Vizita vicepresedintelui SUA Joe Biden in Romania a marcat cateva momente cheie cum ar fi: intalnirea cu presedintele Basescu si discursul comun de dupa, intalnirea cu seful Guvernului, discursul anticoruptie si oligarhi, dar si confirmarea unor noi garantii de securitate pentru tara noastra in cazul unei potentiale agresiune externe. Biden a dat la Palatul Cotroceni mesaje puternice de sustinere a luptei anticoruptie in Romania, pe care a numit-o drept un act de "patriotism". Biden a facut referire la oligarhii care incetinesc dezvoltarea unei tari, si a intarit faptul ca in prezenta coruptiei nici afacerile si nici investitiile nu pot exista.

Foto:

Biden si Basescu. Vicepresedintele SUA, de la "Imi pare bine sa va revad, prieten bun" la "Imi va fi dor de dumnealui"

Intalnirea dintre presedintele Basescu si Joe Biden a fost una incarcata de semnificatii, angajamente si garantii. In ciuda importantei mesajului transmis, atmosfera a fost una plina de optimism si jovialitate(vezi Fotogalerie)

  • Anticoruptie si antioligarhi

Discursul lui Joe Biden s-a axat pe sublinierea importantei luptei anticoruptie, antioligarhi, pentru statul de drept. "Presedintele SUA apreciaza eforturile dvs. personale pentru a proteja statul de drept in Romania. Am vazut tari care au eliminat tiranii, pentru ca apoi sa lupte sa-si reia viitorul din miinile oligarhilor. Coruptia e o alta forma a tiraniei. Cetatenii au dreptul sa stie ca firmele lor pot sa concureze fara sa dea mita", a declarat vicepresedintele american.

  • Garantii sporite de securitate

Joe Biden la Palatul Cotroceni

Joe Biden la Palatul Cotroceni

Foto: HotNews / DP

Au urmat aprecierile pentru angajamentul Romaniei in NATO, dar si pentru intarirea parteneriatului romano-american. "Intr-o singura generatie, tara dumneavoastra s-a ridicat de la tiranie si s-a alaturat tarilor libere si celei mai puternice aliante, NATO... Romanii au fost cu noi umar-la-umar in Balcani, Irak si Afganistan...Unul dintre principalele motive pentru care am venit astazi pe pamant romanesc este sa va spunem ca vom onora articolul 5 din tratat, este o obligatie sacra, sa nu aveti nici o indoiala, nici nu se pune altfel problema. Noi ne protejam unii pe altii. Punct. Sfarsitul discutiei. In ce priveste agresiunea din Crimeea, la mai putin de 250 de mile de teritoriul Romaniei, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO si de ce Romania face parte din NATO", a declarat Biden.

Una dintre cele mai mari frustrari ale Romaniei in relatia cu NATO a fost lipsa unor planuri de interventie militara in caz de urgenta in sprijinul tarii noastre, in cazul in care ar fi atacata - cunoscute si sub numele de "planuri de contingenta/pentru situatii de urgenta" ("contingency plans"). Un astfel de plan include toate actiunile concrete pe care aliatii din NATO le-ar intreprinde daca tara noastra ar fi atacata de un anumit stat, scrie jurnalistul Dan Turturica pe blogul sau.

Pana foarte de curand, NATO elaborase planuri de contingenta doar pentru Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Acum, insa, avem o confirmare oficiala ca NATO si-a dat acordul politic pentru elaborarea unui plan de contingenta pentru un ipotetic atac al Rusiei asupra Romaniei.

  • Familiar cu presedintele

Traian Basescu si Joe Biden

Traian Basescu si Joe Biden

Foto: Facebook/ Alaturi de presedintele nostru

Presedintele Traian Basescu a postat pe contul sau de Facebook imagini mai putin protocolare de la intalnirea avuta de Biden, imagini care exprima cel mai bine atmosfera de la Cotroceni si dintre cei doi lideri.(vezi Fotogalerie)

"Domnule presedinte, asa cum v-am spus in mai multe ocazii, presedintele SUA si cu mine apreciem eforturile dumneavoastra personale pentru a intari si proteja statul de drept in Romania. Doamnelor si domnilor, vreau personal sa-i spun domnului presedinte, pentru ca stiu ca mandatul dumnealui se termina inaintea mandatului meu, ca imi va fi dor de dumnealui."

  • Intalnirea cu Victor Ponta: Din nou despre statul de drept si Economie

Joe Biden si Victor Ponta

Joe Biden si Victor Ponta

Foto: Agerpres

Vicepresedintele american Joe Biden a declarat miercuri, dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta la Palatul Victoria, ca Europa are nevoie de piata energetica sigura, diversa si interconectata, care sa asigure aceasat parte a lumii ca Rusia nu isi poate folosi resursele energetice ca arma. Oficialul american a aratat ca SUA este gata sa acorde Romaniei ajutorul necesar pentru ca tara noastra sa isi modernieze infrastructura interna astfel incat sa poate deveni punctul cheie care sa lege pietele energetice de la Marea Neagra pana la Europa centrala si de vest.

Dupa ce cu cateva ore mai devreme Joe Biden a dat la Palatul Cotroceni mesaje puternice de sustinere a luptei anticoruptie in Romania, vicepresedintele american a reiterat ca Romania trebuie sa faca eforturi in directia intaririi statului de drept, aceasta fiind una dintre cea mai buna masura pentru a atrage investitii si pentru a crea locuri de munca.

"Cea mai importanta masura pe care Romania poate sa o ia pentru a atrage investitii si a crea locuri de munca este intarirea statului de drept.Daca statul de drept este puternic si justitia se desfasoara intr-un mod transparent, atunci regulile pietei sunt previzibile, iar companiile din intreaga lume vor investi", a declarat Biden.

  • Momente de relaxare si umor: inghetata din centrul istoric si apelarea premierului Ponta cu "domnule presedinte"

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, si sotia sa Jill au petrecut, marti seara, aproximativ o ora, la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei, in zona Muzeului de Istorie, relateaza Mediafax.

La iesirea din restaurant, Joe Biden si sotia sa au mers la un chiosc unde se vindea inghetata. Vicepresedintele american si-a cumparat pentru el o inghetata la cornet, pentru care a platit personal, cu o bancnota, dupa care a muscat cu pofta din inghetata, in timp ce se indrepta, alaturi de sotie, catre masinile din coloana oficiala.

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, i s-a adresat premierului Victor Ponta cu apelativul "presedinte", la finalul discutiei avute, miercuri, la Palatul Victoria. Imediat, s-au cautat mesaje ascunse in modul de adresare al celui de-al doilea om al SUA, s-au facut scenarii legate de intentiile discret manifestate ale SUA cu privire la numele viitorului presedinte al Romaniei. Dar daca a fost o simpla gafa si atat? Biden este celebru prin asemenea gesturi: a confundat Carolina de Nord cu Virginia, i-a transmis premierului irlandez Brian Cowen "Dumnezeu sa o odihneasca pe mama Dumneavoastra!", desi aceasta traieste. Vezi gafele facute de Joe Biden :)

Citeste si: