Premierul Victor Ponta a plecat, sambata dupa-amiaza, din Gara Craiova, in prima cursa a trenului electric Hyperion, produs in acest oras, el spunand ca garnitura arata mai bine decat orice alt tren din Franta, Germania sau SUA, transmite Mediafax. Trenul ar urma sa soseasca in Gara de Nord din Capitala la ora 15:50.

Premierul Victor Ponta a ajuns la Craiova insotit de Liviu Dragnea si Dan Sova, ei mergand in Gara Craiova, unde sambata dupa-amiaza a plecat in prima sa cursa trenul Hyperion, primul tren electric fabricat in Romania de catre compania Softronic Craiova.

"Am promis in urma cu o luna ca vin si facem primul drum cu un tren electric romanesc, un tren care arata mai bine ca orice tren din Germania, Franta sau America si sunt absolut convins ca de la Craiova vor pleca foarte multe trenuri moderne. Am vazut ca facem si locomotive, dupa 24 de ani, se fac trenuri de care suntem mandri si eu o sa fiu mandru sa merg cu trenul facut la Craiova, la Softronic, in toata Europa", a afirmat Ponta.

Premierul va merge cu trenul Hyperion pana la Bucuresti.

Trenul Hyperion este primul tren electric fabricat in Romania de catre compania Softronic Craiova, investitia depasind cinci milioane de euro

Hyperion, tren de conceptie romaneasca, este compus din patru vagoane, avand o capacitate de transport de 188 de locuri, iar datorita sistemului sau de alimentare bi-sistem garnitura poate fi folosita si in alte tari.

Hyperion, prima rama electrica din Romania, cu podea joasa si tractiune asincrona produsa de industria romaneasca de profil, poate fi construita in doua variante de viteza maxima, de 160 km pe ora, respectiv 200 km pe ora.

Compania Softronic, detinuta de patru persoane fizice - Ionel Ghita (30% din capital), Ion Garnita (26%), Augustin Popescu (26%) si Oana-Adriana Miulescu (16%) -, a fost infiintata in 1991 la Craiova si a incheiat anul 2012 cu afaceri de 68,6 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finante.