Asociatia Elevilor din Constanta propune admitere la liceu pe baza teritorialitatii: elevii sa urmeze liceul din circumscriptia scolara

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 2 iunie 2015, 14:13 Actualitate | Esenţial

Admitere la liceu
Foto: Agerpres
Elevii se declara ingrijorati de anumite prevederi din proiectul noii legi a educatiei si vin cu o serie de propuneri. Printre acestea se numara "introducerea admiterii la liceu pe baza criteriului teritorialitatii, trecerea la ciclul liceal facandu-se in mod liber, la liceul din circumscriptia scolara unde elevul isi are domiciliul", anunta Asociatia Elevilor din Constanta. Reactia elevilor vine dupa ce Comisia pentru invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu, le-a trimis sindicatelor si asociatiilor de elevi si parinti un proiect de lege, despre care ministrul Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca este "un punct de plecare" catre o noua lege a invatamantului".

Asociatia Elevilor din Constanta anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "se declara ingrijorata de anumite prevederi din proiectul noii legi a educatiei". Elevii arata ca, potrivit acestui proiect, "pentru admiterea la liceu a elevilor care au absolvit invatamantul gimnazial, ar urma sa se introduca, pe langa actualul examen de Evaluare Nationala, un examen de admitere, organizat de fiecare unitate de invatamant in parte".

"Suntem de parere ca aceasta propunere ar agrava discrepantele foarte mari intre unitatile de invatamant, extrem de vizibile in prezent. De asemenea, in urma introducerii examenului de admitere, unitatile de invatamant vor avea instrumentul necesar pentru a realiza selectia elevilor, fiecare liceu selectandu-si elevii pe care ii doreste. O consecinta a acestei masuri va fi faptul ca elevii considerati slabi nu vor beneficia de un invatamant de calitate, astfel pastrandu-se segregarea dintre liceele considerate bune si cele considerate mai putin bune", sustine Asociatia Elevilor din Constanta.

"Dreptul la un invatamant de calitate este un drept legitim. In spiritul acestui drept, Asociatia Elevilor din Constanta, promotor al reformei in sistemul educational, dupa consultarea expertilor din educatie, propune introducerea admiterii la liceu pe baza criteriului teritorialitatii, trecerea la ciclul liceal facandu-se in mod liber, la liceul din circumscriptia scolara unde elevul isi are domiciliul", se arata in comunicat.

Constantin-Alexandru Manda, vicepresedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, afirma ca "in invatamantul obligatoriu selectia este inechitabila, toti elevii avand dreptul la un invatamant de calitate. De aceea, consideram ca introducerea admiterii pe baza criteriului teritorialitatii ar asigura respectarea dreptului la invatamant de calitate pentru toti elevii."

Tinerii avertizeaza ca "in proiectul noii legi a educatiei reprezentantul elevilor isi pierde dreptul de vot in Consiliul de administratia, devenind invitat permanent. Consideram ca aceasta masura ar fi un afront adus votului dat in primavara acestui an de cele doua Camere ale Parlamentului, care au adoptat Legea nr. 95/2015, prin care elevii isi recastiga dreptul de vot in Consiliul de administratie, drept pierdut prin Legea nr. 1/2011".

Citeste si:


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


2369 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Minicomunistii (Marţi, 2 iunie 2015, 14:23)

  Tudor [anonim]

  Sistemul ar trebui sa fie mandru de ce e in stare noua generatie sa debiteze.

  Bine ar fi fost sa fi pus vreunul mana pe "Exceptionalii" lui Gladwell...
  • -1 (1 vot)    
   N-ai nimerit-o (Marţi, 2 iunie 2015, 16:31)

   Incomod [anonim] i-a raspuns lui Tudor

   "Minicomunisti" ? Pai astia pe vremea comunistilor n-ajungeau nici maturatori... Atunci la liceu se dadeau 2 examene de treapta pe bune... Si daca te tinea bibilica mergeai la orice liceu. Astia-s urmasii generatiei "PROstii si castigi"... Emanatia societatii kakapitaliste, varianta locala... :) Si astia se presupune ca vor cladi viitorul Romaniei :) :) :)
 • +5 (7 voturi)    
  teritorialitate (Marţi, 2 iunie 2015, 14:27)

  thebblack [anonim]

  si dupa liceu, facem si cate o universitate in fiecare judet, unde accesul se va face fara criterii de bac sau examen, si dupa aia locuri de munca asigurate de stat tot in judet, dupa aia economie planificata si cincinalul. dupa aia? coreea de nord?
 • +4 (6 voturi)    
  ha,ha,ha (Marţi, 2 iunie 2015, 14:30)

  grongobar [utilizator]

  "propunerea" asta e facuta de elevi care stau in zone de lux,cu licee de top, dar care isi petrec timpul mai mult pe la mall si mcdonalds decat cu invatatul.asa poate ca si admiterea la facultate ar fi bine sa fie tot pe criteriul teritorialitatii,stai langa medicina devii doctor,stai langa facultatea de drept -avocat etc ... epic fail
  • +1 (1 vot)    
   "corect" (Marţi, 2 iunie 2015, 20:47)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

   asa era si pe vremea lu' Ceasca, elevii nu puteau urma un liceu in CT, muncitorii nu se puteau angaja in port sau oras, ci doar cei din limita de 20 km, ca sa nu le moara prostii din oras de foame.
   Mai ramine sa aduca butelii cu gaz in oras ca taranii fac focul cu coceni si eventual sa pregateasca cartele pentru ulei, zahar si paine si sa opreasca electricitatea ca si asa escumpa ca dracu din cauza hotilor din parlament.
 • +4 (4 voturi)    
  adică (Marţi, 2 iunie 2015, 14:32)

  berenger [utilizator]

  orice pramatie de peste drum de cel mai bun liceu din oraș intră, iar unul care are nenorocul să se nască într-un cartier muncitoresc, sau la țară, indiferent cât de bun e, să facă o profesională, că are destul. măreț raționament
 • +1 (3 voturi)    
  chiar asa? (Marţi, 2 iunie 2015, 14:33)

  adrian [anonim]

  Eu propun ca si facultatea sa fie facuta tot pe acelasi principiu - chiar si angajarea.

  De ce sa nu lucram fiecare la fabrica de langa casa - ce sa mai pierdem timpul pe naveta?

  On: o aberatie mai mare nu am mai auzit azi. Cumva consiliul asta e cel sustinut de fostul Mazare si cu pile de-ale lui, e cumva consilulul de care s-a dezis multi acum cateva luni?
 • +2 (4 voturi)    
  Hmm (Marţi, 2 iunie 2015, 14:44)

  ddd13 [utilizator]

  Pe la Constanta toti au ajuns la nivelul lui Mazare? Ma asteptam mai mult de la elevi, dar vad ca m-am inselat...
  • +2 (2 voturi)    
   sint nepotii celor cu pui, malai, ulei, zahar moca (Marţi, 2 iunie 2015, 20:48)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui ddd13

   .
 • +4 (4 voturi)    
  totusi (Marţi, 2 iunie 2015, 14:50)

  snowflake [utilizator]

  criteriul teritorialitatii nu stimuleaza competitia si in ultima instanta efortul pentru autodepasire.
 • 0 (2 voturi)    
  asociatia prescolarilor (Marţi, 2 iunie 2015, 15:00)

  Dan [anonim]

  Pe când si o asociație a preșcolarilor ca partener de discuţie cu guvernul?!
  O asociație a elevilor nu ar trebui să gândească strategii de sprijin pentru membrii ei ? Strategii şi fapte legate de sprijinirea elevilor cu rezultate slabe, a elevilor din familii defavorizate, etc. Copiii aceştia au rezultate concrete în domeniile amintite s-au ei sunt numai cu gălăgia? Se pregătesc să devină noii politicieni de mâine asemenea celor de acum? Hotnews le tot face reclamă la aceşti copii şi nu prea înţeleg pentru ce.......
 • +4 (4 voturi)    
  Minunat, se poate extinde treaba (Marţi, 2 iunie 2015, 15:04)

  Mitica [anonim]

  Asadar mergi la liceu doar in zona in care ai domiciliul. Mai departe la facultate doar in zona unde ai domiciliul, daca nu exista atunci sa fii sanatos mergi la sapa. In plus cand te vei angaja sa ai grija sa iti cauti de munca doar in ''circumscriptia'' in care locuiesti. Si tot asa.
  Mai copii voi ce aveti in cap? Pai notiunea de competitie va spune ceva? Sau considerati ca a fi nascut intr-un anume loc iti confera ceva drepturi suplimentare fata de ceilalati oameni?
  Felicitari!! O gandire moderna, capitalista, europeana care va ajuta esential la promovarea valorilor.
  Cu voi ne asteapta un viitor luminos, plin de impliniri !!
 • +5 (5 voturi)    
  ca pe vremea lui ceasca (Marţi, 2 iunie 2015, 15:18)

  minos [utilizator]

  daca ai ghinionul ca pe teritoriul tau sa fie doar un liceu agricol, sapa de asteapta pe viata. Chiar nu va dati seama de absurdul acestei propuneri? va este frica de competitie? Oricum nu o sa scapati de ea mai tazriu, cand o sa fie si mai grav.
  • +3 (3 voturi)    
   Altu'... (Marţi, 2 iunie 2015, 16:33)

   incomod [anonim] i-a raspuns lui minos

   Bai frate, pe vremea lui Ceasca dadeai 2 examene zdravene de admitere in liceu si mergeai unde te tinea bibilica... aveai una, maxim doua sanse... aia era competitie, nu balareala asta de acum... :)
   • 0 (0 voturi)    
    sigur ca daaaa (Marţi, 2 iunie 2015, 20:52)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui incomod

    orasenii la licee industriale iar orasenii la agricole, ca de nu te incadrai in limita "metropolitana", ca taran dadeai la sapa sau te faceai tractorist, iar loazele din oras intrau cu 5 la licee bune.
 • +1 (1 vot)    
  experti (Marţi, 2 iunie 2015, 16:00)

  AlexandruBajdechi [anonim]

  Mai nou toata plebea se pricepe la educatie. I-auzi.
 • +1 (1 vot)    
  loool (Marţi, 2 iunie 2015, 17:56)

  mihai [anonim]

  ''Dreptul la un invatamant de calitate este un drept legitim'' -corect..si apoi zice de ideea intrarii pe baza teritorialitatii .. pai se contrazic in acceasi fraza.. ''asociatia elevilor'' pe naiba.. cum poti macar sa gandesti asa ceva?grele cu democratia..
 • 0 (0 voturi)    
  Da! Da! Super! (Joi, 4 iunie 2015, 13:24)

  Costi [anonim]

  Propunerea Asociației de elevi ne face să fim mândri și să ne gândim că ne așteaptă un viitor superb.

  Acum, devenind serioși, de unde și până unde criteriul teritorialității este cel care contează. Și eu care credeam că e importantă competența. :)

  Asociația are elevi cu mutație în centrul Constanței? :)

  Fantasticilor și isteților care trimiteți comunicate la Hotnews, sfătuiți prost de naumiți profesori, opriți-vă.;)


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă