Elevii vor avea drept de vot in sedintele Consiliului de administratie din licee

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 15 aprilie 2015, 20:05 Actualitate | Esenţial

Liceenii vor avea drept de vot in consiliile de administratie din scoli
Foto: Agerpres
Reprezentantul elevilor, care a implinit 18 ani, va face de acum inainte parte din consiliile de administratie ale liceelor si va avea drept de vot. Senatul a dat vot final pe un proiect care modifica legea educatiei: acesta a fost aprobat cu 98 de voturi pentru si 2 impotriva. Propunerea legislativa a fost initiata de catre Asociatia Elevilor din Constanta, care a depus-o la Camera Deputatilor in decembrie 2014, unde a fost semnata de 48 de deputati si senatori, anunta elevii intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Senatul a adoptat astazi, 15 aprilie 2015, o propunere normativa care modifica Legea educatiei nationale nr. 1/2011 astfel incat reprezentantul elevilor va avea drept de vot in sedintele consiliului de administratie din licee si din unitatile postliceale.

Articolul 96, alin.2) din legea educatiei a fost completat astfel: "in consiliile de administratie ale unitatilor scolare, din cota rezervata parintilor, un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a implinit 18 ani", transmite Agerpres.

O alta modificare adusa legii prevede ca la sedintele consiliului de administratie din scolile gimnaziale participa cu statut de observator si reprezentantul elevilor [in forma actuala, Legea educatiei prevede la articolul 96, alin. 3) ca "la sedintele consiliului de administratie participa, de regula, si un reprezentant al elevilor cu statut de observator"] si ca presedintele CA are obligatia sa ii convoace la toate sedintele, noteaza Agerpres.

Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) explica intr-un comunicat remis HotNews.ro ca aceasta initiativa ii apartine, a fost sprijinita de Consiliul National al Elevilor si a fost depusa la Camera Deputatilor la mijlocul lunii decembrie 2014, fiind semnata de un numar de 48 de deputati si senatori.

"Initiativa legislativa a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor la inceputul lunii martie, ulterior fiind inaintata spre dezbatere Senatului. Reprezentantii AEC au luat parte la sedintele Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor si Senat, atunci cand acest proiect a fost dezbatut, pledand in favoarea adoptarii acestuia", anunta elevii.

Acestia explica faptul ca, pana in anul 2011, la momentul intrarii in vigoare a noii legi a educatiei, elevii erau reprezentati in Consiliul de administratie. "Odata cu adoptarea legii nr. 1/2011 elevilor le-a fost luat dreptul de vot, devenind observatori. De asemenea, dupa adoptarea OUG nr. 49/2014, reprezentantul elevilor a devenit din observator, observator ocazional, elevii nemaifiind reprezentati in procesul de luare a deciziilor in cadrul unitatii de invatamant", sustine Asociatia Elevilor din Constanta.

Andrei-Eduard Burghelia, presedintele AEC, a declarat ca "dupa promulgarea legii de catre Presedintele Romaniei si publicarea acesteia in Monitorul Oficial, elevii vor fi din nou reprezentati in Consiliul de administratie, de catre un elev reprezentant, major, ales in prin vot democratic. Aceasta lege este un important punct de plecare in procesul de democratizare a sistemului de invatamant romanesc".

Constantin-Alexandru Manda, vicepresedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, sustine ca "reacordarea dreptului de vot in Consiliul de administratie reprezinta, alaturi de acordarea reducerii de 50% la transportul local in comun, cele doua mari proiecte pentru care AEC s-a luptat inca de la infiintare."


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Electronic Arts Romania

Unul dintre cele mai mari nume ale programarii la nivel mondial vine la Bucuresti

Andrei Alexandrescu, romanul considerat un guru al limbajului C++ si unul din creatorii noului limbaj D, va tine o prelegere pentru programatorii bucuresteni, pe 27 Martie la Halele Carol. Probabil un nume recunoscut pe orice continent pe care are loc dezvoltare de software, Andrei Alexandrescu este una dintre somitatile mondiale ale programarii. Prima sa carte, "Modern C++ Design", aparuta in Statele Unite in 2001, a fost inceputul unei serii de publicatii care l-au transformat pe Andrei in una dintre vocile definitorii a dezvoltarii, a ceea ce este, in momentul de fata, probabil cel mai important si folosit limbaj de programare

1927 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri