Cum primesc sindicatele din educatie noi prerogative: Ordonanta de Urgenta care ii face pe liderii de sindicat evaluatori ai calitatii invatamantului si le garanteaza salariul intreg, dar ore mai putine la clasa

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 14 martie 2013, 14:54 Actualitate | Esenţial


Sindicatele din invatamant au de acum inainte atributii de monitorizare si evaluare a calitatii invatamantului. Prevederea face parte dintr-o ordonanta de urgenta de modificare a legii educatiei care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 13 martie. Conform acesteia, "persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant", pot fi degrevate partial de norma didactica. Sindicatele vor desemna lideri de sindicat pentru monitorizarea si evaluarea calitatii in invatamant, iar aceasta este o atributie noua a sindicatelor, a declarat pentru HotNews.ro presedintele FSLI, Simion Hancescu.
 • Aceeasi ordonanta scoate posibilitatea ca directorii sau sindicalistii sa fie degrevati total de post sau norma didactica, prevazuta initial in proiectul acestei ordonante.
 • Personalul degrevat partial de norma isi pastreaza salariul si celelalte sporuri si indemnizatii pentru functia in care este incadrat

OUG nr 14 in Monitorul Oficial
Foto: Monitorul Oficial

Guvernul a publicat pe 13 martie in Monitorul Oficial OUG nr. 14/2013 privind modificarea si completarea Legii Educatiei. Aceasta ordonanta acorda noi prerogative sindicatelor, si anume de monitorizare si evaluare a calitatii in invatamant. Ordonanta prevede posibilitatea degrevarii partiale de norma didactica a liderilor sindicali care participa la aceasta activitate de monitorizare, ca element de noutate, pe langa posibilitatea degrevarii partiale a directorilor si inspectorilor scolari prevazuta si pana acum de Legea Educatiei. 

Aceste prerogative vin dupa ce, la mijlocul anului trecut, sindicalistii au recastigat un drept pierdut pentru cateva luni: sa isi adune cotizatiile direct de pe statele de plata ale profesorilor membri de sindicat. Vezi aici mai multe detalii despre acest subiect 

Care sunt prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 14 publicata in Monitorul Oficial:

- Articolul 263, alineatul (10) din Legea Educatiei se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(10) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control poate fi degrevat partial de norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant. De acelasi drept pot beneficia si persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale. Prin acelasi ordin se stabilesc atributiile persoanelor degrevate de norma didactica.

- La articolul 263, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (10 1), cu urmatorul cuprins:
(10 1) Personalul degrevat potrivit alin. (10) primeste drepturile salariale pentru functia in care este incadrat, precum si celelalte sporuri si indemnizatii prevazute de lege pentru activitatea desfasurata, dupa caz.

- La anexa, dupa punctul 58 se introduce un nou punct, punctul 59, cu urmatorul cuprins:
59. Degrevarea reprezinta scutirea partiala de efectuarea atributiilor prevazute la art. 262 pentru personalul didactic de conducere, de indrumare si de control, ca urmare a indeplinirii unor responsabilitati specifice functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si pentru persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant.

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI): Pana acum sindicatele nu aveau oficial atributii de monitorizare si evaluare a calitatii invatamantului

Simion Hancescu
Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat ca pentru evaluarea si monitorizarea calitatii sistemului de invatamant vor fi desemnate persoane din randul liderilor de sindicat din scoli, aceasta reprezentand o noua atributie a sindicatelor.

Rep: Ce inseamna, pentru sindicate, prevederea din OUG nr. 14/2013 conform careia "persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant" - pot fi degrevate partial de norma didactica? Cine sunt aceste persoane?
Simion Hancescu: Sunt oameni care au fost formati in domeniile calitatii. Deci care au participat la cursuri de formare in domeniul calitatii in ultimii ani, cu atestat si cu tot ce trebuie.

Rep: Si care sunt membre de sindicat?
Simion Hancescu: Da, da.

Rep: Aceste persoane vor fi desemnate din randul liderilor de sindicat din scoli?
Simion Hancescu: Da, noi avem 1.200 de lideri de sindicat care au participat la cursuri de formare in domeniul calitatii. Dintre acestia vor fi alesi.

Rep: Pana acum sindicatele aveau atributii de monitorizare si evaluare a calitatii invatamantului?
Simion Hancescu: Nu. Asta e o chestiune relativ recenta. Noi ne-am implicat in treaba asta cu calitatea in ultimii doi ani, in cursuri de formare in domeniul asta.

Rep: Putem spune ca acum aceasta ordonanta le-a dat sindicatelor oficial aceste atributii?
Simion Hancescu: Da, exact. Pentru ca vrem si suntem interesati de reforma in invatamant si vrem sa ne implicam mult mai activ, pentru ca sunt multe probleme. 

Rep: Cum vor evalua persoanele desemnate de dvs. calitatea sistemului de invatamant?
Simion Hancescu: Sunt gandite niste fise de la baza materiala, de la resursa umana, exact dupa cum lucreaza ARACIP, exista niste normative.

Rep: Aceste persoane vor intra si la clasa?
Simion Hancescu: Nu. Va fi o evaluare fara ca aceste persoane sa intre efectiv, acesta este atributul inspectorilor, al directorilor.

Rep: Ei ii vor evalua si pe profesori?
Simion Hancescu: Nu, este vorba despre o evaluare a bazei materiale, a resurselor umane, a rezultatelor elevilor, si astea se iau din documente.

Rep: Cand estimati ca vor incepe aceste evaluari?
Simion Hancescu: Cat de repede. Daca ordonanta e data, noi intr-o luna de zile putem sa demaram treaba asta.

Rep: Ce se intampla cu rezultatele acestor evaluari?
Simion Hancescu: Totul va fi raportat la inspectoratele scolare, deci in fiecare judet vom avea un om probabil care se va ocupa de treaba si la inspectoratele scolare se vor raporta.

Rep: Degrevarile sunt facute atunci cand se realizeaza monitorizarea sau dupa?
Simion Hancescu: Asta se va da prin ordin de ministru si o sa stabilim cu ministrul Educatiei, prin ordin de ministru, persoanele pe fiecare federatie in parte, pe fiecare judet o sa fie nominalizati.

Rep: Cate persoane vor fi implicate in aceasta monitorizare?
Simion Hancescu: E vorba despre 100 de persoane la nivelul intregii tari, ceva de genul asta, cam unul sau doi pe judet, depinde de judetele mari.

Rep: Pe ce criterii vor fi desemnate aceste persoane?
Simion Hancescu: Asta ramane de stabilit in perioada urmatoare.

Rep: Rezultatele cum se vor cuantifica, in ce se vor transforma?
Simion Hancescu: In niste observatii, concluzii pe care noi le vom inainta si suntem convinsi ca ele vor ajunge la Ministerul Educatiei.

Cum arata Proiectul acestei Ordonante de Urgenta in urma cu o saptamana

Amintim ca pe 4 martie Ministerul Educatiei a publicat pe edu.ro proiectul acestei ordonante de urgenta. In proiect se prevedea insa posibilitatea degrevarii totale, si nu doar de norma didactica, ci si de post. Aceasta prevedere avea in vedere directorii de gradinite, care conform legii educatiei sunt angajati pe post si nu pe norma. La articolul 247 din Legea Educatiei, la punctul b) se arata ca educatorii se normeaza "cate un post pentru fiecare grupa de copii".

Proiectul de OUG asa cum arata in urma cu o saptamana:

1. La articolul 263 , alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(10) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control poate fi degrevat, total sau partial, de post/norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant. De acelasi drepturi pot beneficia si persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale."

2. Dupa punctul 58 la Anexa, se introduce un nou punct, punctul 59, cu urmatorul cuprins:
"59. Degrevarea reprezinta scutirea efectuarii atributiei de predare, total/partial, din norma didactica, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de indrumare si de control, ca urmare a indeplinirii unor responsabilitati specifice functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si pentru persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant ca urmare a participarii la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant. Pe perioada degrevarii se pastreaza drepturile salariale."

Legea Educatiei asa cum este acum in vigoare:

 • Art. 263, alin. (10): Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control poate fi degrevat partial de norma didactica de predare, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.

Precizam insa ca posibilitatea degrevarii totale de post sau norma didactica a directorilor, inspectorilor si sindicalistilor este prevazuta in proiectul de lege pentru aprobarea OUG 92/2012, asa cum a fost el votat de plenul Camerei Deputatilor pe 5 martie. Proiectul de lege are nevoie de votul Senatului, camera decizionala in acest caz, pentru a intra in vigoare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3974 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Dragi profesori... (Joi, 14 martie 2013, 15:17)

  abisala [utilizator]

  ...v-ati facut-o cu mana voastra. Cand ma uit la Pop, si ma gandesc ca unu ca el va va evalua, si va da cu voi de pamant... Asta ati vrut, asta aveti! Nu vad pe nimeni in strada, asa ca... in curand veti avea un nou stapan. Bine ati intrat singuri in lumea sclavilor!
 • +14 (14 voturi)    
  INCET, INCET (Joi, 14 martie 2013, 15:36)

  mos ion roata [utilizator]

  ne ducem naibii!
 • +16 (16 voturi)    
  Sindicatele au facut campanie electorala pt USL (Joi, 14 martie 2013, 15:57)

  Boham [utilizator]

  Dupa ce sindicalistii au facut campanie electorala pt USL - vazuti uneori facand politica, cu spume la gura, la Antena3...acum isi primesc rasplata de la guvernul socialist PNL-PSD
 • +13 (13 voturi)    
  Ura! Ura! Ura! (Joi, 14 martie 2013, 16:15)

  Daniels22026 [utilizator]

  In curind nici nu va mai fi nevoie de minister. Sindicatele alese democratic ar putea primi toate fondurile ministerului si gata! Ce-si fac sindicalistii cu mina lor se numeste lucru manual.

  Pina la urma, dincolo de ironie, nici nu este o idee prea rea. Nu stiu daca sindicatele vor fura mai mult decit ministerul. Si nici nu cred ca sindicatele vor fi mai incompetente decit ministerul.

  Invatamintul de stat e o catastrofa nationala, de la care nu mai speram progrese. Mai multe sperante imi pun in invatamintul particular, care se poate decupla de la imoralitatea publica.
  • +4 (6 voturi)    
   Invatamintul de stat e o catastrofa nationala (Joi, 14 martie 2013, 20:44)

   acropolis [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Învățământul de stat e o catastrofă națională, numai că nu văd în jur oameni conștienți de asta, de consecințele acestei stări, dornici să schimbe situația. Insist, prea mulți au luat diplome fără acoperire, pentru ca dornicii de a păstra lucrurile cum sunt să fie majoritari, indiferent de urmări pentru țară.
 • +3 (3 voturi)    
  Ce mai (Joi, 14 martie 2013, 18:35)

  cobra1000 [utilizator]

  poti spune de cel mai bulibasit sector al vietii noastre ? Dupa 30 de programe scolare schimbate in 23 de ani vreti sa mearga snur ? Sa nu mai vorbim cum ii plateste !
 • +5 (5 voturi)    
  bb (Joi, 14 martie 2013, 21:09)

  JhonCraciun [anonim]

  Mai, cum dracu sa faca evaluare liderii de sindicat?Sindicatul prin statut are o alta treaba,treaba care se refera la relatiile dintre angajator si angajati.Acum sindicatele au luat rolul angajatorului?!
  In concluzie domnule profesor daca nu cotizezi la sindicat te trimitem in somaj.
  Liderii astia de sindicat vor sa raspandeasca teroarea printre profesori si tov.Ponta vrea sa se spele pe maini ca Pilat din Pont.
  Pai ne mai miram ce au aia din UE cu noi?
  • -2 (4 voturi)    
   clubul babelor carcotase! (Joi, 14 martie 2013, 21:36)

   Rose1 [utilizator] i-a raspuns lui JhonCraciun

   imi cer cuze, dar citind postarile celor de mai sus am ajuns la concluzia ca nu stiu despre ce vorbesc, nu au lucrat si nu lucreaza intr-o scoala si nu cunosc locul si rolul sindicatelor - organizatii reprezentative ale angajatilor in raporturile lor de munca cu angajatorii, de stat sau privati!
   ca nu lucrati in invatamant si habar nu aveti despre activitatea sindicala mai treaca mearga, dar faptul ca nici nu ati citit articolul si va dati totusi cu parere, va califica la categoria "babe carcotase"! pe scurt: stiti si va pricepeti la chestiunea care este subiectul stirii hotnews: "ca baba la mitraliera! "clantaniti din gura" fara sa spuneti nimic inteligibil si coerent!
   • +1 (1 vot)    
    Exista o sansa daca ... (Vineri, 15 martie 2013, 9:36)

    eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui Rose1

    nu se intampla in Romania.

    Va fi exact cum a spus JhonCraciun .

    Daca NU esti sindicalist esti abonat la cele mai proaste calificative.

    Nu putem cere obiectivitate de la uni alesi din randul celor care au reusit sa promoveze pana in clasa a 12-a elevi incapabili sa rezolve ecuatii de gradul 1.

    Incet incet Ponta va intra in istorie ca un al doilea Machiaveli.

    Face ce face si arunca pisica moarta in curtea altora.
 • +1 (1 vot)    
  Observatie (Joi, 14 martie 2013, 21:24)

  Whip [utilizator]

  Afirmația din titlu este (cel) putin exagerată. Atribuții în domeniul evaluării și asigurării calității au fost oferite reprezentanților sindicatelor odată cu OUG nr. 75/2005 (atât pentru învățământul preuniversitar cât și pentru cel universitar) - vezi articolul 11, în special aliniatele 4 si 5. Subiectul adevarat este că acele persoane care au fost nominalizate în aceste comisii pot fi degrevate în totalitate de activitățile cuprinse în postul ocupat și nu doar parțial, cum prevedea legea până acum. (este normal ca aceste persoane să fie remunerate pentru activitatea desfășurată; în această categorie intră și cadrele didactice care fac parte din aceste comisii).
  Din fericire, există subiecte foarte interesante în acest domeniu - cum ar fi metodologia de monitorizare a Universității „Bioterra” din București - subiectul ar fi aici că această metodologie de monitorizare este mult mai blândă decât alte metodologii (Universitatea „Spiru Haret” sau Universitatea „Apollonia”). Sau de ce în luna martie 2013 se aprobă un proiect de modificare a HG 707/2012 (care ia în considerare evaluări finalizate de ARACIS în octombrie 2012 - după începutul anului universitar) în locul emiterii unei noi hotărâri de guvern, în conformitate cu legea nr. 1/2011.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by