SRI: Romania, natiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apararea cibernetica a Ucrainei
Comunicatul integral difuzat de SRI:
"In contextul evenimentelor generate de tensionarea relatiilor ruso-ucrainene si pe fondul necesitatii Aliantei Nord-Atlantice de a-si intari granita de est, au fost implementate noi masuri de securitate, sens in care a aparut si ideea crearii, pe baza contributiei voluntare a tarilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei.
Expertiza pe care SRI o detine in domeniul securitatii cibernetice - apreciata atat in proiecte desfasurate in tara noastra, cat si in cadrul cooperarii cu NATO, prin contributii la crearea de platforme specifice si prin participarea activa la exercitii precum Cyber Coalition - a fundamentat aprobarea, de catre CSAT, a participarii tarii noastre, prin Serviciul Roman de Informatii, in calitate de natiune-lider, la acest Fond.
Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii catre NATO, iar in cadrul Summit-ului NATO din Tara Galilor (4-5 septembrie a.c.), Romania si-a declarat disponibilitatea de a indeplini rolul de natiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apararea cibernetica a Ucrainei.
Aceasta calitate presupune definirea, de catre specialistii nationali in securitate cibernetica, in baza dialogului cu partea ucraineana, a cerintelor tehnice si a arhitecturii unui sistem de protectie a unor infrastructuri critice IT&C impotriva amenintarilor cibernetice. De asemenea, o alta sarcina a natiunii-lider se refera la identificarea altor state NATO ca si contributori la Fond, astfel incat sa se poata asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu in ultimul rand, natiunea-lider va asigura managementul de proiect si instruirea specialistilor ucraineni in vederea exploatarii eficiente a sistemului.
Avand in vedere evolutiile de securitate in domeniu, Romania, prin institutiile abilitate, acorda o atentie deosebita prevenirii si contracararii amenintarilor la adresa sa si a aliatilor sai."
probabil nu vom rezista pt ca hakerii rusi sunt considerati nr 1 mondial. f posibil ai nostri vor riposta,pt ca nici ei nu sunt in afara subiectului. iar daca o vor face BINE,asta va enerva rusia si mai tare.
incet incet ne scufundam intr-un conflict f urat,care poate duce unde nici nu [vrem]sa gandim
Pe de alta parte,nici sa stam de o parte nu e o solutie. rusia ne va ataca oricum,in momentul in care conflictul cu transnistria va deveni fierbinte ca in 1992 [si va deveni] Nu ne vor lasa in pace,chiar daca ne-am abtine de la orice fel de coalitie cu ucraina polonia si tarile baltice.Nu ne pot lasa in pace,nu ar fi rusia daca ne-ar lasa in pace.
Personal nu sunt deloc incantat ca intram in ciclonul ucrainian dar nu cred ca avem de ales.
Misiunea Romaniei este in primul rand de a cauta alti membri si mai ales contributori. Initiativa, lansata din putul gandirii basiste la recentul summit al NATO, a starnit entuziasmul membrilor aliantei care n-au mai prididit cu aprecierile: "Excelent, fantastica idee, dati-i drumul, dar... pe banii vostri si pe ce mai puteti aduna".
Si, domnule Maior, poate ne explicati cam de cand este Ucraina aliata Romaniei ca pana acum numai belele am avut cu ei.
sa incercam sa gandim politic,nu resentimentar. pana la urma,ce a incercat regele dac duras sa le explice tarabostesilor infierbantati la ideea ca acum cand republica romana era in civil war,e momentul sa treaca dunarea si sa o atace?
a bagat intr-un tzarc cativa caini flamanzi si un hoit de oaie;cainii s-au luat la hartza. apoi a bagat un lup si cainii au tabarat pe el.
noi si ucraina suntem cainii domnule,iar in tzarc nu un lup intra ci UN URS.a se lua aminte.
http://www.go4it.ro/internet/google.ro-si-yahoo.ro-victimele-unui-atac-dns-poisoning-10354286/
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17978070-fmi-inchis-pagina-internet-din-romania-considerat-mai-sigur-mai-simplu-din-punct-vedere-administrare-washingtonul-ocupe-pagina-romaniei-spun-surse-apropiate-situatiei.htm