Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor de la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a identificat, in urma masuratorilor, particule de praf saharian la altitudini cuprinse intre trei si sase kilometri, maximul fluxului de particule estimandu-se sa fie atins sambata.

"Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului a UBB Cluj-Napoca impreuna cu partenerii nationali din reteaua RADO au desfasurat studii preliminare si au pus in evidenta stadiile incipiente de evolutie ale intruziunii de praf saharian la nivelul orasului Cluj-Napoca si la nivel national. In urma cercetarilor s-au pus in evidenta particule de praf la altitudini cuprinse intre 3 si 6 kilometri, avand concentratii estimate la 50 micrograme/metru cub. In perioada investigata, au fost observati, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-11 kilometri, iar alte formatiuni noroase in formare au fost identificate la altitudini de patru kilometri. Maximul fluxului de particule se estimeaza ca va fi atins sambata", se arata intr-un comunicat transmis vineri de UBB Cluj si citat de Mediafax.

Reprezentantii UBB sustin ca, in aceste zile, Europa este supusa unor fenomene naturale deosebite din cauza unor intruziuni in atmosfera terestra a unor particule minerale de origine sahariana care pot ridica probleme deosebite, in multe tari europene fiind semnalate alerte.

"Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor al UBB, impreuna cu partenerii din retea, continua cercetarile pentru o monitorizare atenta a fenomenelor fizice adiacente si a gradului de poluare in relatie cu intruziunile de particule minerale de origine sahariana", se mai arata in comunicatul UBB.

Horatiu Stefanie, doctorand in cadrul Centrului de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului a UBB, a declarat vineri, pentru Mediafax, ca masuratorile nationale sunt facute de mai multe statii amplasate la Cluj-Napoca, Bucuresti, Iasi si Timisoara, care fac parte din reteaua RADO (Observatorul Roman de Cercetare 3D a Atmoferei).

"Rezultate masuratorilor sunt pentru prima zi, 1 aprilie. Avem un sistem LIDAR, un echipament laser, cu care realizam aceste masuratori ale prafului saharian. Se pare ca, fiind la o asemenea altitudine, praful nu reprezinta un pericol pentru sanatate", a spus Stefanie.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), un ciclon din Atlantic care a antrenat si nisp din Sahara si a adus precipitatii in ultimele zile in vestul si sud-vestul Europei s-ar putea manifesta si in Romania, vineri si sambata, avand ca unic efect murdarirea masinilor si geamurilor locuintelor.

Astfel de precipitatii aduse de ciclon, alaturi de cantitati de praf din Sahara, au mai fost inregistrate in Romania si la inceputul lunii aprilie anul trecut, dar si acum doi ani.