Proiect al ministrului Educatiei: Sesiune de bacalaureat in februarie-martie si meditatii platite de stat
Prezent la Arad pentru intalniri cu profesorii din mediul universitar si cu directorii de scoli din mediul preuniversitar, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a spus ca are in vedere "institutionalizarea" meditatiilor pentru cei care nu reusesc sa promoveze bacalaureatul, iar acestia sa primeasca o sansa in plus intr-o sesiune speciala de examene.
"Niciun sistem din lume nu are rata de succes de suta la suta (la bacalaureat - n.red.). Atunci cand ai 200.000 - 300.000 de copii intr-un ciclu, unii vor fi foarte buni, unii medii, unii nu vor tine acelasi ritm de pregatire. Nu trebuie sa-i pedepsim pe cei care nu reusesc de prima data, trebuie sprijiniti. Prin urmare, la Ministerul Educatiei lucram la un proiect ca institutiile de invatamant acreditate, respectiv liceele si universitatile sa poata sa desfasoare meditatii institutionalizate pentru o perioada de trei - patru luni, strict cu programa de bacalaureat", a declarat ministrul.
Remus Pricopie a spus ca dupa aceste cursuri absolventii ar fi examaminati intr-o sesiune de bacalaureat care ar fi programata in februarie-martie.
"Nu exclud sa introducem o sesiune de bacalaureat, dupa ce se termina aceasta sesiune de pregatire. Apare o singura problema, aceea ca programul, calendarul scolar este foarte incarcat", a spus ministrul, adaugand ca se cauta solutii pentru stabilirea unui calendar.
Intrebat daca nu exista riscul ca tinerii sa nu fie interesati de meditatii, pentru ca programe similare au fost desfasurate in unele licee si universitati, dar nu au avut succes, ministrul a spus ca in primul an "este foarte posibil ca absolventii sa nu fie foarte interesati de meditatii".
"Intentionam ca aceste cursuri sa fie finantate de stat, fie pe proiecte cu fonduri structurale, fie ca vorbim de bugetul statului", a completat Pricopie.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
stiu ca nu va convine, insa masura asta este o recunoastere a faptului ca profesorii sunt incompetenti.
In ceea ce priveste calitatea profesorilor, probabil nu e nici ea cea mai buna. Pe de alta parte, la salariul oferit unui profesor de liceu, nu vad de ce ne-am astepta sa vina cei mai buni.
pe de alta parte, profesorii sunt platiti prost pentru ca sunt prea multi. daca ar fi mai putini si salariile ar fi mai mari, s-ar putea face si calitate. nu exista un mecanism de remunerare dupa merite, dupa cum nu exista un mecanism de asigurare a calitatii invatamantului. ce exista acum, comisii de verificare si evaluare, stim cu totii cum functioneaza - cu profesori de la alte centre universitare pusi sa faca evaluarea.
calitatea invatamantului se poate masura prin numarul de absolventi angajati pe meseria terminata - reflectat in salariul de angajare. lucru foarte greu de facut.
pentru liceu, evaluarea calitatii presupune corelarearea notelor de la clasa cu cele de la evaluarile nationale si impartiale. ceea ce face Pricopie este peticirea problemelor, doar-doar nu or mai pica atatia absolventi 'buni' la bac. si ei o stiu prea bine, profesorii. dar le e frica de colegii lor. se 'sapa' intre ei, daca vreti.