in Europa, un exemplu in acest sens fiind modelul Tirolului de Sud”.
 
La intalnirea cu Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, Kelemen Hunor a subliniat ca „parteneriatul strategic dintre Romania si SUA nu are doar conotatii de politici de securitate, ci trebuie sa se extinda si asupra respectarii si aplicarii drepturilor omului si a minoritatilor nationale, asupra intaririi institutiilor democratice. De aceea, credem ca SUA trebuie sa manifest o atentie sporita si prioritara asupra a ceea ce se intampla in Romania”.
Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


2670 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Bai nea' Humor (Joi, 4 iunie 2015, 18:21)

  raudegura [anonim]

  Nu le-ai spus ca ai fost ministrul cult- urii in Guvernul Romaniei ?
  De acest lucru vaz ca esti in stare !
  • +6 (8 voturi)    
   NU UITATI DE TRAZNEA (Joi, 4 iunie 2015, 19:50)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui raudegura

   După crimele din 8 septembrie 1940, când trupele armatei ungare au ucis 11 persoane în comuna Ciumărna, trupe maghiare aparținând batalionul 22 Grăniceri Debrețin aflat sub comanda locotenentului Akosi au intrat în comuna Treznea la data de 9 septembrie. După ocuparea satului, unitățile maghiare au dezlănțuit măcelul rămas în istorie sub denumirea de "Masacrul de la Trăznea". Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. În urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români și 6 evrei.

   Cotidianul "România nouă" din data de 1 ianuarie 1941, relata cazul lui Nicolae Brumar, român ridicat din propria sa casă de trupele ungare și împușcat lângă o capită de fân, împreună cu soția și cele două fiice ale sale. Cadavrele au fost descoperite ciopărțite cu baioneta. Un alt caz foarte cunoscut în epocă a fost cel al lui Vasile Mărgăruș. Acesta a fost străpuns cu baioneta în mai multe părți ale corpului și apoi împușcat în cap cu gloanțe model "dum-dum". Preotul ortodox a căzut de asemenea victimă trupelor horthyste. A ars in casa parohiala care a fost incendiată. În Trăznea se aflau și 9 soldați români reîntorși acasă și demobilizați. Aceștia au fost împușcați cu efectele militare pe ei. Învățătorul și soția au încercat să se refugieze în comuna Pusta. Au fost prinși și aduși la sediul jandarmilor maghiari de la Agrij, de unde au fost duși pe un câmp și împușcati.
   Lord Edmond Fitzmaurice, Foreign Office, Londra, spune: "Atitudinea provocativă a minorității maghiare față de români poate, de la un moment la altul, să dea naștere la revolte sângeroase, ale căror consecințe sunt incalculabile. Ungurii urmăresc o politică violentă și oarbă împotriva naționalităților supuse Coroanei, în mod deosebit împotriva românilor."
   • 0 (0 voturi)    
    Pelaghia Roşu - de prin istoria noastra (Joi, 4 iunie 2015, 22:17)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    În timpul celei de-a doua lupte de la Mărişel, din 12 martie 1849, Pelaghia Roşu va comanda în luptă femeile din sat. Pentru că nu erau suficienţi combatanţi din rândul bărbaţilor din sat, care era atacat de armata maghiară, femeile din sat s-au mobilizat pentru a lua parte activă la luptă. Au ales-o comandant pe Pelaghia Roşu, iar la momentul oportun ele au declanşat un atac călare asupra inamicului, care speriat de această intervenţie, crezând că e atacat de cavaleria moţilor, a rupt lupta şi s-a retras în debandadă.
    La 9 octombrie 1850 guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth a recompensat-o pentru meritele avute în timpul revoluţiei paşoptiste cu sume de 100 florini. În actul de recompensă s-au citat următoarele:
    „Pe temeiul preaînaltei împuterniciri dela 21 August 1850, ordonez, să se dee Pelagiei Roşu, mama lui Andreiu Roşu din Mărişel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o sută florini, drept premiu pentru demonstraţia săvărşită cu isteţime în contra insurgenţilor, pentru eliberarea satului ei, punându-se în fruntea unei cete de femei.”
  • +3 (3 voturi)    
   ungurii (Joi, 4 iunie 2015, 22:43)

   radu [anonim] i-a raspuns lui raudegura

   ungurii, prin tot ce au facut in ultimii 25 de ani, si mai ales prin ce fac in ultimii 2-3 ani, isi atrag o ura in crestere a romanilor, si, cu toata sustinerea sovietica de care se bucura in scopul destabilizarii tarii, ma tem ca nu vor sfarsi bine.
   Dragii mei, v-o faceti cu mainile voastre.
 • +14 (16 voturi)    
  Cu d'alde Hunori pot deveni sovin de-a dreptul (Joi, 4 iunie 2015, 18:28)

  Plagarus [utilizator]

  Dupa ce au participat activ la toate malversatiunile economico-financiare posibile ,sub o umbrela politica ultra protectoare cca.23 de ani,acum plang pe la mai marii lumii ca ar fi discriminati.
  Jegul IMORALITATII SI A LIPSEI DE ETICA POLITICA, s-a lipit de neo grofii UDMR !
  Tristi "reprezentanti " ai unei minoritati onorabile, dar care ar trebuii sa-i sanctioneaze public pe acesti traficanti de favoruri personale si promisiuni belicoase care nu fac bine nimanui-fie majoritar / minoritar
 • +11 (13 voturi)    
  GAINA LOR E CU GITUL TAIAT . (Joi, 4 iunie 2015, 18:31)

  arheopterix [utilizator]

  Dupa ce in 1990 o delegatie de iudemeristi condusa de Soros l-a mintit pe Bill Clinton , spunind ca sunt majoritari in Ardeal , in America nu mai aunici o credibilitate . Daca statul Roman vrea sa rezolve problema lor trebuie sa adopte aceeasi lege ca in Slovacia , unde cetatenii cu dubla cetatenie nu pot avea functii politice PUNCT
  • +6 (6 voturi)    
   Nu numai !!!! (Joi, 4 iunie 2015, 20:23)

   polonyca [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   1.Ar tre majorat pragul electoral la 7 % !! Ar fi un pas...
   2. Ar tre votata legea votului prin corespondenta , in acest fel UDMR-ul asta parsiv.......dispare practic , aritmetic !!
   Ungurii , orice am spune......nu sunt cetateni loiali si corecti ai statului !!! Asta e tot mai evident...
 • +8 (10 voturi)    
  asta e un fel de vadim?! (Joi, 4 iunie 2015, 18:37)

  liviu_ [utilizator]

  americanii nu au nici un motiv sa asculte ce zice el...
  in primu rand partenerii lor sunt romania nu ungaria...
  in al 2lea el apara un condamnat penal... numai prin acest fapt el se discrediteaza in fata americanilor
 • +11 (11 voturi)    
  El vorbeste? (Joi, 4 iunie 2015, 18:44)

  lis.nc [utilizator]

  pai dupa ce au ras padurile din secuime, au construit in zone declarate rezervatii naturale, au participat la toate matrapazlacurile guvernarii in acesti 25 de ani, mai au tupeu sa zica ca sunt discriminati?!
  Da,poti sa zici orice, e liber dar pana sa te si creada cineva, e cale lunga! In primul rand in America.
 • +10 (10 voturi)    
  Hotul striga hotul (Joi, 4 iunie 2015, 18:45)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Udmr - mafioti sub toate guvernele, el vorbeste?
 • +7 (7 voturi)    
  se incalca dreptul la proprietate?? (Joi, 4 iunie 2015, 19:49)

  kripton [utilizator]

  da' fundatia godju,al carei patrimoniu a trecut in administratia statului ungar,acea fundatie ROMANEASCA era in ungaria nu in romania.
  da' cum,grofii despagubiti de statul roman in anii '20 primesc acum vechile proprietati din ardeal (nu ei,nepotii lor...)
  • 0 (0 voturi)    
   MRU a facilitat pierderea fundatiei Gojdu (Vineri, 5 iunie 2015, 11:11)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui kripton

   te apuca plansul cand il tot vezi pe oportunistul de MRU cum da tarcoale atunci cand simte miros de functie inalta. Cum apare unu care ar putea sa l ridice in functie fara sa faca nimic, hop si MRU are ceva de zis, chiar daca nu l asculta nimeni.
   candva va fi cautat si MRU pe la averi, indiferent cate dosuri ar pupa.
 • +5 (5 voturi)    
  Cum se spune pe ungureste... (Joi, 4 iunie 2015, 20:35)

  don giovanni [anonim]

  ... fuck off?
 • +1 (1 vot)    
  mai taci si citeste . Istoria te invata multe (Joi, 4 iunie 2015, 20:58)

  mnicku [anonim]

  vorbesti in necunostinta de cauza.
  Toate proprietatile apartinind bisericii reformate maghiare au trecut in proprietatea statului RO dupa tratatul de pace in urma ww2 iar RO a despagubit statul maghiar .

  Asa ca ce revendicati voi ??? sau mai bine zis este ilegal cea ce revendicati/ati revendicat.
  Chiar as vrea sa intre DIICOT-ul peste voi si peste judecatorii care au retrocedat ilegal proprietati
 • +3 (3 voturi)    
  Persona non grata... (Joi, 4 iunie 2015, 21:40)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  ...asta ar trebui declarat acest individ hunor....nume de hun...Le dai sa manance, traiesc foarte bine la noi in tara, la guverare de fiecare data, si el ne denigreaza???Afara cu el din tara!!!
 • +3 (3 voturi)    
  haha (Joi, 4 iunie 2015, 23:11)

  inmono [anonim]

  .. dupa care americanii l-au aplaudat frenetic, convinsi de necesitatea unei noi situatii gen Bosnia-Hertegovina in zona, in lumina parteneriatului strategic cu Romania (!) si tinand cont de deosebita apreciere, a lor lor si a partenerilor lor europeni, pentru semi-dictatorul rusofil, Viktor Orban. Hai Kelemen, du-te si te culca. Cum era aia cu opinca pusa in locul steagului pe parlamentul din Budapesta in '45 ? Inca doare vad.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă