Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a precizat, luni, ca efectivele de militari americani pe teritoriul Romaniei vor fi suplimentate cu militari din fortele marine care au misiuni de operatii speciale, relateaza Mediafax.

F-16Foto: US Air Force

Intrebat daca sporirea numarului de militari americani pe teritoriul Romaniei era planificata inaite de conflictul din Ucraina, ministrul a raspuns: "Si informatia aceasta a plecat gresit".

El a amintit ca retragerea efectivelor din Afganistan se va face pe Aeroportul Kogalniceanu.

"Pe baza militara sunt peste 250 de militari care se ocupa de problemele administrative din baza si, de asemenea, saptamana trecuta am aprobat in CSAT suplimentarea efectivelor de militari americani cu militari din fortele marine care au misiuni de operatii speciale. Prin legea data in Parlament, pot stationa in Romania, in acelasi timp, pana la 1.600 de militari", a afirmat Mircea Dusa.

Chestionat daca prezenta acestor efective americane in Romania sporeste garantiile de securitate ale Romaniei, ministrul Apararii a raspuns: "Atunci cand am intrat in NATO ne-am asumat anumite capabilitati pe care Romania trebuie sa le pastreze si sa le mentina operative. Cand apare gestionarea unei situatii de criza pe articolul 5, pe principiul apararii colective, aceste capabilitati sunt complementare cu capabilitatile NATO si ele asigura realizarea obiectivelor si misiunilor pe care ni le-am asumat".

Exercitiile la care participa avioane americane F-16 nu au legatura cu situatia din Ucraina

Mircea Dusa precizat ca exercitiile din spatiul aerian romanesc la care vor participa, in aceasta saptamana, avioane americane F-16 nu au legatura cu situatia din Ucraina.

"Incepand din aceasta saptamana vom avea exercitii comune, care nu au nicio legatura cu situatia din Ucraina, pentru ca ele au fost planificate de anul trecut, pe aviatie de vanatoare si supraveghere aeriana. Avioane F16 vor fi, incepand din aceasta saptamana, prezente la aceste exercitii", a mentionat Dusa.

El a precizat ca va avea o discutie telefonica, in cursul zilei de luni, cu secretarul Apararii, Charles Timothy Hagel, in care va discuta despre perspectivele NATO. "Voi aborda si subiecte ale parteneriatului Romania-Statele Unite si capabilitati militare pe care va trebui sa le avem in viitor in Romania, dar si in celelalte state care sunt granite NATO si granita a Uniunii Europene", a aratat acesta.

Intrebat daca a cerut sprijin aerian pentru o escadrila de avioane F16 care sa stationeze in Romania pana in momentul in care armata romana le va avea in dotare, el a spus: "O sa am o discutie cu domnul Hagel pe subiecte care vizeaza supravegherea spatiului aerian, politie aeriana, sisteme de aparare antiaeriana, sisteme de securitate pe Marea Neagra. Avioanele F16 vor fi prezente la exercitii cu fortele aeriene romane incepand din aceasta saptamana in Romania. Este un exercitiu planificat in anul 2013".

Intrebat daca au existat zboruri ale unor avioane rusesti in apropierea spatiului aerian al Romaniei, acesta a spus ca "24 de ore din 24, aviatia militara a fortelor aeriene supravegheaza spatiul aerian al tarii".

"Impreuna cu fortele NATO, cu acel avion Awaks, de supraveghere aeriana, fortele aeriene romane executa misiunea de supraveghere si a politiei aeriene", a aratat Mircea Dusa.

"Asa cum tarile NATO, in teritoriul si in spatiul aerian al tarilor NATO, fac supravegheri aeriene si alte state, care nu sunt membre NATO, pe zonele unde nu incalca tratatele internationale, granitele si spatiul aerian al altor tari, fac supraveghere aeriana", a declarat ministrul Apararii.

Potrivit afirmatiilor sale, comenzile se dau de la centrul de coordonare NATO din Spania si misiunile se executa conform acestora. "Si alte state executa misiuni de supraveghere aeriana in spatiul aerian al statelor respective, asa cum si statele NATO executa misiuni de supraveghere aeriana. (¬) Fata de informatia pe care a dat-o Bulgaria, este normal ca daca un avion de supraveghere aeriana sau de cercetare electronica e pe spatiul Marii Negre sunt alertate toate fortele aeriene din statele membre", a explicat Dusa.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a participat luni la Simpozionul "Extinderea NATO in 2004: un deceniu de contributie robusta, responsabilitate si angajament pentru o noua Alianta", care a avut loc la Palatul Parlamentului.

---------------------------------------

Statele Unite ale Americii au solicitat Romaniei extinderea operatiunilor de la baza Kogalniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unitati de infanterie marina si a unui numar de aeronave militare, astfel incat numarul militarilor americani dislocati va fi de maximum 1.600.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a citit, marti, in plenul comun al Parlamentului, scrisoarea transmisa de seful statului, Traian Basescu, privind solicitarea Ambasadei SUA de extinderea a operatiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogalniceanu.

Solicitarea Ambasadei SUA se refera la dislocarea la aerodromul Mihail Kogalniceanu a unor elemente ale unei unitati de infanterie marina denumita "Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)", cu pana la 600 de militari, precum si cu "un numar de aeronave militare necesare pentru indeplinirea minisunilor specifice".

Prin dislocarea elementelor mentionate, numarul total al militarilor americani destinati pentru operatiunea temporara pe aeroportul Kogalniceanu in sprijinul operatiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) si Enduring Freedom (OEF), precum si pentru misiunile specifice ale unitatii de infanterie marina SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.

Potrivit Legii 291/2007, intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii de operatii militare, potrivit angajamentelor asumate de Romania prin tratate internationale, se aproba de catre Presedintele Romaniei la propunerea primului-ministru, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie, in termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz.

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a afirmat, la 17 noiembrie 2013, la Constanta, ca baza de la Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esential pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan.

"Vorbind despre Mihail Kogalniceanu, Romania ne-a permis cu generozitate sa utilizam in mod extins unitatile sale pentru transportul trupelor si echipamentului spre si dinspre Afganistan. Pe masura ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esential pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan", a declarat insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, cu ocazia unei receptii organizate la bordul navei Mount Whitney.