Vicepresedintele SUA, Joe Biden, i s-a adresat premierului Victor Ponta cu apelativul "presedinte", la finalul discutiei avute, miercuri, la Palatul Victoria. Imediat, s-au cautat mesaje ascunse in modul de adresare al celui de-al doilea om al SUA, s-au facut scenarii legate de intentiile discret manifestate ale SUA cu privire la numele viitorului presedinte al Romaniei. Dar daca a fost o simpla gafa si atat? Biden este celebru prin asemenea gesturi: a confundat Carolina de Nord cu Virginia, i-a transmis premierului irlandez Brian Cowen "Dumnezeu sa o odihneasca pe mama Dumneavoastra!", desi aceasta traieste. Vezi in text topul gafelor vicepresedintelui SUA, Joe Biden.

Joe BidenFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"This is a big fucking deal!" --a declarat vicele americam, felicitandu-l pe presedintele Barack Obama la ceremonia semnarii a proiectului privind reforma asigurarilor medicale, Washington, D.C., Martie 23, 2010

Vicepresedintele american a uitat ce functie are, prezentandu-se ca fiind presedintele SUA. Cel mai probabil, vicepresedintele nici nu si-ar fi dat seama de eroarea facuta daca asistentul de langa el nu i-ar fi atras atentia si multimea nu ar fi izbucnit in ras. Este a doua oara cand Biden incurca functiile, dupa ce, si in august 2008, s-a prezentat drept viitorul presedinte. De data aceasta, a facut-o cu doua zile inainte ca Barack Obama sa depuna juramantul pentru al doilea mandat de Presedinte.

El a mai declarat ca si-ar sfatui familia sa evite deplasarile cu avionul sau cu metroul, pentru a nu se imbolnavi de gripa porcina, ceea ce a provocat critici din partea asociatiilor de transport

"If we do everything right, if we do it with absolute certainty, there's still a 30% chance we're going to get it wrong." -- Feb. 6, 2009

"Ridica-te, Chuck, ca sa te vada toti." ¬-Joe Biden, catre un paralizat in carucior cu rotile, Missouri, Sept. 12, 2008 (Watch video clip)

"You cannot go to a 7-11 or a Dunkin' Donuts unless you have a slight Indian accent.... I'm not joking." -- in a private remark to an Indian-American man caught on C-SPAN, June, 2006 (Watch video clip)

Un alt "bidenism" e redat aici.

Vezi aicisau incearca aici sa vezi si alte gafe ale lui Biden.

Citeste si "Biden's 10 Biggest Gaffes"

Cel de-al 47-lea vicepresedinte al Statelor Unite a reprezentat din 1973 pana in 2009 statul Delaware, la nord-est de Washington, in Senat, unde a prezidat multa vreme Comisia pentru Afaceri Externe.

El a pledat pentru reducerea numarului de arme strategice cu URSS si s-a opus razboiului din Irak, pe care l-a sustinut intr-o prima faza, inainte de a juca un rol important in definirea politicii externe a presedintelui Barack Obama in privinta Irakului si Afghanistanului.

Catolic, fiul unui vanzator de masini din Pennsylvania, el a fost avocat si este un apropiat al mediilor populare. Biden este un aparator al programelor sociale si al drepturilor homosexualilor.

Fin cunoscator al sicanelor lumii politice, el este apreciat pentru stilul lui direct. Dar predispozitia sa pentru glume si indepartarea de la discursul scris ii joaca adeseori feste. In august, Joe Biden a afirmat ca declaratiile republicanului Mitt Romney privind bancile "le inlantuiesc picioarele americanilor", intr-un discurs in fostul stat sclavagist Virginia. La inceputul lui octombrie, el a afirmat - dupa care a revenit - ca clasa medie "a fost devastata in ultimii patru ani", respectiv in timpul mandatului lui Barack Obama.

Inceputul sau de cariera este marcat de o tragedie. In timp ce devine in noiembrie 1972, la varsta de 30 de ani, cel de-al cincilea cel mai tanar senator din istoria tarii, tanara sa sotie si fiul lor in varsta de 13 luni mor o luna mai tarziu intr-un accident de masina. Cei doi baieti ai lor sunt grav raniti. Noul senator va depune juramantul in salonul de spital si va face drumuri dus-intors cu trenul intre Wilmington si Washington aproape toata cariera sa lunga de senator.

S-a recasatorit in 1977 cu Jill, profesor universitar, cu care are o fiica.

Joe Biden a fost candidat la investitura democrata pentru alegerile prezidentiale in 1987, abandonand cursa dupa ce a fost acuzat de plagiat. El si-a incercat sansa in 2007, dar a fost dominat rapid de candidaturile lui Hillary Clinton si Barack Obama.