Ministrul de Externe, Titus Corlatean, si omologul Andrii Descita au semnat ad referendum (parafat), marti, la Bruxelles, Acordul de mic trafic de frontiera intre Romania si Ucraina, urmand ca documentul sa fie semnat dupa ce partea ucraineana finalizeaza procedurile interne, informeaza MAE, preluat de Mediafax.

Acordul, semnat ad referendum (parafat) in marja reuniunii NATO-Ucraina desfasurate la Bruxelles, reglementeaza conditiile de desfasurare a micului trafic de frontiera, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat romano-ucrainene de catre rezidentii din zona de frontiera a Romaniei sau a Ucrainei care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat, in special din motive de ordin social, cultural, familial sau intemeiate economic, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 luni de sedere neintrerupta, potrivit sursei citate.

Acordul se aplica locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte si de alta a frontierei comune, zona care poate fi insa extinsa la maxim 50 de km de linia de frontiera in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care se intind dincolo de limita celor 30 de km.

Conform MAE, de prevederile Acordului beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin 3 ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei. Acestor persoane li se adauga si sotul/sotia, copiii minori sau majori aflati in intretinere (inclusiv adoptati), chiar daca acestia locuiesc de mai putin de 3 ani in zona de frontiera. Persoanele mentionate mai sus pot trece frontiera romano-ucraineana fara viza, pe baza permisului de mic trafic de frontiera.

Ministerul de Externe precizeaza ca, din punct de vedere tehnic, semnatura ad referendum semnifica autentificarea cu caracter provizoriu a textului convenit in urma negocierilor, semnarea definitiva a acordului urmand a avea loc dupa finalizarea de catre partea ucraineana a procedurilor interne necesare in acest scop. Partea romana a indeplinit formalitatile necesare in cursul lunii martie 2014.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, la 10 martie, ca Acordul de mic trafic de frontiera cu Ucraina ar putea fi semnat in urmatoarele saptamani, daca lucrurile merg potrivit celor convenite.

Aflat intr-o vizita de lucru la Kiev, seful diplomatiei a precizat ca in Ucraina exista, la nivel, o schimbare in bine. "Am gasit mult mai multa deschidere si dorinta de cooperare in plan bilateral si mai mult spirit european si apreciere pentru pozitia Romaniei de sprijin foarte ferm, foarte clar a integritatii teritoriale, a suveranitatii, independentei Ucrainei intr-un moment dificil", a precizat Titus Corlatean, adaugand ca asa se explica semnarea Acordului bilateral privind masurile de crestere a increderii si securitatii, care in mod normal ar fi trebuit semnat in 2000, dar si progresele privind Acordul de mic trafic de frontiera.

"Am reusit sa gasim solutii la unul dintre cele doua subiecte ce ramasesera sub semnul intrebarii, dar si la cel de-al doilea element am gasit, la nivel de negociatori, o solutie rezonabila, de compromis. Ramane ca in special partea ucraineana in zilele ce urmeaza sa faca demersurile pentru obtinerea aprobarii politice in vederea semnarii si, in baza asigurarilor pe care le-am primit la nivelul primului ministru, la nivelul ministrului de Externe, acordul s-ar putea semna in perioada imediat urmatoare", a subliniat ministrul de Externe.

"Daca lucrurile merg potrivit celor convenite, acordul ar trebui sa fie semnat in perioada imediat urmatoare, in saptamanile urmatoare", a mai precizat Titus Corlatean.

Ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, a declarat, la 27 septembrie 2013, ca Romania si Ucraina sunt foarte aproape de a semna Acordul de mic trafic de frontiera, document pentru care se poarta negocieri de mai multi ani.

"Semnarea Acordului de mic trafic de frontiera are o mare importanta pentru cetatenii ambelor tari. In momentul de fata partile sunt foarte aproape de a semna acest acord", a precizat Bauer.

Chestiunea a fost abordata si in cadrul vizitei la Bucuresti a ministrului ucrainean de externe, Leonid Kojara, la 13 septembrie 2013.

"In esenta au ramas doua puncte care trebuie clarificate, care au si un continut tehnic important. La unul dintre ele avem destul de recent o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene pe acest tip de problematica, care reprezinta o decizie cu putere juridica obligatorie si care ne da directia, solutia care trebuie respectata de toate statele membre UE, dar si de statele partenere", a afirmat atunci ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Seful diplomatiei romane a punctat faptul ca astfel de acorduri sunt "extrem de benefice pentru cetatenii aflati pe o anumita fasie de-a lungul frontierei de o parte si de alta".