O serie de documente secrete arata ca firme din Romania au apelat la facilitatile oferite de statul Luxemburg pentru a plati taxe mai mici, dezvaluie RISE Project.

Luxemburg a devenit un paradis fiscal din ce in ce mai cautat, care ascunde importante corporatii aflate in cautarea unui regim low-tax. Pepsi, Ikea, FedEx si alte 340 de companii internationale au gasit multiple scheme fiscale prin care au reusit sa-si reduca substantial taxele, in teritoriile micului ducat. Mai mult de 170 de companii aflate in topul "Fortune 500" au cel putin o filiala in Luxemburg.

International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) impreuna cu o echipa de 80 de jurnalisti din 26 de tari, printre care si RISE Project, au investigat aceste companii si schemele fiscale folosite, avand la baza 28.000 de pagini de documente confidentiale. Sute de miliarde de dolari au fost trecute prin paradisul fiscal luxemburghez, companiile reusind sa scuteasca taxe de ordinul miliardelor de dolari.

Taxe de 1%

Marile companii ajung sa obtina reduceri de taxe considerabile mutindu-si profiturile din tari cu fiscalitate excesiva, unde dealtfel isi au activitatea si sediul central, catre linistitul ducat luxemburghez care ofera un regim fiscal lejer si tentant. In unele cazuri, jurnalistii ICIJ au descoperit companii care s-au bucurat de taxe mai mici de 1% pe profiturile trecute prin Luxemburg. De asemenea, printre documentele cercetate, se numara si sute de scrisori ale fiscului din Luxemburg, care aproba din punct de vedere al legalitatii si conformitatii, tranzactiile si schemele de optimizare fiscala operate de companii. Aceste scrisori, numite ¬comfort letters¬ reprezinta practic asigurarea data in scris ca Ministerul Finantelor luxemburghez priveste favorabil toate aceste operatiuni.

UE ancheteaza regimul fiscal din Luxemburg

In ultimele luni, Uniunea Europeana a avut o serie de dispute cu Luxemburg pe fondul derularii unei anchete privind sprijinul pe care l-ar fi obtinut anumite companii precum Amazon si Fiat Finance, sprijin care ar putea fi considerat ajutor de stat. Oficialii luxemburghezi au devenit refractari in ceea ce priveste comunicarea de documente fiscale catre Comisia Europeana, care in prezent investigheaza daca deciziile ducatului sunt sau nu conforme cu legislatia europeana. Un alt aspect delicat vizeaza prezenta fostului prim-ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker in pozitia de presedinte al Comisiei Europene. Pe de o parte, Juncker a promis sa lupte impotriva evaziunii fiscale si pe de alta, a declarat ca este de parere ca regimul fiscal din tara sa este in totala concordanta cu legislatia europeana.

Citeste in intregime si vezi documentele pe riseproject.ro