Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului sanatatii, Nicolae Banicioiu, sa le explice firmelor producatoare de medicamente ca trebuie respectata legislatia europeana in privinta preturilor la produsele vandute in Romania. "Va rog sa explicati ca suntem in Uniunea Europeana si ca romanii au dreptul sa plateasca medicamentele la preturile care sunt accesabile si pentru alti cetateni europeni, bulgari, maghiari, germani, nu cu 25% in plus", a spus Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri. Ponta a mai spus ca va fi o batalie grea cu producatorii de medicamente care au bugete mai mari decat bugetul Romaniei. Reamintim ca Ministerul Sanatatii urmeaza sa actioneze in vederea reducerii preturilor medicamentelor originale vandute in Romania, conform unei legislatii aprobate in 2009, dar care nu a fost respectata.

"Stiu ca producatorii sunt suparati si de asta din 2009 pana azi, nu am facut ce trebuia. Trebuia sa facem mai demult. Va rog sa explicati ca nu facem decat sa dam drepturile romanilor de a plati medicamentele la preturile din Uniunea Europeana. Inteleg ca va fi o lupta grea. Cu cat explicati mai mult, cu atat vom castiga mai usor aceasta batalie.(...)Va bateti cu niste firme puternice, cu bugete mai mari decat bugetul Romaniei, dar trebuie sa le explicati ca suntem in Uniunea Europeana, si daca astea sunt regulile europene, le aplicam si pentru pacientii din Romania", a precizat Ponta.

"Sigur, si bugetul Sanatatii va avea parte de economii substantiale", a spus la randul sau Nicolae Banicioiu.

Producatorii de medicamente sunt obligati, conform legii, sa-si actualizeze in fiecare an pretul produselor vandute in Romania in functie de preturile din alte 12 state UE la care se raporteaza Romania. De cele mai multe ori asta inseamna scaderea preturilor. Dar in ultimii cinci ani producatorii farma au ignorat legea, iar Ministerul Sanatatii a inchis ochii. Pana acum. HotNews a anuntat inca de saptamana trecuta ca Ministerul Sanatatii urmeaza sa actioneze in vederea reducerii preturilor medicamentelor originale vandute in Romania. Reactia producatorilor este furibunda.

Pentru mai multe amanunte citeste Cu 5 ani intarziere, Ministerul Sanatatii reduce preturile medicamentelor. Producatorii: risc major determinat de lipsa unor medicamente critice