​EXCLUSIV Proiectul integral al noii legi a Educatiei marca PSD, care schimba reforma in invatamant. Modificari majore, suprapuneri de examene, du-te vino cu clasa pregatitoare. Ce spune ministrul Sorin Cimpeanu

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 2 iunie 2015, 11:47 Actualitate | Esenţial


Fragment din proiectul noii legi a educatiei
Foto: Hotnews
Noul proiect de lege a educatiei a fost transmis de comisia de invatamant a Senatului, condusa de Ecaterina Andronescu, catre sindicate, rectori, asociatii de elevi si parinti si este "un punct de plecare", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Acesta a precizat ca Ministerul Educatiei "nu a intervenit nici macar cu o virgula" in proiectul Parlamentului, dar ca urmeaza sa introduca modificari. Ministerul va face urmatoarele schimbari: clasa pregatitoare va ramane la scoala, in niciun caz nu va fi si Evaluare Nationala si Admitere la finalul clasei a VIII-a si "vom lua in considerare si posibilitatea unei evaluari la clasa a X-a". De asemenea, ministrul a anuntat ca se gandeste la introducerea Bacalaureatului profesional, sustinut puternic de Ecaterina Andronescu.
 • Precizam, insa, ca niciunul dintre cei care au pus in dezbatere acest proiect de lege nu este de acord cu el: nici Ecaterina Andronescu, care si-a exprimat dezacordul cu propriul draft in mai multe puncte, nici ministrul Educatiei.
 • Plus: Ministerul Educatiei prelungeste termenul de depunere a ofertelor la licitatia pentru manualele de clasa a III-a si va lansa "foarte rapid" licitatia pentru manualele de clasa a IV-a
HotNews.ro a obtinut de la sindicatele din invatamant proiectul integral al legii educatiei facut de Parlament, in forma in care a fost trimisa de catre comisia pentru invatamant din Senat:

Proiectul Noii Legi a Educatiei - asa cum a fost transmis Sindicatelor de Comisia de Invatamant din SenatEcaterina Andronescu a sustinut pentru Adevarul ca nu ar trebui introduse doua examene dupa clasa a VIII-a, pentru ca “ar fi absolut nedidactic, nepedagogic sa le punem in sarcina absolventilor de liceu”. Asta desi proiectul de lege pe care l-a transmis spre dezbatere prevede si Evaluare Nationala, si examen de admitere la liceele unde numarul candidatilor e mai mare decat cel al locurilor. 

Acelasi proiect prevede, printre altele, ca clasa pregatitoare redevine grupa pregatitoare de la gradinita. La disciplina Religie, draftul de lege nici macar nu este pus in acord cu decizia de anul trecut a Curtii Constitutionale. Astfel ca proiectul contine in continuare articolul declarat neconstitutional: “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”.

HotNews.ro l-a contactat pe ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, care a declarat urmatoarele despre acest proiect de lege:

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei
Foto: Agerpres
Rep: Ce se intampla cu acest proiect de lege, este cel despre care ati spus in luna mai ca va fi pus in dezbatere publica in luna iunie?
Sorin Cimpeanu:
Este proiect aflat pe agenda Parlamentului, este un proiect la care oamenii din Parlament au muncit, este rodul unor dezbateri purtate cu mai multi ani in urma si este un punct de plecare.

Rep: Deci este proiectul de lege despre care ati spus in luna mai ca va fi pus in dezbatere publica in luna iunie?
Sorin Cimpeanu: Da, de care am luat cunostinta odata cu ceilalti factori din educatie. Proiectul a fost transmis de comisia de invatamant a Senatului catre cele doua federatii sindicale din preuniversitar, catre Alma Mater din universitar, catre cele 3 asociatii reprezentative ale studentilor, catre Consiliul National al Rectorilor, catre Consiliul National al Elevilor si catre Asociatia Parintilor, saptamana trecuta, in cursul zilei de joi.

O sa fie postat si pe site-ul Ministerului Educatiei, dar nu am facut-o pana acum deoarece nu Ministerul Educatiei este initiatorul, el nu a intervenit nici macar cu o virgula. Urmeaza.

Rep: Veti publica proiectul de lege a educatiei si pe site-ul Ministerului?
Sorin Cimpeanu:
Normal, desi nu e initiativa noastra. Dar daca gestionam procesul de dezbatere publica, este normal sa il afisam si noi. Ministerul Educatiei urmeaza sa intervina cu propria viziune coerenta, corelata cu solicitarile ce vor veni din sistem.

El va putea sa ramana pana la final, in procent de 40%, 50%, 60%-90%. Cert este ca sunt lucruri pe care actuala lege le contine si si-au dovedit viabilitatea: clasa pregatitoare sa ramana la scoala, examenul de admitere in liceu - pe care sub nicio forma nu o sa-l suprapunem peste Evaluarea Nationala. Daca in sistem vor fi solicitari majore de schimbare a modului de acces in liceu, o sa vedem, dar in niciun caz ambele variante, in niciun caz si Evaluare Nationala si Admitere, pentru ca Evaluarea Nationala este o forma de admitere. Vom lua in considerare si posibilitatea unei evaluari la clasa a X-a.

In ceea ce priveste manualele, la solicitarea editorilor, o sa prelungim termenul de depunere a ofertelor. Este o solicitare foarte punctuala, care genereaza riscuri de blocare a intregului de proces, ce ar conduce la o intarziere inacceptabila de livare a manualelor de clasa a III-a. O sa prelungim termenul de depunere, o sa retiparim manualele [existente - n.red.] de clasa a III-a, astfel incat elevii sa aiba in septembrie manuale. In paralel, o sa lansam licitatia pentru manualele de clasa a IV-a, foarte rapid. 
 • Nota Redactiei: Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a suspendat pe 19 mai 2015 licitatia pentru manualele de Limba franceza - clasa I, ca urmare a unei contestatii depuse de Uniunea Editorilor din Romania. Reprezentantii Uniunii au declarat pentru HotNews.ro ca motivele contestatiei sunt generale si nemultumirile se refera la toata licitatia pentru manualele de clasele I, a II-a si a III-a, dar ca UER nu a avut banii pentru a plati garantia de buna conduita pe intreg. Detalii aici
Vom vedea in ce masura evaluarile de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a sunt relevante.

Rep: Veti introduce Bacalaureatul profesional?
Sorin Cimpeanu: Da, e un subiect foarte serios cel cu bacalaureatul diferentiat. Va trebui sa identificam caile prin care o noua lege ar putea sustine dezvoltarea invatamantului profesional. Consider ca este extrem de important sa gasim o motivatie pentru abordarea asa cum se cuvine a invatamantului profesional, ca sa nu mai fie perceput ca o ruta a esecului. Daca sunt oameni hotarati sa mearga catre o meserie, sunt convins de necesitatea invatamantului profesional.

Rep: Dar Bacalaureatul profesional nu reduce sansele dezvoltarii invatamantului profesional? Cine se va mai duce la scoala profesionala, daca stie ca la liceu poate sa obtina o diploma de BAC?
Sorin Cimpeanu:
Daca avem un anumit nivel de constiinta care sa ne duca la ideea ca copilul meu merge catre meseria de tehnician veterinar, de exemplu, meserii cautate si care iti ofera un nivel de trai… Daca nu te-ai dus la scoala profesionala si totusi vrei sa finalizezi studiile, sa ai o diploma de bacalaureat, nu e mai simplu sa optezi pentru o forma de bacalaureat cu un nivel de dificultate al subiectelor mai scazut, care iti ofera mai multe sanse de a promova? Urmand ca pe viitor sa poti, in functie de optiunile tale de dezvoltare a carierei, sa poti accede si catre bacalaureatul stiintific, care iti ofera sansa studiilor la nivel de licenta, asumandu-ti insa si diferentele cu privire la diferentele de dificultate a subiectelor si modificarile curriculare aparute in intervalul dintre momentul in care ai terminat liceul si momentul in care sustii bacalaureatul.

Marius Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret": Asta nu este un proiect de lege. Pe asa ceva nu se poate discuta

Marius Nistor
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret", a declarat ca are o parere "proasta" despre acest proiect. "Nici macar nu putem discuta de un proiect de lege. Este vorba despre una dintre variantele legii educatiei din 2011, unde au mai fost adaugate pe ici pe colo niste articole lipsite de relevanta. Asta nu este un proiect de lege, este o lege veche cu cosmetizari ieftine si care nu rezolva problemele cunoscute ale sistemului de educatie. Reactiile pe care le-am primit din teritoriu sunt negative", a afirmat pentru Nistor.

Acesta a precizat ca "este incalificabil sa vorbesti despre un statut in care drepturile cadrelor didactice se limiteaza la 4 articole si obligatiile se intind pe zeci de articole. Sunt greseli de termeni, limbaj de lemn cat cuprinde, generalitati, este o lege imposibil de pus in aplicare. Avem nevoie de legi putin stufoase".

"Pe asa ceva nu se poate discuta", a declarat pentru HotNews.ro liderul sindical, care a anuntat: "noi vom propune o schimbare radicala". "Nu poti veni sa vorbesti de o lege care are viziune. Legile nu au viziuni. Este un limbaj incalificabil pentru cei care redacteaza astfel de texte, iar ca sa punem capac scrie pe prima pagina: 'Prima prioritate'. Asta e un pleonasm. Sau echitatea distribuirii fondurilor - adica echitatea distribuirii saraciei sau cat de subordonata va deveni scoala politicului?", a continuat Marius Nistor.

Presedintele FSE "Spiru Haret" a spus ca sustine "un proiect care sa plece de la zero in momentul de fata, nu avem nevoie de legi in care este prea mult bla-bla. Din pacate, aceasta lege e plina de asa ceva".

Informatii de background

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat pe 7 mai 2015 ca "s-a stabilit, in urma cu cateva zile, la o intalnire comuna cu reprezentantii sindicatelor din invatamantul superior si din preuniversiar, necesitatea unei noi legi a educatiei". "Termenul pe care l-am propus pentru finalizarea acestei noi legi a educatiei este finalul anului acesta", a precizat atunci ministrul, care a explicat ca modificarile vor fi facute "prin initiative parlamentare". Detalii aici

Trei zile mai tarziu, pe 10 mai, in cadrul unei conferinte pe care a sustinut-o la sediul PSD, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat ca noul proiect de Lege a Educatiei va fi lansat in dezbatere publica in luna iunie. Detalii aici

Inca dinainte de a prelua portofoliul Educatiei, la audierea din Parlament, Sorin Cimpeanu a afirmat ca "necesitatea unei noi legi a educatiei este o cerinta generalizata in sistem". Detalii aici

Discutiile privind o noua lege a educatiei vin la doar 4 ani de la aplicarea actualei legi a educatiei (legea nr. 1/2011) si dupa ce aceasta a fost modificata de guvernul Ponta in nenumarate randuri. Amintim ca numai vara trecuta, printr-o singura Ordonanta de Urgenta, Executivul a adus 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. Citeste aici mai multe despre acea OUG

Una dintre primele referiri oficiale la o noua lege a educatiei este cuprinsa in acordul semnat, cu o saptamana inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale 2014, de premierul Victor Ponta (atunci candidat al PSD la presedintie) cu sindicatele din educatie. In acordul prezentat in exclusivitate de HotNews.ro este prevazuta "adoptarea, in urma unui dialog social cu organizatiile reprezentative la nivel national, cu atributii in domeniul educatiei, a unei noi Legi a educatiei nationale, (…) care sa contina, ca titlu distinct, Statutul personalului din invatamant, in care sa fie reglementate drepturile si obligatiile salariatilor din invatamant”. Documentul a fost semnat si de Sorin Mihai Cimpeanu, la acea vreme presedinte al Consiliului National al Rectorilor - astazi ministru al Educatiei.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25510 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Vesnica reforma (Marţi, 2 iunie 2015, 11:55)

  Ion [anonim]

  Fiecare ministru cu reforma lui, pe hartie, si cum ministrul se schimba la an, asa se schimba si planul de reforma. Problemele insa raman aceleasi: subfinantarea crunta, personalul didactic slab pregatit si nemotivat - a se citi ii platim cu 600 lei debutant / 2400 lei dupa 35 ani de munca, si uite asa avem "succesuri" garantate. In stadiul in care e invatamantul acum, ne trebuie minim 10-15 ani de reforma sustinuta puternic financiar, adica pe bune, nu reforma pe hartie cum face politrucul asta
  • +7 (9 voturi)    
   Care 10-15 ani? (Marţi, 2 iunie 2015, 13:33)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   Trebuie in primul rind citeva masuri simple de incurajare a valorii si de compensare a rezultatelor:
   1. Admitere la liceu cu examen care sa conteze minim 80%, astfel incit sa liceele sa se transforme din organizatii care dau note mari contra cost (a se citi pregatirea cu proful de la clasa) in organizatii care pregatesc elevii pentru examen
   2. Un sistem national de evaluare al nivelului evelului per clasa per materie. O evaluare se face in diferenta intre notele de la evaluatrea nationala si cele de la clasa, diferenta care sa fie cit mai mica. O alta evaluare a performantelor in sine a elevului. In functie de asta se dau bani si la scoli si la profesori.

   In 2-3 ani asta duce la o crestere semnificativa a nivelului invatamantului. Dupa care, se poate pune accentul pe modificarea curiculei, pe modificarea numarului de ore, pe mutarea dinspre memorare inspre acumularea de deprinderi, etc, etc.

   Dar cum apare cite o incercare de evaluare meritocratica (vezi evaluarea universitatilor facuta de Funeriu), imediat apar nshpe dinozauri de pe la tot felul de universitati obscure de stat sau de pe la cele private, cu madam androneasca in frunte sa o abroge. Ca pin la urma asha e socieltatea asta a noastra, apreciaza tot timpul spechereala, descurcareala, invirteala, mica spaga, mica atentie, mica prietenie, micul nepotism. Nu valoarea, munca, cinstea. Nu, astea-s pentru fraieri.
  • +6 (8 voturi)    
   reforma facute de habarnisti si oportunisti (Marţi, 2 iunie 2015, 14:53)

   User [anonim] i-a raspuns lui Ion

   cu eticheta de "reforma" ni se serveste iarasi un amestec de prostie si oportunism, felul preferat al semidoctilor din sistem.
   Orice reforma trebuie sa plece de la o reducere serioasa a materiei si a gradului de dificultate - care a crescut absolut idiot in ultimii 25 de ani, fara nici o justificare logica.
   Daca un elev obisnuit de scoala primara are 4/5 ore de scoala pe zi, unde este nevoit sa care mai mult de 3-4 kilograme de carti si caiete si in plus are nevoie de mai mult de 2 ore pe zi ca sa-si faca temele - ei bine asta inseamna EXPLOATARE.
   In plus sanatatea si dezvoltarea le este pusa in pericol, iar timpul necesar desfasurarii unei activitati sportive sau pentru cultivarea unei arte - dans/instrument/desen etc. nu mai exista!

   Avem nevoie de reducerea curricum-ului scolar si avem nevoie de meritocratie (v. "Waiting for Superman"). Asta inseamna mai putine norme de profesori si evaluarea serioasa a activitatii profesorilor. Ori sindicatele vor impiedica acest lucru cu orice pret, intrucat intereselor lor sunt cu totul altele.
  • +7 (7 voturi)    
   Se pregateste viitoarea generatie de votanti psd (Miercuri, 3 iunie 2015, 0:13)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   Dupa ce au ciopartit legea educatiei a lui Funeriu cu vesnicile ordonante de urgenta acu scot o noua lege care serveste interesele psd.
 • +17 (19 voturi)    
  Distractia continua (Marţi, 2 iunie 2015, 12:02)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Bramburica, groparul invatamintului romanesc si complicea la furtul lui Ponta, continua sa isi bata joc de noi prin sluga ei, minsitrul incompetent si pesedist (adica si el hot sau complice la furt)
 • -3 (15 voturi)    
  Invatamant de tip comunist! (Marţi, 2 iunie 2015, 12:10)

  Miky60 [utilizator]

  Doar comunistii testeaza copiii. De ce sa avem examene? Ca asa vrea ponta, iliescu si toata satra ciumei rosii? Eu nu vreau ca copilul meu sa fie testat, eu vreau sa fie lasat sa invete ce ii place si unde ii place. Un copil cu cat stie doar ce-i place, cu atat va fi mai fericit. Vreau ca copiii sa gaseasca fericire, nu stresare si domeniile pe care comunistii le vor (religie pentru popi, istoria modificata de ei sau limba rusa). Si , mai mult, specialistii in domeniu spun ca cu cat mai putin timp un copil petrece la scoala si cu invatatul, cu atat este mai fericit. Dar comunistii de unde sa stie asta?
  • +9 (13 voturi)    
   Trebuie si teste (Marţi, 2 iunie 2015, 12:35)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Doar ca acele teste se cuvine nu sa caute sa verifice memorarea mecanica a unor texte din manuale, ci insusirea unor deprinderi care vor fi candva utile.
   Marea jale pe care am constatat-o de 35 de ani este ca invatamantul este total rupt de lumea reala cu cerintele ei.
   "Sa invete ce-i place"? Si daca ii place sa asculte manele? Sau daca ii place doar sa joace jocuri pe calculator?
   Nu, ci trebuie sa i se prezinte lucruri care au a face cu lumea reala si care ii vor fi de folos, ca din acelea sa aleaga.
   Aceasta este jalea invatzamantului incepand chiar de prin 1960 pana azi.
  • +4 (8 voturi)    
   visul umed al rominului lenes (Marţi, 2 iunie 2015, 13:39)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Si daca nu-l testeaza nimeni, ce il va determina pe elev sa invete ceva? Si dupa ce va fi terminat scoala cine il va anagaja daca nu stie sa faca nimic? Fraza asta e definitorie pentru modul tau de gindire:
   "Si , mai mult, specialistii in domeniu spun ca cu cat mai putin timp un copil petrece la scoala si cu invatatul, cu atat este mai fericit."

   Bineinteles ca majoritatea copiilor vor alege sa nu-si mai bata capul cu scoala. Normal ca e mai interesant sa bata mingea sau sa mearga la agatsat gagici in parc decit sa invete. Da' dupa aia ce sanse vor avea pe piata muncii? Cine ii va angaja pe acesti tineri invatatitoate copilaria sa faca doar ce vor ei si cind vor ei? Asta te-ai intrebat?
   • -4 (6 voturi)    
    Aveti gandire de comunisti pontaci! (Marţi, 2 iunie 2015, 14:14)

    Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Uite, d-asta este Romania unde este, din cauza unora ca voi care ganditi tipic comunisto-pesedisto-pontac! Stati linistiti ca nu o sa mai fiti mult la putere, asa cum l-am impiedicat pe ponta sa devina presedinte, ne vom lupta sa plece de la putere! Romania trebuie sa fie o tara libera, frumoasa, plina de fericire.
    • 0 (2 voturi)    
     Da de ce ti-ai pus doua nick-uri? (Miercuri, 3 iunie 2015, 4:39)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

     Da de ce ti-ai pus doua nick-uri?
    • +4 (4 voturi)    
     what?!? (Miercuri, 3 iunie 2015, 8:58)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

     Ce treaba are Ponta cu examinarea copiilor???
     Deci daca nu-s de acord sa lasam copiii sa bata mingea cit vor pe maidan in loc sa-i stresam cu invatatul sunt comunist?!?
     Experimente din astea cu reducerea competitiei se fac prin tarile nordice, si nu cu rezultate stralucite. Copiii respectivi au probleme serioase de adaptare la viata sociala cind devin mari si trebuie sa se supuna regulilor. Dar in nordul europei societatea e profund onesta, copiii aia chiar lasati sa faca ce vor aleg sa invete. In Romania manelei si a micului, in Romania succesului prin nemunca, in Romania smecherului cu mertsan si a pitsipoancei de bamboo, toti copiii vor alege sa vrece menta cu succes, in speranta ca vor ajunge smecheri cind vor fi mari. A aplica asha ceva aici e sinucidere curata. Modelele astea nu se pot pur si simplu plagia, tyrebe si oleak de gindire cind alegi sa le aplici.

     Si apropos de comunism... incurci notiunile. Fix comunismul e ala care descurajeaza competitia, care merge pe egalitarism. Da' tu probabil de atit esti capabil...
    • +2 (2 voturi)    
     Si inca ceva (Miercuri, 3 iunie 2015, 9:00)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

     Ai nostri copii aleg acum, cind sunt evaluati, sa fenteze invatatul si sa copie sau sa mearga la pregatire cu proful de la clasa ca sa ia note mari pe bani. Si sunt si asha greu controlabili de catre profesori. Oare ce vor face daca ii lasi sa faca ce vor pina la 18 ani?!? Mie mi-e frica sa ma si gindesc la asha ceva...
  • +2 (2 voturi)    
   Tu esti Mickey Mouse ? (Marţi, 2 iunie 2015, 22:35)

   math [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Nu mai duce copiii la scoala. Se streseaza aiurea. Daca ii lasi toata ziua cu tableta si televizorul vor fi mult mai fericiti. Nu uita de floricele, snacks-uri si Coca-Cola. Trebuie sa aiba la discretie.
   Mai bine prost ca noaptea decat comunist !
  • +1 (1 vot)    
   învățământ (Marţi, 2 iunie 2015, 22:36)

   roset [anonim] i-a raspuns lui Miky60

   Nu așa că ai vrea să te angajeze și pe tine o unitate (particulară sau de stat) care plătește foarte bine, DAR NICICUM SĂ TE TESTEZE? :) :) Eventual să mergi la serviciu când vrei, să ai la dispoziție permanent un mijloc de transport și, mai ales, să faci doar ce-ți place!
 • +8 (10 voturi)    
  IAR se schimba??? (Marţi, 2 iunie 2015, 12:16)

  Mihaela [anonim]

  Cum vine un ministru nou, cum schimba Legea Educatiei.... E o bataie continua de joc, bietii copii nu stiu la ce sa se mai astepte. Lasati admiterea asa cum este acum, n-o mai suciti de 1000 de ori!!!!!!!!!!
 • +7 (9 voturi)    
  Lasati guvernu' ... (Marţi, 2 iunie 2015, 12:34)

  math [utilizator]

  ... sa lucreze. USL 3.0 Turbo Max are nevoie de liniste pentru a salva tara. Trebuie sa intelegeti ca toate problemele sunt create de Basescu si ceata lui. Sa fie liniste si sa se ieftineasca naibii halatele alea albe ! Sa fie urgent achitati dnii Dragnea si Voiculescu adevarati eroi ai sec 21.
 • +9 (11 voturi)    
  Kati (Marţi, 2 iunie 2015, 12:49)

  andrei [anonim]

  Daca nu o inchideti pe Kati repede pentru dosarul Microsoft - Fujitsu - Siemens va distruge si ce a mai ramas din invatamantul romanesc. Desi cred ca si sub forma de stafie ne va bantui ! Trebuie sa se revina la legea Funeriu, judecat Ponta pentru plagiat si pentru ca a incasat drepturi banesti prin fals si plagiat.
 • 0 (2 voturi)    
  Proiectul integral? (Marţi, 2 iunie 2015, 12:59)

  ????? [anonim]

  este o singura pagina...de unde pana unde acesta singura pagina proiectul integral al legii educatiei facut de Parlament, in forma in care a fost trimisa de catre comisia pentru invatamant din Senat!!!!!!???????
 • -1 (3 voturi)    
  Avertisment public! (Marţi, 2 iunie 2015, 13:54)

  Miscarea Focul Dacic [anonim]

  Către membrii tuturor partidelor politice din România.

  Vrem să vă reamintim că datorați poziția voastră actuală votului pe care vi l-a dat acest popor!

  Vrem să vă reamintim faptul că menirea voastră este de a sluji intereselor lui, ale țării, ale națiunii române!

  Vrem să vă reamintim că întregul tezaur material și spiritual al României de astăzi și al Daciei de ieri aparține acestei națiuni!

  Vrem să vă reamintim că voi trebuie sa fiți în slujba acestui popor și nu el în slujba voastră!

  Vrem să vă reamintim că aveți o datorie sacră față de această națiune!

  Vrem să vă reamintim faptul că sunteți datori față de toți cei care de-a lungul timpului au muncit, au luptat și sau jertfit pentru ca noi, urmașii lor, să trăim demni într-o țară demnă!

  Pentru toate astea vă spunem clar și răspicat:

  http://foculdacic.ro/avertisment-public/
 • +6 (8 voturi)    
  hmmm (Marţi, 2 iunie 2015, 13:55)

  mee [anonim]

  singura chestie ok calificativele la religie , sport si ce mai era... care e o masura care chiar se impune (eu fiind unul dintre elevii care eram bun la mate, romana etc, dar praf la sport, muzica s.a.m.d.). in rest numai modificari de 2 lei...
  pe langa asta fratilor ii zapaciti de tot pe elevi.
  parerea mea e ca modificarile ar trebui sa se faca azi, dar sa se aplice la examanele de peste 4 ani. nu la cele de la finalul anului. se schimba proggrama de la un al la altul si asta este aberant
 • +1 (3 voturi)    
  o pagina (Marţi, 2 iunie 2015, 14:10)

  Ruxandra Ionascu [utilizator]

  pai vad ca e doar pagina. asta e toata legea?
 • +2 (4 voturi)    
  Educatie marca PSD! (Marţi, 2 iunie 2015, 14:31)

  triciupa [utilizator]

  Ce-ar putea insemna asta? Probabil vor sa-i educe pe cei 7,4 milioane de zombalai, sa-i ajute sa gaseasca o pozitie cat mai comoda in fata televizoarelor, cu ochisorii lipiti de ecrane si guritele cascate ca sa-si primeasca de la dealerii gadea si badea doza obligatorie de cacaina (asta nu se trage pe nas ci se infuleca lacom cu tiriplicul).
 • +2 (4 voturi)    
  Conjuratia imbecililor (Marţi, 2 iunie 2015, 15:56)

  un cetatean [anonim]

  N-ai cum sa reformezi sistemul cu cadre didactice mediocre sau submediocre. Iar ca sa aduci oameni valorosi in sistem dureaza ani.
  In plus, si acolo unde mai exista profesori buni, ei sunt marginalizati, fiindca nu au limba apta pentru actiunea dorita de directorii incompetenti si tiranici.
  Caz concret - un renumit liceu unde clasele cele mai bune nu au fost date profesorilor doriti de parinti si elevi, profesori a caror competenta e cunoscuta, ci unor nulitati care spun, de pilda, ca viteza luminii se modifica odata cu viteza trenului.
  Si atunci ce-i de facut?
 • +1 (1 vot)    
  nulitati ministeriale (Marţi, 2 iunie 2015, 23:03)

  ova [anonim]

  Chiar toate legile sunt impotriva elevilor!! Si asa programa scolara e aberant de incarcata, acum le dam in cap definitiv cu examene in plus, cu "treapta a 2-a" s.a. Chiar nu mai exista limite la minister in a distruge elevii, viitorul tarii? Chiar orice incompetent poate propune orice si a doua zi se modifica legea? Elevii nu mai stiu ce sa invete de la un an la altul din cauza experimentelor fara logica pe nervii si pe copilaria lor. Opriti aceasta nebunie, lasati macar un ciclu de 4 ani sa treaca fara modificari aiurea.
 • +2 (2 voturi)    
  Incetati disputele, ajutati copiii! (Miercuri, 3 iunie 2015, 0:54)

  Stefan Raluca [anonim]

  Incetati cu interesele proprii, incepeti sa va ganditi la copii, la generatiile intregi care au fost distruse de amalgamul de interese si orgolii politice care nu au ajutat pe nimeni din cei care sunt vizati in acest context!
  Totul trebuie sa aiba o conexiune continua pe tot parcursul anilor de scoala: subiectele de la examene sa fie elaborate pe baza programelor scolare (nu adaptate de la an la an, evaluarea sa se dea din ceea ce s-a predat, predarea sa se faca dupa programe scolare GANDITE nu aruncate in stilul COPY-PASTE (vezi programe scolare identice in foarte mare masura dar la clase diferite!!)!
  Schimbarile trebuie aplicate etapizat, nu peste noapte! Daca in anul 2015 se efectueaza o modificare aceasta trebuie aplicata incepand cu generatia care intra la scoala in anul 2015, nu trebuie aplicata celor aflati in ani terminali!
  Este stupid sa se elaboreze subiecte la EN color, in conditiile in care nicio scoala nu isi permite sa printeze sute de pagini color!
  Ce relevanta are evaluarea care se face la clasa a doua sau la clasa a patra, daca se impune sa se faca o anumita varianta de rezolvare? De ce nu se doreste sa avem copii creativi si inteligenti?
  De ce la clasa a sasea nu se preda conform standardelor internationale dupa care se dau evaluari inca din anul 2000?
 • +4 (4 voturi)    
  Cand repetentii si lichelele guverneaza o tara (Miercuri, 3 iunie 2015, 9:11)

  andreesanu [utilizator]

  Cand repetenti,mediocritati,lichele,bulevardistii ajung sa guverneze ,sa faca legi !!!,atunci sa nu te mai miri ce iese din tartacutele lor seci.
  Cei care au vrut sa distruga Romania au sustinut ,au sprijinit prostia sa ajunga la guvernare ,in parlament.
  O natie debusolata, neinstruita ,bulversata poate fi lichidata prin autodistrugere.
  Romania isi urmeaza calea spre dezastru national
  instaurarea oligofrenilor la putere !!! ,generalizarea analfabetismului ,trecerea de la societatea civila la CIREADA or CIURDA !!!
 • +3 (3 voturi)    
  Trimiteti mesajele voastre (Miercuri, 3 iunie 2015, 9:35)

  Alfabetix [utilizator]

  catre guvern, minister, inspectorate scolare!!
  Cu toate ca au adresele de mail si telefoanele bine ascunse (pe www.edu.ro nu gasesti absolut nimic!)
  Guvern drp@gov.ro
  Inspectoratul scolar Bucuresti info@ismb.edu.ro

  Actionati, nu va pierdeti timpul in dispute pe forumuri!
  este o rusine ce se intampla cu invatamantul, cu tara!!
 • +1 (1 vot)    
  Admitere in liceu prin examen, nu cu evaluare ! (Miercuri, 3 iunie 2015, 10:10)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Admiterea la liceu numai prin media notelor obtinute in gimnaziu , alimenteaza mafia si coruptia profesorilor din scoli !Parintii copiilor sunt la mana profesorilor care ii santajeaza... In momentul actual este o lege prost aplicata si trebuie revenit la EXAMENUL de admitere pt. liceu!
  In legea actuala ,nivelul de pregatire REAL al elevilor de liceu ,este viciat ,de media notelor din gimnaziu, care nu reflecta nivelul de cunostinte ,la admiterea in liceu !
  Sindicatele din invatamantul gimnazial ,reprezinta numai profesorii si interesele lor subversive ,nu pe elevi sau parinti !
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Joi, 4 iunie 2015, 10:05)

  arth [utilizator]

  Cred ca SRI-ul ar trebui sa fiemai atent la Androneasca
  Aceasta individa continua sa faca praf invatamantul!
 • 0 (0 voturi)    
  Asta nu poate fi noua lege. (Luni, 22 iunie 2015, 0:00)

  anonim [anonim]

  Sunteti siguri ca asta e proiectul de lege? Pentru ca e o amestecatura din ultimele 2 legi, cateva chestii noi, introduse la repezeala, dupa cat se vede, se renunta la modificari care au fost recent aprobate. In plus, ministerul are denumirea de acum 4 ani, MECTS. Vor sa revina la vechea denumire? pentru ca, oricum, aceasta de abia s-a schimbat de cateva luni (cu tot ce implica asta). Iar la sfarsit abroga o lege care este deja abrogata de 4 ani (Legea 84/1995), etc.
 • 0 (0 voturi)    
  tara (Marţi, 11 august 2015, 12:06)

  gabi [anonim]

  Problema este lipsa locurilor de manca.Pentru ce sa invete?
 • 0 (0 voturi)    
  examen definitivat (Miercuri, 12 august 2015, 13:47)

  Carmen Crisan [anonim]

  Se schimba legile anual, dar si legile acestea sunt facute pentru anumite persoane, nu pt toata lumea. Cu examenul de definitivare s-a facut un circ de toata jena. Eu am ajuns int-o situatie penibila, dupa ce particip la examen ul de titularizare, un examen national foarte greu, obtin nota 9. Insa la examenul de definitivare am otinut nota 7, specializarea fiind limba engleza. Si acum ce credeti postul meu pe care l-am obtinut printr-un concurs national l-am pirdut, a fost ocupat de o profesoara de religie care si-a dat examenul de definitivare pe religie. Domnul ministru sustine ca nota 8 ferifica cunostintele cadrelor didactice, indiferent ce predai.Aberatii si superficialitate. Eu doresc revenirea la nota 7 la examenul de definitivare sa se schimbe odata legea definitivarii,


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by