Consiliul Europei a cerut vineri Romaniei sa protejeze mai bine persoanele handicapate si sa aloce mai multe fonduri pentru imbunatatirea situatiei romilor, laudand insa, in acelasi timp, progresele realizate in scolarizarea copiilor din aceasta etnie minoritara, scrie AFP.

"Sunt foarte preocupat de cazurile de tratamente inumane si degradante legate de persoane cu handicap care traiesc in institutii inchise", a declarat Nils Muiznieks, comisar pentru drepturile omului al organizatiei europene, in cadrul unei vizite efectuate in Romania.

Citand cazul caminului de la Tancabesti, care adaposteste circa cincizeci de copii si tineri cu handicap, el a subliniat ca izolarea acestor persoane "nu poate conduce decat la deterioarea starii lor de sanatate".

"Acest lucru perpetueaza stigmatizarea si marginalizarea lor", a apreciat comisarul, cerand autoritatilor romane sa armonizeze legislatia cu Conventia Natiunile Unite despre drepturile persoanelor cu handicap.

Muiznieks a laudat insa masurile adoptate pentru cresterea ratei de scolarizare a copiilor romi si promovarea invatamantului in limba romani.

"Dar rata de abandon in randul copiilor romi, care este de 36%, ramane totusi prea ridicata", a adaugat acesta.

"Cer autoritatilor sa aloce mai multe fonduri si sa utilizeze mai bine mediatorii romi, un instrument foarte eficient", a subliniat comisarul.

Muiznieks si-a exprimat regretul pentru faptul ca autoritatile "minimezeaza incidenta discursurilor cu caracter rasist" care ii vizeaza pe romi, exprimandu-si uimirea ca niciun astfel de caz nu a ajuns in fata tribunalelor in 2013, in ciuda numeroaselor cazuri raportate de presa.

Romania are cea mai importanta comunitate de romi din Europa, cu circa 620.000 de persoane, potrivit ultimului recensamant oficial si doua milioane, potrivit ONG-urilor.