Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri ca, in urma recentelor evenimente regionale, este posibil ca Romania sa beneficieze de o repozitionare a resurselor militare ale NATO din Uniunea Europeana, eveniment care ar putea determina insa o intensificare a activitatilor de spionaj in tara noastra.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

"Este posibil ca Romania sa fie unul dintre beneficiarii repozitionarii resurselor militare ale NATO in UE, ceea ce o va face mult mai atractiva, dupa elementele de baze militare de acum, elementele Deveselu, si mai atractiva pentru spionaj", a spus seful statului, intr-o conferinta comuna de presa cu seful Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, la bilanul anul al serviciului.

In acest context, a afirmat Traian Basescu, componenta de contraspionaj a SRI "trebuie consolidata".

"(...) categoric ne trebuie adaptare cu privire la riscurile riscurile de intensificare a activitatilor de spionaj in Romania", a subliniat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu declarase luni, inaintea plecarii la Summitul Securitatii Nucleare de la Haga, ca va profita de ocazie pentru a-i informa pe sefii de stat prezenti la eveniment cu privire la situatia din regiune si la nevoia de repozitionare a resurselor militare ale NATO ca urmare a activitatilor Federatiei Ruse in contextul crizei din Ucraina.

"Voi valorifica sansa ca foarte multi sefi de stat sunt prezenti la Haga si ii voi informa cu privire la situatia din regiune, la nevoia de repozitionare a resurselor militare ale NATO ca urmare a activitatilor militare din ultimele luni ale Federatiei Ruse si asa mai departe", spunea atunci seful statului.