​Analiza HotNews

Culisele razboiului medicamentelor: faza trosnelilor. Eroarea lui Victor Ponta

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 26 februarie 2015, 15:10 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
​Piata farmaceutica fierbe din nou. In joc sunt miliarde de euro. Povestea e complexa, dar merita sa o cititi. Implicatiile nu se rasfrang doar asupra Romaniei, ci si a altor state membre UE. La mijloc, prins intre interese prea mari pentru a fi intelese, sta pacientul. Pierdut, confuz, priveste spre premierul Victor Ponta. Care declara: ”Stiu ca producatorii [farma] sunt suparati si de asta, din 2009 pana azi, nu am facut ce trebuia”. De ce guvernul Ponta nu a facut ce trebuia?

În 2009, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Ion Bazac (PSD), publica un ordin prin care stabilea că preţul unui medicament X în România se fixează la nivelul celui mai mic preţ al aceluiaşi medicament X dintr-una din cele 12 ţări UE la care se raportează România. Acest mecanism al raportării la preţurile din celelalte state membre se practică peste tot în Europa, dar România are specificul că solicită cel mai mic preţ din toată Uniunea Europeană.

Acelaşi mecanism are potenţialul de a declanşa un efect de domino la nivelul întregii Uniuni Europene. Şi veţi vedea la final de ce asta e foarte important.

Tot ordinul ministrului PSD menţionează că producătorii de medicamente sunt obligaţi să notifice anual ministerul Sănătăţii şi să-şi modifice preţul la medicamentul X în funcţie de modificările acestui preţ apărute în celelalte ţări UE. De obicei, această modificare înseamnă o scădere a preţului respectiv.

Dar în ultimii 5 ani, majoritatea producătorilor din România nu au trimis aceste notificări. Iar miniştrii succesivi ai Sănătăţii au închis ochii. De ce? Eugen Nicolăescu (PNL), cel care s-a aflat cel mai mult timp în fruntea acestui minister, a declarat pentru România Liberă că nu-şi mai aduce aminte.

Efectul? Preţurile unor medicamente în România ajunsese să fie mai mari decât în alte ţări europene, deşi suntem printre cele mai sărace state UE. Într-un raport al Comisiei Europene se menţionează clar că ţări precum „Polonia, România, Bulgaria par să plătească pentru medicamente relativ mai mult [decât Germania, Danemarca sau Italia] raportat la PIB-ul pe cap de locuitor”. Institutul britanic NICE recomanda guvernului român în 2012 se reducă preţurile unor medicamente cu peste 75%, deoarece acele medicamente sunt mai scumpe în România decât în Marea Britanie sau Statele Unite.

Guvernul Ponta a ignorat în ultimii trei ani toate aceste observaţii.

Dar fiecare reprezentanţă naţională a producătorilor internaţionali de medicamente primeşte periodic vizita unui departament de control de la firma-mamă care verifică dacă reprezentanţa naţională respectă regulile industriei şi legislaţia naţională.

Într-un singur caz, una dintre cele mai mari companii farmaceutice prezente în Romania, inspectorii veniţi de la centru au constatat nerespectarea legii (ordinul Bazac) şi au cerut alinierea preţurilor. Ceea ce compania respectivă a făcut, scăzându-şi preţurile în România.

Fraierii. Majoritatea celorlalţi producători farma nu au adoptat aceeaşi conduită, invocând neclaritatea ordinului Bazac. Au interpretat legea în favoarea lor.

După ce au trecut câţiva ani, "fraierii" s-au înfuriat şi au reclamat situaţia la Bruxelles, acolo unde troica (formată din Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială) cerea deja vehement României să-şi controleze cheltuielile cu medicamentele. Ca procent din totalul bugetului sănătăţii, România cheltuia cel mai mult cu medicamentele din Uniunea Europeană, după Bulgaria şi Ungaria.

Pentru asta, Guvernul român a introdus mai întâi mecanismul de clawback. Concret: bugetul fix alocat de Guvern pentru cheltuielile cu medicamentele este de 7 lei pe lună. Dar atunci când consumul real ajunge la 10 lei pe lună, diferenţa de 3 lei este plătită de producătorii de medicamente. Doar de ei.

Căci pe lanţul celor care câştigă din comerţul cu medicamente nu sunt doar cei care le produc internaţional, ci şi distribuitorii şi farmaciile. Ei bine, nici distribuitorii, nici farmaciile nu trebuie să plătească clawback. Din acest motiv, producătorii se simt nedreptăţiţi pentru că sunt singurii care trebuie să suporte această taxă. Mai mult, preţul medicamentelor se calculează la cursul Euro din 2012 – 4,26 lei.

Deşi nemilos cu clawback-ul, Guvernul a fost foarte milos cu scăderea preţurilor, închizând ochii la nerespectarea ordinului Bazac. De ce? Pentru că bugetul statului nu este afectat de această scădere – oricum diferenţa este acoperită prin clawback. Iar producătorii erau fericiţi că pot raporta la centru vânzări mai mari.

Doar pacientul suferea, atunci când trebuia să plătească la farmacie diferenţa de preţ neacoperită prin compensare de către stat.

Dar în ultimul an s-a schimbat ceva. Guvernul Ponta este dat în judecată de către producători (sunt vreo 200 de procese pe rol) care contestă modalitatea de calculare a acestui clawback. Cum aşa, veţi întreba, Guvernul Ponta nu e capabil să calculeze corect taxele impuse producătorilor farma? Păi nu e, şi nu intrăm în amănunte pentru că e o altă poveste lungă. Cert este că guvernul cam pierde procesele acestea şi va trebui să înceapă să dea înapoi banii deja colectaţi prin clawback-ul incorect calculat.

De unde să scoată aceşti bani? Şi mai ales cu ce fonduri să compenseze noile medicamente inovative apărute pe piaţă de 6 ani şi ignorate, cu voioşie, până acum? Căci troica nu-i dă voie să cheltuie cu medicamentele mai mult decât deja o face.

Simplu: vede brusc că de 5 ani producătorii nu respectă ordinul Bazac. Şi cere scăderea preţurilor. Mai ales că cineva, cineva important, se va bucura de o aşa scădere. Cine este acel cineva? Câţiva distribuitori.

În Uniunea Europeană comerţul paralel este legal. Ce înseamnă asta? Producătorul internaţional aduce în România medicamentul X pe care trebuie să-l vândă distribuitorului român la preţul românesc stabilit conform ordinului Bazac. Distribuitorul poate vinde mai departe medicamentul X farmaciei din Filiaşi, la acelaşi preţ românesc. Sau îl poate revinde unei farmacii din Munchen, la preţul german. Deşi imorală, procedura e legală şi aduce profituri consistente distribuitorilor. Ea convine şi comercianţilor din ţările UE cu preţuri mari la medicamente (Germania de pildă), care cumpără la un preţ totuşi mai scăzut de la distribuitorul român decât de la cel german.

Însă nerespectarea vreme de 5 ani a ordinului Bazac de către producătorii din România a dus la creşterea preţului românesc şi, consecutiv, la scăderea profiturilor distribuitorilor din România obţinute prin comerţul paralel. Acum însă preţurile vor cădea în medie cu 20% (susţin oficialii guvernamentali). Şi uite aşa, preţurile distribuitorilor români vor deveni din nou foarte apetisante pentru pieţele din ţările UE mai bogate. Şi uite aşa ei se vor îmbogăţi, dar pacientul va suferi. De ce?

Pentru că este foarte posibil să ne trezim din nou fără destule medicamente în farmacii. Producătorii internaţionali trimit anual o cantitate fixă din medicamentul X în România (şi e firesc aşa), în funcţie de câţi pacienţi sunt deja şi sunt prognozaţi să se mai îmbolnăvească în acel an. Distribuitorii nu au însă astfel de apăsări, şi vând în afara României fără nicio restricţie.

Guvernul Ponta ar avea mijloace să controleze acest export paralel. Anul trecut s-a introdus în lege obligaţia producătorilor şi distribuitorilor de „a asigura permanent” necesarul de medicamente specific unei regiuni geografice (prevedere cunoscută sub numele de „obligaţia de serviciu public”). Doar că nivelul minim al acestui necesar de medicamente nu a fost precizat în lege. Nu s-au elaborat norme.

De precizat şi că România este singura ţară din UE unde distribuitorilor li se permite să deţină şi lanţuri de farmacii. Se încearcă interzicerea acestei practici, dar nici pentru asta nu s-au elaborat norme. De ce? Eh...

Ei bine, după ce "fraierii" au reclamat la Bruxelles, oficialii europeni au început să facă presiuni pe Ministerul Sănătăţii să respecte legea. Şi a venit momentul, în februarie 2015, când oficialii români au decis să solicite respectarea legii.

Distribuitorii se bucură. Comercianţii din anumite state UE se bucură – va reporni comerţul paralel. Guvernul român se asigură în cazul în care va trebui să returneze banii din clawback şi poate compensa şi noile medicamente inovative fără să scoată un leu în plus din buzunar. Doar producătorii scrâşnesc din dinţi. De ce?

Efectul de domino, spuneam la început. Scăderea preţului din România va influenţa la rându-i negativ preţul din alte state UE: Austria, Belgia, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia şi Slovacia. Aici este de fapt suferinţa producătorilor de medicamente. Acesta este motivul prim al bătăliei.

Ce spune premierul Victor Ponta despre toată această poveste complexă? „Stiu ca producatorii sunt suparati si de asta din 2009 pana azi, nu am facut ce trebuia. Trebuia sa facem mai demult”.

Premierul României admite aşadar că nu a aplicat legea pentru că producătorii farma erau supăraţi? DNA – ai legătura.

În realitate, războiul medicamentelor nu are nimic de-a face cu pacientul. În acest haos legislativ, cu reguli vagi şi nerespectate, pacientul oricum pierde. Fie plăteşte mai mult decât ar fi normal în condiţiile salariilor din România. Fie se va trezi fără medicamente în farmacii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35309 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  tizule, (Joi, 26 februarie 2015, 15:27)

  victor L [utilizator]

  repede cu o Ordonanta, gen acoperirea ofiterului acoperit ori va dau dottoratul, nu-mi mai trebe!
 • +11 (17 voturi)    
  Eroarea lui ponta, eroarea inutilului USL (Joi, 26 februarie 2015, 15:28)

  ty [utilizator]

  impotrivirea la o noua lege a sanatatii.
 • +4 (8 voturi)    
  Poate o explicatie... (Joi, 26 februarie 2015, 15:50)

  Marius [anonim]

  Ce a fost candva un institut de exceptie din domeniul cercetarii medicale:

  http://deieri-deazi.blogspot.ro/2015/02/institutul-cantacuzino-de-ieri-si-de-azi.html
  • 0 (0 voturi)    
   ehe, dar sa vedeti ... (Vineri, 27 februarie 2015, 10:54)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   Da, s-a ales praful de institul national de seruri si vaccinuri, dar in schimb ce tun imobiliar or sa traga apropiatii lui Tonta!!!!
 • +5 (7 voturi)    
  Taxa clawback introdusa de... (Joi, 26 februarie 2015, 15:53)

  Unforgiven [anonim]

  Guvernul Boc. Si asa a ramas.
 • +4 (6 voturi)    
  Totusi (Joi, 26 februarie 2015, 15:54)

  oaspetele [utilizator]

  Mai exista o mana de farmacisti independenti care vor primi o lovitura puternica prin acesta scadere cu aprox 20% A PRETURILOR PE STOC. De ei vad ca nu le pasa nimanui.

  P,S,Taxa de clawback se adreseaza exclusiv producatorilor si e o taxa pe 'privilegiul' de a intra in circutul medicamentelor decontate de stat/asigurari.
  • 0 (0 voturi)    
   care sunt aia? (Vineri, 27 februarie 2015, 10:56)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui oaspetele

   unde sunt "farmacisti independenti"?
   la mine in Calea VItan, de mai bine de un an a disparut ultima farmacie independenta, ce nu apartinea unui lant mare.
   Acum este acolo un AMANET!
 • +2 (4 voturi)    
  de fapt (Joi, 26 februarie 2015, 15:56)

  tot [anonim]

  miza , in primul rind sint programele nationale de sanatate decontate integral de casa.acolo unde o prescriptie poate fi de sute de milioane de lei la pret cu amanuntul !
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 februarie 2015, 16:00)

  [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  Cinism (Joi, 26 februarie 2015, 16:22)

  Mi-l si imaginez [anonim]

  Mi-l si imaginez pe Ponta dind inocent din umeri si cu ochi umezi afirmind catre camera de filmat : „Stiu ca producatorii sunt suparati si de asta din 2009 pana azi, nu am facut ce trebuia. Trebuia sa facem mai demult”.

  Asta e din ciclul de prostii gen depagubirea de miliarde catre Gabriel Resources apropo de Rosia Montana.

  Mi-l imaginez si pe clapaugul de Nicolaescu, cel mai mare dobitoc dintre Ministrii Sanatatii, spuning ca nu isi aminteste de nimic. Asta e tara. Unul ii pare rau, altul uita. Dar noua ca pacienti cum sa ne para ca ei au fost / sint in functii de raspundere ?
 • +7 (9 voturi)    
  Bun articol (Joi, 26 februarie 2015, 16:27)

  Tina [anonim]

  Ei da, un articol bun si complet de data asta, felicitari! Ingrijorarea cea mai mare este pentru noi, ca tara, exportul paralel. Eu zic ca se puteau gasi metode de discountare acolo unde preturile erau exagerate. Claw-back de 30% inseamna de fapt o reducere clara de pret doar ca nu se duc banii la CNAS din cate stiu si asta nu e ok. Eu faceam altceva. Impuneam discount obligatoriu catre CNAS pentru diferenta de pret despre care vorbim acum si pastram pretul mare catre distribuitor, Nici nu stiti ce probleme se creeaza din cauza acestui export. Producatorul are obligatia sa puna pe piata o cantitate suficienta de medicamente insa distribuitorii, asa cum bine spuneati, nu au obligatii clare. Si atunci ei exporta linistiti pentru ca au deja retele clare cu tarile unde preturile sunt si de 3 ori mai mari ca si Germania, UK, Suedia. Iar pacientul va suferi. In Italia aceasta problema este o tragedie. Si autoritatile nu fac nimic pentru ca nu vor, nu stiu, le e frica, etc. Le vedeti cumva pe ale noastre facandu-si treaba si controland distribuitorul? Ma indoiesc. Exportul paralel se poate interzice doar temporar la anumite medicamente considerate ca pot produce probleme de securitate nationala. Cat despre pacient, exista si co-plata suportata de companiile farmaceutice fara probleme, doar sa ajute pacientul. Toti ochii sunt indreptati spre producatori care deja suporta multe, insa da, si eu m-as uita putin in ograda distribuitorilor si a farmaciilor.......
  • +3 (5 voturi)    
   aveti perfecta dreptate! (Joi, 26 februarie 2015, 18:55)

   honey [anonim] i-a raspuns lui Tina

   Lumea distribuitorilor de medicamente si chiar cea a farmacistilor este o lume in care s-au facut si se fac averi colosale( intr-o tara saraca precum Romania) si nu este nici pe departe straina de lumea politica ! Cred ca niste investigatii jurnalistice privind legaturile distribuitorilor de medicamente cu politicul ( din orasele unde se si produc medicamentele) ar scoate la iveala multa mizerie , coruptie si spalare de bani!
  • +1 (1 vot)    
   Pretul (Vineri, 27 februarie 2015, 7:56)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui Tina

   medicamentelor e fixat de MS.Ca la tigari.E clar?
   Producatorii dau discount-uri distribuitorilor,distribuitorii mai dau cate ceva farmaciilor,iar farmaciile ,unele,mai dau si pacientilor.
   In farmacii,pretul vine on-line de la MS.Daca pretul nu e actualizat,reteta nu poate fi eliberata.
 • +10 (12 voturi)    
  Ponta Wc mai este inca premier ?!!! (Joi, 26 februarie 2015, 16:35)

  Plagarus [utilizator]

  Doamne ce hahalera face pe seful guvernului roman.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 februarie 2015, 16:37)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Analiza corecta (Joi, 26 februarie 2015, 17:24)

  anonim [anonim]

  Din pacate deja in farmacii nu se mai gasesc deloc medicamente uzuale gen Cefuroxina sau acicolivir...etc. Stiu pt ca am avut nevoie recent si desi am avut reteta compensata, foarte greu am gasit dupa multe perindari si o farmacista tanara si dornica sa ma ajute si cu bani evident, ca nu mi-am mai pus problema ca aveam neaparat nevoie.
  Mai nou in farmacii gasesti prezervative, tampoane, creme de ras, sampoane, mancare pentru bebelusi...de toate mai putin medicamente, realitate recunoscuta si de farmacisti. Trist dar adevarat.
  • +1 (1 vot)    
   nu "mai nou"! (Vineri, 27 februarie 2015, 11:05)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   Poate ca situatia s-a agravat in ultimul timp, insa este ceva vreme de cand farmaciile mari, ce apartin de un lant, nu mai vand preponderent medicamente, suprafata raionelor de "prezervative, tampoane, creme de ras, sampoane, mancare pentru bebelusi" este considerabil mai mare decat cea a rafturilor pentru medicamente ... sa insemne asta ca romanii sunt foarte sanatosi, nu mai au nevoie depicaturi, paracetamol, digoxin sau antibiotice, ci de produse de infrumusetare?!
   Am spus ca farmaciile mici, independente, nu mai exista, dar si cele mari sunt afectate, si urmeza aceasta "moda": pe Bdul Mihalache era un Centrofarm mare, una din putinele unitati ce aveau si orteze sau carucioare cu rotile. A disparut si aceasta!
 • +1 (3 voturi)    
  pacienti nu ar suferi, (Joi, 26 februarie 2015, 18:21)

  minos [utilizator]

  sunt implicat in fenomen si pot spune cu mana pe inima ca distribuitorii, mari, principali, livreaza intai catre farmacii si apoi exporta o parte din produse. Prblema este ca unele farmacii nu elibereaza produsele cerute la export, ci le vand unor distribuitori mici, oar acestia le exporta. Acest lucru este ilegal si nu este controlat suficient de autoritati. daca acest lucru s-ar rezolva prin suspendarea autorizatiilor farmaciilor si depozitelor care cumpara de la farmacii, atunci, lipsurile de pe piata ar fi diminuate intr-o oarecare masura.
  • +3 (3 voturi)    
   PT (Vineri, 27 februarie 2015, 0:09)

   io [anonim] i-a raspuns lui minos

   Ceea ce ai descris nu e decat paravanul pentru cei care fac export. Medicamentele trec prin farmacii si apoi prin distribuitori fantoma pentru a se pierde urma. Daca esti implicat ar trebui sa stii mai bine :)
   Povestea cu distribuitorii care au intai grija sa fie medicamentele disponibile in tara e de cascadorii rasului
 • +2 (4 voturi)    
  o noua hotie (Joi, 26 februarie 2015, 23:00)

  nu e romania mea [anonim]

  Stimati tovarasi, asta face parte dintr-un nou jaf al lui Ponta si alor lui. Sa va explic:
  1. scaderea cu 20% a pretului medicamentelor va AVANTAJA EXCLUSIV firmele care fac export paralel. Sub pretextul grijii fata de cetatean, Ponta ii ajuta pe acolitii lui cu 20% la cifra de afaceri. Si vb de sute de milioane de euro. O fi mult, o fi putin..
  2. deja, in Romania sunt o multime de medicamente deficitare pe piata. Si nici nu se intrevede o normalizare a situatiei. Dar cui ii pasa? Cand Basescu se trateaza la Viena, Tariceanu la Paris, iar Ponta la Dubai (deocamdata cu J&B) , dar mai incolo si cu medicamente. ..
  Pana acum ne-au distrus spitalele, ne-au platit prost ca sa plecam afara si acum ne neaga si dreptul de a ne trata (pe banii nostri) in Romania.
  Nu as vrea sa va vad pe voi, cei care va considerati cetateni europeni, cu drepturi, cum cautati disperati medicamente, poate unele esentiale pentru supravietuire, pentru vreun membru al familiei si sa nu gasiti.
  3. unii pun botu''ca la noi sunt medicamentele mult mai scumpe decat afara. Da, de ex gama N...fen a carui reclama o vede prostu la tv si crede ca-i cel mai tare antalgic de la Burebista incoace. Ca doar maimuta noastra, dupa ce vede reclama la tv cu cei doi "mari actori comunisti" care se scalambaie ca doi oligofreni (ca doar talent n-au avut niciodata, doar ca erau singurii presupus comici din perioada in care vedeam la tv numai telejurnal cu tovarasu' si o gluma cu "marii actori") da fuga la farmacie, cu cardul in dinti (cardul ala pe care il primeste ca milogul dandu-si toate datele personale pe care le-a mai dat si la 10 hipermaketuri pentru o reducere de 2 lei la 200 de lei si dupa aia se intreaba, ca vita, de unde au avut aia 14 candidati la pesedintie atatea semnaturi, cu CNP cu tot) si-si ia N..fen. Nu- doare nimic, dar daca a facut reclama...tre sa fie bun. Nu asculta nici de farmacista, care ii da aceeasi substanta la 1/3 din pret. El vrea produsu' de la tv, ca ala-i bun.
 • +2 (4 voturi)    
  o noua hotie 2 (Joi, 26 februarie 2015, 23:20)

  nu e romania mea [anonim]

  Si, probabil, acest produs este adus, in Romania, la pret mare, exact de cei ce exporta din Romania medicamentele de oncologie care ii aduc un profit mare si rapid.
  4. afirmatia privitor la plata mai mica a statului la compensarea medicamentelor este o VRAJEALA. Oricum CNAS plateste extrem de putin (am avut o situatie in care farmacistei i-a fost rusine sa-mi zica cat din reteta mea, compensata, este compensata intradevar de CNAS: 0,3 lei la o valoare de aproximativ 24 de lei. Si cica-i compensat 90%. Asa ne fura statul. Ponta cica ne compenseaza 90%, iar, in mod real, CNAS ne compenseaza mai putin de 1 (unu)%.
  Acum, ptr cei care nu stiu: 1. o farm este o SC, cu dari, angajati. Nu este o societate non-profit. Este normal sa fie orientata spre profit. 2. adaosul comercial al farmaciei este reglementat de MS, iar, pentru majoritatea prod din farmacie este de max 12%. Din care farmacia plateste tot: si salariati (care au studii de specialitate si nu au salarii minime), si curent, si gaze si taxa la CNAS ca sa poata face contract si taxe la colegiu (ca sa poata sefu' sa se plimbe cu jipul, ca-n alta masina nu incape marele profesor, doar,poate, in decapotabila urcat pe sus si sa se duca sa bata palma cu lanturile de farmacii). De aia dau faliment multe farmacii. Dar, cei care nu lucreaza in domeniu, nu stiu, pentru ca nu se popularizeaza ca TEPRO sau CUG.
  Il intreb pe Ponta,hotul, ce face pentru a opri furtul din banii de medicamente? Sunt doua lanturi de farm care au FURAT cu retete false si retete ptr morti. Ce se intampla? Au recuperat bani? Mai este un lant de farm care aduce medicamente falsificate.
  Raspuns: cand tovarasul si cumnatul lui Ponta FURA si lasa oamenii unui oras fara canalizare, cand toate contracte cu statul sunt luate de oamenii lui, voi, NAIVILOR, CREDETI CA NENOROCITUL ASTA SE GANDESTE MACAR 3 SECUNDE PE ZI LA VOI SI LA AI VOSTRII? ORICE AU FACUT PONTA SI BASESCU IN ROAMANIA, AU FACUT NUMAI PENTRU EI SI AI LOR! ULTIMA SOLUTIE: INC-O REVOLUTIE!
  • 0 (0 voturi)    
   corect! (Vineri, 27 februarie 2015, 11:08)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui nu e romania mea

   Foarte corecta, si analiza, si solutia propusa in final.
   Eu am obiectii la titlul Dlui Vlad: cum e aia, "eroarea" lui Ponta?! Asta ar sugera ca Tonta a VRUT sa faca ceva bin, dar nu i-a iesit! De fapt, nu este vorba de incompententa: copy-paste poate fi acuzat de muuulte, dar niciodat de intentii bune!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   totul pana la 12% (Vineri, 27 februarie 2015, 13:35)

   Cristian5 [utilizator] i-a raspuns lui nu e romania mea

   Puteti sa-mi spuneti de unde ati scos "adaosul comercial al farmaciei este reglementat de MS, iar, pentru majoritatea prod din farmacie este de max 12%", va rog frumos?
   Daca, intr-adevar, este adevarat, cum va explicati ca un vaccin (Engerix B) costa (acum fix 2 luni, a trebuit sa il cumpar eu) 87 lei la o farmacie mica si 127 la una dintre farmaciile mari?
   Dar diferenta pentru Nurofen (pe care il puteti cumpara, in aceeasi concentratie si cu 10 lei si cu 15 lei, in functie de farmacie) cum se explica cu acest "12%"?
  • 0 (0 voturi)    
   Doar atât (Sâmbătă, 28 februarie 2015, 12:03)

   Vasile Miclea [anonim] i-a raspuns lui nu e romania mea

   De ce nu spui nimic şi de Udrea ?
 • +2 (2 voturi)    
  Inca un mecanism (Vineri, 27 februarie 2015, 0:19)

  io [anonim]

  prin care unele medicamente vor disparea - mai exact cele mai ieftine!
  Scaderea pretului va face ca unele medicamente sa devina neprofitabile pentru producatori. Ca urmare, vor fi retrase de pe piata. Cele mai ieftine, normal, pentru ca au cele mai mici marje.
  Argumentul ca daca e profitabil in Italia (sau orice tara din cosul de referentiere) e la fel si in Romania nu e valabil. S-ar putea ca in tara respectiva producatorul sa vanda de 20 de ori mai mult (alte costuri de productie pe unitate deci). In plus, producatorii dau costuri de productie diferite pentru tarile diferite si din alte motive (care tin de taxare si profitabilitate, prea complexe pentru un comentariu pe hotnews).
  Sau in tara de referinta sa nu existe clawback.
  Sau sa se practice discounturi catre distribuitori/farmacii mai mici decat cele din Romania.
  Plus alte mecanisme, toate acestea putand sa treaca un produs sub marja de profit minim acceptabila pentru comercializare in Romania. Iar producatorii sunt societati comerciale, nu de binefacere.
  Si uite asa exista sansa ca multe medicamente sa se gaseasca greu, rar sau deloc.
 • +1 (3 voturi)    
  sa fie doar problema de bani? (Vineri, 27 februarie 2015, 0:23)

  Pacient [anonim]

  Poate sa explice cineva de ce la noi nu se gasesc in farmacii unele medicamente.
  De exemplu brevoxyl.
  In 2014 se gasea. Acuma nu se mai gaseste.

  Deci ai un medicament autorizat. Vrei sa-l cumperi fara ajutorul statului platind pretul din Germania. Si nu-l are nimeni pe stoc...
 • 0 (0 voturi)    
  Propuneri (Vineri, 27 februarie 2015, 23:14)

  dreptate [anonim]

  Stimati conducatori ai acestei tari, am cateva propuneri la rezolvarea acestei situatii:
  - depozitele si farmaciile de lant sa plateasca claw-back, alaturi de producatori;
  - intreaga taxa clawback sa fie virata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate;
  - STOPAREA EXPORTURILOR PARALELE; sunt absolut convins ca exista cai legale pentru stopare, dar interesele sunt URIASE din toate partile; imaginati-va ca la un singur transport se castiga cel putin un million de euro ...
 • 0 (0 voturi)    
  masuri (Marţi, 3 martie 2015, 14:05)

  nu e romania mea [anonim]

  Salut. Nu as vrut sa mai postez, dar idiotii zilei (pe care cica noi i-am ales, recte min sanat si vesnicul domn Ponta, vin cu elucubratiii despre cum or sa verifice ei preturile din farmacii. Va dati seama, bolsevicilor le este hranit orgoliul: avem si noi un cretin care se comporta ca Putin (chiar doi cretini, unul mai mare si altul mai mic) si intra ei cu bocancii in fiecare societate de pe teritoriul Romaniei si cum verifica ei tot... Mai fratilor, oare asa sa fie? Astia au ciordit sute de milioane numai in microsoft (unde cica nu s-a descarcat niciuna din zecile de mii de licente, au praduit pamanturile si padurile oamenilor si cica or sa verifice. Ce verifici tu mai, pu..ica sasaita? Daca vrei sa verifici, verifica tirul plin cu medicamente care nici nu este descarcat in Romania; cum vine asa pleaca (doar cu alte sigilii si alte acte).
  Acum serios:- exportul de medicamente nu poate fi oprit. El se va opri de la sine atunci cand nu mai este rentabil. Deocamdata Ponta si ai lui au aruncat gaz pe foc cica pentru a ne ajuta pe noi. Mai bine te-ai abtine, domnule prim-ministru si nu ne-ai mai ajuta, pt ca ne ajutam singuri.
  - problema cu diferentele de preturi, ridicata de un coleg, care compara doua farmacii, sta in felul urmator: medicamentele compensate sau sustinute de CNAS intra in categoria RX adica medicamente cu prescriptie. Acestea au pretul impus de minister si adaos reglementat de 12% pentru farmacie (daca costa peste 10 lei la raft). N...fenul, spre exemplu, este OTC si nu are pret reglementat. De aceea sunt preturi diferite in farmacii. Vaccinurile intra in clasa prod biologice si sunt suportate de stat, de data asta, numai cele aprobate in schema de vaccinare obligatorie, restul se pot gasi, in farmacii, la preturi diferite.
  Privitor la vaccinuri, poate il intrebam pe un alt ministru al sanatatii cum hotii aia de la ANM au ridicat autorizatia Institutului Cantacuzino si au fost introduse in schema de vaccinare vaccinuri prod de o comp din 3 litere?
 • 0 (0 voturi)    
  masuri!? (Marţi, 3 martie 2015, 14:41)

  nu e romania mea [anonim]

  Un medicament nu se gaseste in farmacii din unul din urmatoarele motive:
  - nu-l mai are inregistrat producatorul; in cazul acesta sunt slabe sansele sa fie reinregistrat, deci cautati-l afara.
  - este o sincopa in aprovizionare; acestea se intampla mai ales la sfarsitul anului calendaristic, cand multinationalele sunt, deja, in anul fiscal urmator. Aprovizionarea se face conform unui estimat. Daca s-a estimat gresit (si se intampla pt ca la noi factorii de care depinde piata sunt foarte variabili depinzand inclusiv de oligofrenul din fruntea ministerului daca-si ia trat corect sau nu ;-)) ) cam greu mai "pupa"reprezentanta marfa. Uneori chiar nu mai primeste. Aia afara sunt planificati, nu haotrici ca ministrii nostrii.
  - prod merge la export. Acest lucru se intampla cu complicitatea distribuitorului (daca nu chiar el face exportul) si, uneori a reprezentantelor, care, astfel, isi fac targetul. Problema este alta: ca Romania, cu o piata cam de 5% din cea a Germaniei risca sa le strice producatorilor ploile exact in Germania, care are pret mai mare la medicamente si este mai rentabila pentru producatori. Nemtii vor lua marfa, mai ieftina, de la exportatorul roman si nu de la distribuitorul german. In aceasta situatie, producatorul poate inchide reprezentanta din Romania pt ca nu numai ca nu-i rentabila, dar ii mai si strica afacerea in alte parti unde este rentabila. Iar apoi, foarte probabil, acele medicamente nu vor mai fi aduse in Romania, plus somerii... Si cine sufera? Presedintele Ha-Ha (idiotul de Base), Mickey Mouse (aka mancatorul de kk Ponta) sau Udrea (o bordurista, nu proasta ci o "haladita" penala) cum mai ziceam, se vor trata afara, pt ca la cati bani au furat isi poate face fiecare spitalul lui/ei doar pentru el/ea. Dar noi, cei care am ales neinspirat sa ramanem in romania (cu r mic), ce facem? Asta-i intrebarea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by