Cercetatorii protesteaza fata de taierea bugetelor de cercetare. Asociatia Ad Astra: Prin politica dezastruoasa privind cercetarea, guvernul si-a probat incompetenta in acest domeniu

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2015, 12:10 Actualitate | Esenţial


Cercetatorii protesteaza fata de taierile repetate ale bugetelor de cercetare. "Dinamica diminuarilor anuale este graitoare: in 2013, bugetele au fost mai mici cu 40 pana la 55% fata de bugetul anuntat; in 2014, cu 30 pana la 50%; in 2015, cu 50% pana la 70%", explica Ad Astra. Asociatia cercetatorilor romani din intreaga lume spune ca guvernul a anuntat cu intarziere de peste doua luni deschiderea finantarii pentru proiectele de cercetare in curs. Adrian Curaj, directorul general al Unitatii Executive pentru Finantarea Cercetarii din subordinea Ministerului Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "avem un buget si incercam sa-l distribuim asa cum este, dar facem transparent ceea ce finantam".

Asociatia cercetatorilor Ad Astra anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca, dupa "o intarziere de aproape doua luni si jumatate, guvernul, prin agentia sa specializata U.E.F.I.S.C.D.I., a anuntat deschiderea finantarii pentru proiectele de cercetare in curs (Parteneriate, Idei, Tinere echipe etc.). Ca si anul trecut, finantarea este mult sub cea contractata initial si modificata deja prin mai multe acte aditionale. Dinamica diminuarilor anuale este graitoare: in 2013, bugetele au fost mai mici cu 40 pana la 55% fata de bugetul anuntat; in 2014, cu 30 pana la 50%; in 2015, cu 50% pana la 70%. Rezultatul e ca un proiect contractat initial pentru perioada 2011-2014 este prelungit pana in 2016, in fiecare an cercetatorii primind tot mai putini bani".

"Mentionam ca, initial, contractele au fost facute pe 3 ani, obiectivele si bugetul fiind dimensionate corespunzator; in fiecare an insa, bugetul se diminueaza, dar cercetatorilor li se impune sa pastreze aceleasi obiective din actul aditional anterior. Multe proiecte se vad astfel compromise: ce se poate face cu o anumita suma intr-un an (un experiment complex, de exemplu) nu se mai poate face cu aceeasi suma impartita in 2 sau 3 ani. Mai mult, cercetarea europeana si internationala sunt foarte dinamice, iar ceea ce ar fi fost de actualitate in 2013 si 2014 nu mai prezinta un grad la fel de mare in 2015 sau 2016", explica cercetatorii. 

Ad Astra avertizeaza ca "aceste taieri ale bugetelor contractate s-au facut arbitrar si uniform, fara sa tina seama de evaluarile intermediare (cea facuta in 2014 nu a avut nici o urmare)".

"Cat priveste competitiile noi, aici sunt din start prevazute intarzieri: la Tinere echipe, U.E.F.I.S.C.D.I. anunta (prin ultimul act aditional incheiat cu A.N.C.S.I.) deschiderea finantarii in luna iulie, nu pe 4 mai cum sta scris in pachetul de informatii", sustine asociatia cercetatorilor romani din intreaga lume.

Oamenii de stiinta sustin ca, potrivit "contractului initial, ajustarile sunt permise in 'cazuri de forta majora'. La sfirsitul lui 2014, guvernul anunta crestere economica. Sa fie cresterea economica printre elementele care definesc forta majora?"

"Semnalam si ca guvernul nu-si respecta propriile contracte si nici propriile decizii. Astfel, actele aditionale care angajeaza bugetul unui grant pe un anumit an trebuie semnate in maximum 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat pe anul respectiv. In 2013 si 2014 acest termen a fost depasit. Strategia Nationala a Cercetarii 2014-2020, adoptata prin HG 929 din 21.10.2014, prevede pentru bugetul cercetarii pe 2015 suma de 3,87 mld lei, iar suma efectiv alocata prin bugetul propus de guvern si aprobat de parlament este de 2,17 ori mai mica", amintesc cercetatorii.

"Asociatia Ad Astra considera ca, prin politica dezastruoasa privind cercetarea, guvernul si-a probat incompetenta in acest domeniu. Continuarea acestei politici pericliteaza nu doar munca cercetatorilor romani, ci viitorul intregii tari", se arata in comunicatul asociatiei.

Contactat de HotNews.ro, Adrian Curaj, directorul general al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) din subordinea Ministerului Educatiei, a declarat ca "referitor la granturi si la finantarea lor, acestea sunt strict legate de bugetul alocat si singura noastra speranta este ca bugetul sa creasca in viitor, pentru ca din punct de vedere al evaluarii facem tot ce trebuie facut".

"Avem un buget si incercam sa-l distribuim asa cum este, dar facem transparent tot ceea ce finantam. Important este ca punem transparent absolut toata informatia, avem toate rapoartele pe site. Singura intrebare este de ce avem asa putini bani. Dar transparenta este esentiala pentru mine, precum si faptul ca lucrurile sunt facute in timpul optim. Nu lasam lucrurile in urma, nu pastram bani pentru alte lucruri. In cazul nostru, UEFISCDI are in sarcina 24% din bugetul de cercetare al Romaniei. Noi incercam sa facem procesul transparent, sa evaluam intermediar, dar mai mult nu putem face", a sustinut Adrian Curaj.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3442 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Da... (Joi, 19 martie 2015, 12:27)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  ...dar ei n-au taiat salarii ca cremenalii lui basescu. Genocidarii basisti nici nu se compara cu milostivii pontisti. Ia de aici, asistatule...fara numar, fara numar :)
  • +2 (4 voturi)    
   Pai vedeti (Joi, 19 martie 2015, 14:16)

   HansBrinker [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   ca avem prea multi filozofi si prea putini tinichigii si mecanici.
   "De tinichigii şi mecanici avem nevoie. Noi facem filosofi, şi ăia neintegrabili în câmpul muncii. Orice copil, dacă intră pe Google, află cum e cu Herodot, cu păpădia şi salata."
  • 0 (4 voturi)    
   Cercetatorii sa se organizeze si sa-si deschida... (Joi, 19 martie 2015, 15:32)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   ...institute private de cercetare. Asta daca sunt buni si au ce vinde societatii...daca nu, sorry, sa intre in mediul universitar si sa faca cercetare teoretica platita de la buget.
 • +4 (4 voturi)    
  Un simplu comentariu (Joi, 19 martie 2015, 12:31)

  Antonio R. [anonim]

  Dl Curaj a devenit doar un simplu functionar care gestioneaza bugetul. Ce rol mai poate avea UEFISCDI in politica de cercetare dc doar directioneaza "transparent" si la "timp" bugetele proiectelor?
 • +6 (8 voturi)    
  plagiatorii știu doar să fure... (Joi, 19 martie 2015, 12:32)

  timp tamp [utilizator]

  Victore, victore nu are nimic cu cercetare, metoda lui e copy+paste...
 • +7 (7 voturi)    
  cercetarea... (Joi, 19 martie 2015, 12:40)

  lili [anonim]

  Pai, prioritatile Guvernului Ponta sunt banii pentru penitenciare(se pregatesc pentru zilele negre ce-i asteapta prin puscariile patriei!!) si pentru BOR, care aduce voturi in campaniile electorale !
  NU l-am auzit vreodata pe Victor Ponta(si nici pe un alt Prim ministru!) sa dea bani pentru cercetare, educatie, scoli, spitale...
  Niciodata!
  Romania investeste in penitenciare si biserici, cui ii trebuie cercetare, educatie, viitor?!
  • +5 (5 voturi)    
   Nimic de furat (Joi, 19 martie 2015, 12:55)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Din cercetare nu ai ce sa furi. Plagiatorul si gasca lui sustin doar pe aceia care dau mita si de unde au ceva de castigat. Parlamentul si guvernul au compromis Romania, fiind haite de mafioti puse pe jaf si furt.
   • -2 (2 voturi)    
    poate ca nu ai ce sa furi .... (Joi, 19 martie 2015, 15:52)

    Geta [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Poate ca nu ai ce sa furi, dar poti trai bine merci nefacind nimic-nimic si fara ca macar sa te ostenesti sa mergi la serviciu. Poti sa iti angajezi fiii in univesitati si institute nationale, sa le asiguri salarii si pensii fara ca ei sa trebuiasca sa "produca" stiinta. Asta este, din pacate, cercetarea in Romania. Nu as zice ca e mic bugetul, as zice ca se toaca multi bani aiurea!
 • +4 (4 voturi)    
  lipsa de curaj a domnului curaj (Joi, 19 martie 2015, 12:56)

  mircea [anonim]

  Daca nu ma insel, si nu mai insel , dl Curaj este , directorul general al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, iar domnul Prisecaru este este secretar de stat al Auroritatii Nationale a Cercetarii Stiintifice si Inovari.
  Sub inteleapta conducere bugetul certcetarii scade de trei ani, nu mai exista decat sporadic competitii, care edureaza luni si luni , chiar si ani, pana se un rezultat .Sistemul de cercetare nu functioneaza si responsabili de asta sunteti Dv . dle Curaj&Prisecaru. Este treaba Dv. sa mergeti la Guvern, la Ministerul de Finante sa prezentati strategii si sa aduceti finantari.
  Daca nu puteti, si nu puteti dupa cum se vede, sunt altii mai buni, mai pregatiti ca Dv. sa conduca cercetarea din Romania.
  Nu va mai ascundeti , dupa partidele care v-au trimis acolo, competenta Dv a fost dovedita de starea dezastroasa in care ati adus sistemul de cercetare. De ce sa ne plece tinerii talentati din tara ,fiindca Dv. nu puteti mai mult ? Plecati mai bine voi si Ponta !
 • +2 (4 voturi)    
  uniti-va cu cei (Joi, 19 martie 2015, 13:15)

  zot [utilizator]

  de la institutul de producere a vaccinurilor, face-ti front comun, deoarece plagiatorul nu o sa va aprecieze ca de unde nu stie ce sa ceri;
  asta nu stie decat de frica
 • +2 (6 voturi)    
  Cei care fura de sting, ce treaba au cu cercetarea (Joi, 19 martie 2015, 13:58)

  Maniu [utilizator]

  ce inseamna la noi cercetarea? O zona de gri din care nu stiu de ce nu se poate iesi.
 • +2 (2 voturi)    
  Si-a probat incompetenta (Joi, 19 martie 2015, 14:21)

  CititorulComentator [utilizator]

  De la prima investire a celui mai cinstit guvern...Puie I.
 • +5 (5 voturi)    
  ca sa intelegem mai bine (I) (Joi, 19 martie 2015, 15:24)

  nicmi [anonim]

  STUDIU DE CAZ
  noiembrie 2014
  Imaginati-va ca va faceti un proiect structurat pe 2-3 ani (2015-2016 sau 2017). Are niste obiective clare. V-ati trecut acolo poate un stagiu in strainatate, la laboratorul/centrul unui reputat specialist carui i-ati scris despre proiectul vostru, i l-ati trimis si omul acceptat, cu eleganta, sa va gazduiasca, nu stiu, o luna, trei. Poate aveti in vedere sa va incrieti la una-trei conferinte internationale ca sa puteti prezenta rezultatele cercetarii. Poate ca una este deja prevazuta pentru iulie 2015 (in mai este anuntata contractarea). Poate ca in 2017 vreti sa organizati chiar un workshop pe tematica respectiva in Romania, aducand impreuna reputati specialisti din afara si colegi din tara care lucreaza pe subiectul respectiv.
  CE SE-NTAMPLA?
  In iunie 2015 (ca termenul de mai a fost depasit) sunteti fericitul castigator al unui astfel de grant. Nu va bucurati prea repede. Sunteti anuntat ca banii nu intra pana toamna, asa ca la conferinta din iulie (la care, intre timp, ati fost acceptat) veti scoate bani din buzunarul Dumneavoastra. Sunteti, cu siguranta,un CSIII sau un lector. univ., n-aveti mai mult de 1500 lei net (mai aveti un copil, niste rate la apartmanent, ca tot romanul etc), imaginati-va cum veti face fata. La semnarea contractului clar ca trebuie atinse toate obiectivele propuse si modalitatile de rigoare. Nu va permiteti sa ratati o conferinta internationala la care ati fost acceptat si unde aveti prilejul sa vedeti oameni de un inalt nivel pe specializarea Dumneavoastra. Deci, poate, strangeti din dinti si faceti efortul. Dar surprizele nu se opresc aici. Pana la sfarsitul anului trebuie sa va indepliniti ceea ce v-ati propus, altfel contractul cade. NU vedeti pana in septembrie nici un ban. Strangeti din dinti si continuati. In februarie (daca nu e martie) 2016 sunteti anuntati ca bugetul pe anul in curs a fost diminuat cu 35 %. In aprilie trebuia deja sa fiti la laboratorul/centrul de cercetare al profesorului strain.
 • +5 (5 voturi)    
  ca sa intelegem mai bine (II) (Joi, 19 martie 2015, 15:32)

  nicmi [anonim]

  Aveti de ales intre a renunta la acest stagiu la care tineti mult (insemana sa va puneti la curent cu niste lucruri, sa luati contact cu niste speciliasti, sa participati la niste lucrari de laborator, seminarii, sa tineti niste prelegeri, o conferinta) sau sa acceptati reducerea cheltuielilor de achizitii, documentare, sau cele legate de salariul suplimentar primit pe grant care v-ar permite sa va descurcati mai bine. Acceptati ultima varianta. In februarie (martie, mai?) 2016 sunteti anuntati din nou ca s-a redus bugetul pe anul in curs cu 40%. Aveti un colocviu deja anuntat, cu niste cheltuilei, cu un volum pe care vreti sa-l publicati la o editura de referinta din Germania si Olanda. Va uitati cu disperare sa vedeti de unde mai puteti taia. Blestemati ziua in care v-ati intors in Romania (nu ati plecat cand ati avut ocazia) pentru ca asa bataie de joc si stres cumplit nu exista la nici un coleg/prieten din afara pe cere il cunoasteti. Si tot asa. A, sa nu uit. De fiecare data semnati un act aditional prin care, culmea mizeriei, obiectivele anuntate la data depunerii proiectului raman in picioare si trebuie atinse, desi vi s-a taiat din finantare in fiecare an si proiectul a ajuns pe muchie de cutit. Trageti singuri concluziile de rigoare! Capul lui Curaj, Prisecaru si Ponta le vrem!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by