Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen Suceveanul, a declarat, joi, la manastirea Dragomirna, unde se afla impreuna cu vicepremierul Liviu Dragnea, ca scandalul subventiilor ilegale de la APIA are rolul sa loveasca in biserica, transmite Mediafax.

IPS PimenFoto: Rompres

IPS Pimen Suceveanul a spus, intr-o discutie cu vicepremierul Liviu Dragnea, ca scandalul privind acordarea de subventii ilegale bisericilor a fost "sa loveasca in biserica".

"Astia din presa, care sunt asa cum sunt. Atatea milioane s-au dat de stat in cazul APIA. Am facut socoteala, la cate hectare avem, inmultit cu subventia: nici un sfert. Asta a fost sa loveasca in biserica, sa spuna lumea ca de ce sa le dea padurea la popi cand astia au atatia bani", a spus IPS Pimen intr-o discutie cu Liviu Dragnea.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a refuzat ulterior sa raspunda intrebarilor presei privind cazul subventiilor ilegale.

Reamintim ca Pimen a primit in 2012 o decizie definitiva a instantei conform careia a fost turnator la Securitate.

Procurorii DNA Suceava au facut, miercuri, 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava si Dambovita, printre care si la sediul central al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, precum si la sediul APIA Suceava, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie in legatura cu acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Printre persoanele vizate in aceasta ancheta sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, si directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum si medici veterinari de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, politisti si fermieri.

Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, parohii si manastiri din judetul Suceava au primit ilegal subventii, desi acestea nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezulta ca in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar in 2013, alte 213 dosare de subventii pentru parohii si manastiri din judetul Suceava.

Pana in prezent, in acest dosar au fost retinuti directorul general APIA, Dorel Gheorghe Benu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, medicul veterinar concesionar Toma Neculai si consilierul judetean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care detine Asociatia Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului.

IPS Pimen catre Dragnea: Imi dati proprietatea furata si castigul e al statului

Arhiepiscopul Sucevei, IPS Pimen, i-a spus, joi, lui Liviu Dragnea ca monumentele istorice au nevoie de ingrijire permanenta si ca biserica din Bucovina le va putea intretine daca primeste inapoi cele 166.000 de hectare de padure, adaugand: "Imi dati proprietatea furata si castigul e al statului".

IPS Pimen i-a spus lui Dragnea, aflat, joi, in vizita la manastirea Dragomirna, ca bisericile si manastirile din Bucovina sunt unice in lume, au nevoie de ingrijire permanenta, ca pentru un bolnav sau pentru un batran, transmite Mediafax.

Dragnea i-a dat asigurari ca Guvernul va aloca fonduri pentru intretinerea monumentelor, dar ca vor fi alocate si fonduri consistente din programe cu finantare europeana.

IPS Pimen i-a raspuns ca aceste fonduri nu sunt suficiente si a subliniat ca daca nu se asigura finantare solida si permanenta pentru intretinerea acestor monumente va fi dezastru.

"Ce da statul e foarte putin. Aici trebuie sa dai cat e nevoie. Imi dati proprietatea furata si castigul e al statului, ca monumentele sunt ale poporului roman", a spus IPS Pimen, adaugand ca in prezent, padurile tarii sunt decimate.

Liviu Dragnea i-a spus insa ca Guvernul a adoptat o legislatie prin care se incearca stoparea agresarii padurii.

"Ar fi a opta minune a lumii", i-a replicat IPS Pimen.

Liviu Dragnea a venit la manastirea Dragomirna pentru a-i felicita pe cei care au restaurat frescele bisericii si pentru care au primit doua premii europene importante, Europa Nostra si premiul publicului.

El a mentionat ca la manastirea Dragomirna se continua investitii, in prezent la barajul iazului din apropiere, pentru protejarea manastirii, si pentru ca vrea ca imaginea bisericii sa fie in continuare reflectata in apa din iaz.

"Am vrut sa vad exact aceasta minune arhitectonica. Aici sunt foarte multe lucruri unice", a spus ministrul, care a adaugat ca va sprijini lucrarile incepute la aceasta manastire.

Liviu Dragnea a subliniat ca Bucovina merita mult mai multa grija decat i-a fost acordata pana acum.

"Mai putine cuvinte si mai multe investitii pentru ca aceste meleaguri unice in lume sa poata fi vizitate de cati mai multi oameni", a spus Dragnea.

El a tinut sa mearga pe marginea iazului, unde au inceput lucrarile la baraj si sa vada cum se reflecta imaginea manastirii in luciul de apa.

Magistratii Curtii de Apel Cluj au respins, in noiembrie 2013, cererea Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei de retrocedare a 166.000 de hectare de padure.

Unitatile de cult din judetul Suceava au primit, in anul 2004, in proprietate, potrivit Legii fondului funciar, cate 30 de hectare de terenuri cu vegetatie forestiera, suprafata totala cu care Biserica Ortodoxa din Bucovina a fost pusa in posesie fiind de peste 15.000 de hectare.

Ulterior, in noiembrie 2004, printr-o Ordonanta de Urgenta emisa de Guvern, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost improprietarita cu 90.000 de hectare de padure, dar legea de aprobarea a acestei ordonante a fost considerata neconstitutionala de Curtea Constitutionala.

Cererea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor privind acordarea, de catre Guvern, Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundatie de utilitate publica a fost respinsa in 2008, pe motiv ca aceasta actioneaza doar in numele unei persoane juridice, si nu pentru realizarea unui interes public general.