"Acest atac terorist comis de fanatici religiosi poarta cu el pericolul unei schimbari radicale in relatia Frantei cu imigratia, chiar daca nu trebuie sa uitam ca imigratia a fost deja acuzata de multe rele in discursul politic din ultimii ani", a declarat pentru HotNews.ro Anina Ciuciu, absolventa de Sorbona si care se pregateste sa intre in magistratura.

Anina CiuciuFoto: Hotnews

Aceasta a afirmat, pentru HotNews.ro, ca principala provocare cu care se confrunta Franta acum este sa "nu cedeze in fata terorii pe care acesti fanatici au vrut sa o impuna".

Citeste mai jos declaratiile integrale ale Aninei Ciuciu:

Atacul terorist care a avut loc pe 7 ianuarie la Paris este un act josnic de barbarie care nu numai ca a lipsit douasprezece persoane de viata, dar a atacat si un simbol eminent: presa si libertatea de exprimare si de constiinta care o caracterizeaza au fost ranite, si astfel valorile fundamentale ale Republicii Democratice Franceze.

Adunarile spontane care au avut loc in aceasta seara, peste tot in Franta, au aratat cat de mult francezii au fost afectati de aceasta tragedie, au aratat o Franta in doliu, ranita, zdrobita, care jeleste si ofera un ultim omagiu victimelor: acestor desenatori talentati care si-au riscat viata pentru libertate, acestor doi ofiteri de politie care si-au pus viata in pericol pentru a asigura siguranta publica, dar, de asemenea, pentru victimele celelalte, toti copii valorosi ai republicii.

Dar si mai mult, aceste manifestari spontane care se vor continua, sper, au aratat ca francezii nu vor sa cedeze in fata terorii pe care acesti fanatici au vrut sa o impuna. Da, asta este adevarata provocare careia Franta trebuie sa ii faca fata astazi. Daca cedeaza tentatiei de radicalizare autoritara si liberticida oferita de terorism, este clar si definitiv ca barbaria va castiga.

Propunerea lui Marine Le Pen (liderul politic al Frontului National, un partid dreapta franceza extrema), de a restabili pedepsa cu moartea, arata ca acest pericolul pandeste in Franta azi. Mai rau decat atat, atacurile in represalii impotriva moscheilor care s-au inmultit din ziua care a urmat atacului si care, din fericire, nu au facut inca raniti, dar si atacul impotriva unui tanar student musulman, care risca sa fie primul dintr-o lunga lista, reprezinta pentru Franta, valorile sale si coeziunea sociala un pericol mult mai infricosator decat atacul terorist in sine de care a suferit.

Acest atac terorist comis de fanatici religiosi poarta cu el pericolul unei schimbari radicale in relatia Frantei cu imigratia, chiar daca nu trebuie sa uitam ca imigratia a fost deja acuzata de multe rele in discursul politic din ultimii ani. Dar atacul aceasta a demonizat cu adevarat imigrarea si imigrantii in subconstientul colectiv. In unele privinte, acest atac terorist a nascut o confuzie totala si distrugatoare intre musulmani si teroristi, de fapt acest atac a dat nastere unui monstru rasist ravasitor care era in devenire de ani de zile.

Bineinteles, politia trebuie sa opreasca acesti criminali si justitia trebuie sa isi faca treaba. Dar justitia trebuie sa fie data in conformitate cu valorile statului de drept, libertate, legalitate, egalitate care definesc Republica Franceza Democratica. Democratia nu ar trebui sa raspunda cu armele barbare ale acestei barbarii cu care se lupta si pretinde a fi superiora. Franta va depasi barbaria daca, in acest moment de criza, nu va ceda fricii si paranoii care incepe sa o roada, daca reuseste sa se uneasca din nou in jurul valorilor fundamentale, esentiale care o definesc: libertate, egalitate, toleranta, solidaritate, respect pentru diversitate, statul de drept.

Dar cred, simt, stiu ca Republica Franceza Democratica va reusi in aceasta provocare, va vindeca aceasta rana, din care nu va ramane decat o cicatrice care ne va reaminti ca societatea noastra, valorile noastre, idealurile noastre sunt infinit superioare terorismului, urii, rasismului, fanatismului, egoismului.

Citeste si: