Sindicatul RomaniaFilm spune ca va depune in urmatoarea perioada plangeri penale impotriva a noua ministri ai Culturii, intre care si actualul ministru interimar Victor Ponta, pentru aducerea acestei regii a cinematografelor in situatie falimentara, scrie Mediafax. Protestele angajatilor Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" (RADEF) au inceput pe 3 noiembrie, in fata sediului Ministerului Culturii din Bucuresti, si au continuat zilnic, intre orele 10.00 - 12.00.

Astfel, luni, dupa ora 10.00, Sindicatul Liber RomaniaFilm, care ii reprezinta pe angajatii regiei, a organizat o conferinta de presa, chiar in timpul protestului din fata Ministerului Culturii.

Cei circa 30 de angajati ai RomaniaFilm au adus la protest imagini cu noua fosti si actuali ministri ai Culturii, respectiv Adrian Iorgulescu, Theodor Paleologu, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Hasotti, Daniel Barbu, Gigel Stirbu, Kelemen Hunor si Victor Ponta (actualul ministru interimar al Culturii).

Din perspectiva Sindicatului RomaniaFilm, acesti ministri ai Culturii sunt vinovati de distrugerea regiei si impotriva lor vor fi facute, incepand de saptamana viitoare, plangeri penale.

Imaginile acestor ministri au fost postate pe coli de hartie, alaturi de textele "RomaniaFilm prezinta distrugerea cinematografiei" si "RomaniaFilm prezinta Ziua Devoratorilor de Cinematografe".

"I-am aliniat pe toti cei vinovati de distrugerea Radef RomaniaFilm. Urmeaza la fiecare in parte sa facem plangeri penale, pentru ca, din pacate, nu avem niciun raspuns (de la Ministerul Culturii, n.r.) (...) Cred ca saptamana viitoare o sa depunem plangeri penale. Astazi o sa incheiem protestele, pentru ca nu are rost sa stam aici. Dumnealui, domnul ministru interimar (al Culturii, Victor Ponta, n.r.), este in campanie (pentru alegerile prezidentiale, n.r.) si practic nu-l intereseaza de situatia a 181 de oameni (angajati ai regiei, n.r.), ca vor ramane fara locuri de munca, desi dumnealui a declarat ca il intereseaza si 10 locuri de munca. Se pare ca minte cu nerusinare. Stam degeaba aici. Le vom face plangeri penale la toti, pentru ca au adus regia in aceasta situatie falimentara si sunt raspunzatori atat ei, ca ministri, cat si consiliile de administratie anterioare si sa raspunda toti", a declarat Maria Bikfalvi, presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, in timpul conferintei de presa de luni.

Maria Bikfalvi a spus ca toate institutiile statului ar trebui sa se sesizeze si sa vada ce s-a intamplat cu cinematografele care au fost deja predate de RomaniaFilm unor autoritati locale. "In mainile cui au ajuns? Practic, ele au fost demolate, s-au ridicat pe locurile respective blocuri de locuinte. Uitati la Cinema Bucuresti din Pitesti. Ni s-a reprosat din Ministerul Culturii ca am contestat membrii Consiliului de Administratie. Se pare ca am avut dreptate", a spus Bikfalvi.

Ea a spus ca si Ema Pendiuc, fiica primarului din orasul Pitesti, Tudor Pendiuc, a facut parte din CA al Radef, iar, in prezent, este cercetata in libertate, sub control judiciar, intr-un dosar de coruptie, in care tatal sau a fost arestat preventiv.

"Am contestat-o pe domnisoara Ema Pendiuc, se pare ca am avut dreptate. Si nu numai pe dumneaei. As vrea sa fie intrebati si sa se faca o verificare ce se intampla la cinematograful Bucuresti din Pitesti, pentru ca acolo se ridica un bloc de locuinte", a mai spus Bikfalvi, facand referire la cinematograful din Pitesti care a fost dat de RomaniaFilm primariei din Pitesti, condusa de Tudor Pendiuc.

Maria Bikfalvi a mai spus ca, pana in prezent, nu au primit niciun raspuns din partea Ministerului Culturii.

"Astazi este a sasea zi de pichetare si nu avem niciun raspuns din partea ministerului, sa existe o pozitie, sa se faca Consiliu de Administratie, ca noi sa putem functiona. De o luna de zile nu ne luam salariile, suntem in urma cu plata la utilitati, la distribuitori. Este o situatie fara iesire, din pacate, lor nu le pasa. Au scos un proiect de ordonanta de urgenta pe care il tin in sertar, numai ca noi am facut rost de el. Stim ca imediat dupa alegeri aceasta ordonanta va fi pusa in aplicare, cinematografele vor trece la RA-APPS (Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", n.r.), dupa care vor ajunge in mana primarilor, pentru ca asa scrie in aceasta ordonanta. Practic isi vor duce visul la indeplinire. Toate cinematografele care s-au dat sunt inchise si cu lacate pe ele. Ministerul Culturii era obligat sa initieze procedura de preluare a cinematografelor, pentru ca legea 303 din 2008 nu a fost respectata. Din pacate, ei nu raspund la ce ii intrebam noi. Nu le pasa ca 181 de oameni vor ramane in strada", a mai spus Bikfalvi.

Ea a mai spus ca angajatii regiei nu si-au luat salariile din cauza ca RomaniaFilm are conturile blocate. "Un chirias ne-a blocat conturile pentru suma de 9 miliarde (lei vechi, n.r.). Si fostul director general Mihail Tintea ne-a blocat conturile. Ba, mai nou, ne-a pus sechestru si pe sediul regiei", a mai spus Maria Bikfalvi.

Ea a precizat ca, in prezent, desi nu exista Consiliu de Administratie de doi ani, astfel incat RomaniaFilm sa poata functiona, regia are doi directori generali, respectiv pe Marius Iurascu si pe Mihail Tintea.

Potrivit lui Bikfalvi, Mihail Tintea nu vine la munca. "Desi sta acasa, primeste salariu. Mihail Tintea sta acasa pentru ca el nu are niciun fel de prerogativ", a mai spus Bikfalvi.

Reprezentantii Ministerului Culturii si secretarul de stat Alexandru Oprean, responsabilul cu dialogul social in aceasta institutie, nu au dorit sa discute, luni, cu Mediafax in legatura cu protestele angajatilor RomaniaFilm.