Premierul Victor Ponta a afirmat, marti seara, la Sinaia, ca agresiuni precum cea asupra tanarului cetatean roman batut in Franta trebuie pedepsite "cu cea mai mare duritate", premierul spunand ca autoritatile franceze au reconfirmat pozitia lor de condamnare a acestei fapte.

"Categoric, asemenea fapte trebuie pedepsite cu cea mai mare duritate", a afirmat Victor Ponta, marti seara, la Sinaia, la finalul unui dineu oferit de Casa Regala la Castelul Peles, transmite Mediafax.

Prim-ministrul a spus ca, marti seara, a avut o convorbire cu premierul Frantei si ca acesta i-a transmis pozitia oficialilor de la Paris care condamna agresiunea asupra tanarului cetatean roman.

"(Premierul francez - n.r.) mi-a confirmat oficial pozitia presedintelui francez si a sa, de condamnare ferma a unor asemenea gesturi si intentie foarte clara de a stabili vinovatii si de a-i sanctiona", a spus seful Guvernului.

Victor Ponta a adaugat ca "in fata unor asemenea situatii reactia politica la cel mai inalt nivel este foarte clara, de condamnare publica si sanctionare fara niciun fel de ezitare a vinovatilor".

Procurorul responsabil de dosar, Sylvie Moisson, a declarat ca agresarea adolescentului roman de etnie roma la Paris este "un act de barbarie" legat de o "razbunare", incidentul "neputand fi redus la antagonismul intre doua comunitati".

"Este vorba de un act de barbarie, de un linsare, atribuibile unui grup de indivizi. Mobilul este razbunarea privata", a declarat, potrivit AFP, procurorul Sylvie Moisson intr-o conferinta de presa.

Darius, un adolescent roman de etnie roma in varsta de 16 ani, este in coma dupa ce a fost batut de 12 indivizi care il suspectau de furt. Adolescentul locuia impreuna cu familia si alti romi intr-o casa parasita din cartierul Pierrefitte-sur-Seine, in nordul Parisului. El a fost gasit vineri seara in stare de inconstienta, intr-un carucior de supermarket, abandonat in apropiere de cartierul La Cite des Poetes.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, adolescentul a fost rapit de un grup de indivizi, numarul acestora nefiind stabilit inca in mod cert.

Incidentul a avut loc dupa un jaf. "Daunele se reduc la cateva bijuterii, pentru ca hotul a fost pus pe fuga de un martor. A fost facuta o descriere care poate corespunde cu semnalmentele adolescentului sechestrat, batut si lasat aproape mort in apropierea locului de unde a fost rapit. Este vorba de represalii bazate pe zvonuri", a precizat procurorul.

Lovit de multe ori in zona capului si avand plagi la maini si genunchi, Darius se afla de vineri la reanimare si are "importante leziuni cerebrale care implica in continuare pronosticul vital, iar cadrele medicale inca nu se pot pronunta asupra evolutiei starii sale de sanatate", potrivit procurorului.

"A fost initiata o ancheta pentru tentativa de omor voluntar si rapire in grup organizat", a adaugat procurorul.