Decizia Elvetiei de a stabili contingente si cote limita de straini care pot merge in Tara Cantoanelor a declansat o reactie virulenta a Uniunii Europene, momentan declarativ, dar se prefigureaza si masuri impotriva acestui stat tert, legat de UE prin acorduri privind accesul la Piata Unica.

Elvetia si UEFoto: Wikipedia

Cetatenii Elvetiei au decis, intr-un referendum national, cu 50,3%, ca tara sa instituie contingente-limita de straini care pot intra pe teritoriul helvetic, insa forma in care va fi transpusa in legislatie aceasta doleanta a populatiei urmeaza sa fie discutata de partidele politice, atoritatile avand la dispozitie 3 ani pentru a modifica legislatia.

Desi nu este tara membra a Uniunii Europene, Elvetia beneficiaza de acces la Piata Unica, printr-o serie de acorduri si tratate cu UE.

Elvetia este membra a Acordului Schengen, privind spatiul de libera circulatie in Europa. Din zona Schengen fac parte Elvetia, Norvegia, Liechtenstein si Islanda, ca tari non-UE, si 22 de state membre ale UE, printre care nu se afla si Romania. Astfel, cetatenii celor 26 de tari pot intra pe teritoriul oricarui stat membru spatiului Schengen fara sa fie controlati la frontiere.

documente

Intelegerile Elvetia-UE

(10 Feb 2014) PDF, 447KB

Alte acorduri ale Bernei cu UE acopera: liberul schimb, deschiderea partiala a pietei asigurarilor, ridicarea barierelor comerciale, cercetarea, agricultura, trasportul, lupta impotriva fraudei financiare, mediul, educatia, cercetarea, taxarea veniturilor dobanzilor din economii.

Incalcarea unilaterala a principiului liberei circulatii de catre Berna ar atrage, astfel, suspendarea tuturor celorlalte componente ale participarii Elvetiei la Piata Unica Europeana, ameninta oficialii de la Bruxelles.

"Libera circulatie nu este negociabila. Nu poti negocia libertatea. Ori este aplicata tuturor persoanelor, ori nimanui", a declarat Olivier Bailly, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, citat de EU Observer.

"Cele patru libertati fundamentale - libertatea de miscare a persoanelor, bunurilor, capitalurilor si serviciilor - nu sunt separabile. Piata Unica nu este un svaiter (branza elvetiana - n.r.). Nu poti avea o Piata Unica gaurita", a avertizat, la randul ei, Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, citata de Financial Times.

Si din Parlamentul European au venit aceleasi avertismente pentru Elvetia.

"Pentru noi, relatiile UE-Elvetia sunt la pachet. Daca Elvetia suspenda imigratia din UE, tara nu va putea conta pe toate beneficiile economice si comeciale de care se bucura in prezent. Nu vom permite culegerea ciresei de pe tort", a afirmat austriacul Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialistilor din Parlamentul European, potrivit EurActiv.com.

Initiat de Partidul Poporului Elvetian, de dreapta si populist, referendumul reflecta nelinistea crescanda a tarilor bogate europene fata de imigratia din statele UE mai sarace, cometeaza EU Observer.

  • Reactii din statele UE cele mai afectate de referendumul elvetienilor: Germania, Franta, Italia

Germania este tara cea mai afectata de decizia elvetienilor, in conditiile in care 300.000 de cetateni germani lucreaza in Tara Cantoanelor.

Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, a declarat ca guvernul de la Berlin respecta rezultatul referendului din Elvetia, insa acesta "ridica probleme serioase", potrivit FAZ.

La randul sau, ministrul de finante german, Wolfgang Schaeuble, a lansat amenintari mai explicite, la postul public ARD: "Va crea multe probleme Elvetiei".

Si Franta este afectata direct de decizia elvetienilor, in conditiile in care 145.000 de cetateni francezi merg la serviciu in fiecare zi in Elvetia.

"Ne vom reconsidera relatiile cu Elvetia", a declarat ministrul francez de externe, Laurent Fabius, pentru RTL.

Secretarul general al Grupului Transfrontalier European, o organizatie a calatorilor transfrontalieri franco-elvetieni, se consoleaza ca autoritatile din Elvetia au la dispozitie pana la 3 ani pana a rescrie legislatia, conform rezultatelor referendumului, insa si el atrage atentia ca o serie intreaga de probleme vor ramane in suspensie, pana atunci.

"Vom reveni la sistemul anterior de acorduri de libera circulatie? Cum se va masura aceasta preferinta nationala? Acestea au provocat o mare ingrijorare la frontiera. Votul are deja un impact in mintile oamenilor. Indica o sfidare, este un mesaj adresat strainilor", spune Jean Francois-Besson, pentru Le Figaro.

Italia este o alta tara importanta a UE care este afectata de referendumul din Elvetia, in conditiile in care numai din regiunea italiana nordica Lombardia 60.000 de cetateni italieni merg in fiecare zi la serviciu in Tara Cantoanelor, potrivit Il Giorno.

"Ne-am intors cu treizeci de ani in urma, pe vreamea cand limita de lucratori straini era selectata nu in functie de domeniul lor de expertiza, ci dupa nationalitate", a declarat Sergio Aureli, de la Sindicatul elvetian Unia, conform Il Giorno.

Roberto Maroni, presedintele regiunii Lombardia, a cerut ca Guvernul de la Roma sa instituie in spatiul de granita cu Elvetia o zona franca, cu taxe pe activitatea de productie aliniate celor elvetiene.

  • Impactul asupra Romaniei. Ce spun europarlamentarii Winkler si Stolojan

Romania a inregistrat o balanta comerciala negativa cu Elvetia, de -187,2 milioane de euro. Importurile Romaniei din Tara Cantoanelor au insumat 464,4 milioane de euro, iar exporturile doar 277,2 milioane de euro, in anul 2012, potrivit celor mai recente date prezentate de Ministerul Afacerilor Externe.

Elvetia este, insa, unul dintre cei mai importanti investitori in Romania. Potrivit statisticii Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), Elvetia ocupa, la 30 aprilie 2013, locul 9 in clasamentul investitorilor straini, cu o valoare a capitalului social subscris de 969,3 milioane de euro si un numar de 2.417 societati comerciale, mai arata MAE roman.

Principalii investitori elvetieni in Romania sunt: Holcim - cel mai mare investitor (ciment), Swisspor, Sika (materiale constructii), ABB (energie), Greenfiber, Ameropa (petrochimie), Roche, Sandoz, Helvetica Profarm (farmaceutica), Nestle, Pacovis, Carpalat, Valvis (industria alimentara).

In acest context, eventuale masuri ale UE de restrictionare a pietei sale pentru producatorii din Elvetia ar putea teoretic sa-i determine pe investitorii elvetieni sa-si mute productia in Uniunea Europeana si implicit in Romania, iar pe investitorii elevetieni deja prezenti in tara noastra, sa-i convinga sa-si mentina aici mijloacele.

Reactia mediului de afaceri din Elvetia a venit prompt dupa anuntarea rezultatului referendumului. "Discutii explicative si constructive cu UE sunt necesare de urgenta", a solicitat Asociatia Bancilor Elvetiene, intr-un mesaj postat pe Twitter.

Europarlamentarul UDMR/PPE Iuliu Winkler nu crede, insa, ca eventuale bariere pe care UE le-ar institui pentru produsele elvetiene ar fi de natura sa aduca investitiile in Romania, mai ales in conextul in care Guvernul de la Bucuresti a anuntat impozitele pe constructiile industriale, care afecteaza in primul rand domeniile in care exceleaza investitorii elvetieni din Romania: materiale de constructii si energie.

"Din pacate, din cauza modificarilor fiscale foarte brutale din Romania, nu stiu daca investitorii elvetieni o vor lua catre Romania. Ce bine ar fi, dar parca n-as fi increzator in directia asta", a declarat, pentru HotNews.ro, Winkler.

El vede in rezultatul referendumului din Elvetia si semnalul ascensiunii partidelor extremiste si anti-imigrationiste si in UE, care ameninta direct libera circulatie a lucratorilor romani in Uniune.

"Este o chestie care vine intr-un moment cat se poate de prost. Extremistii si nationalistii francezi au facut alianta cu cei olandezi. E un semnal si acesta, pentru ca ei discuta cu extremistii din Austria, care au castigat 20%, acum doua luni, la alegerile parlamentare. Nu e intamplator ca partidul anti-imigratie din Elvetia a propus acest referendum", a mai spus europarlamentarul.

In schimb, Theodor Stolojan, vicepresedinte al Comisiei Economice din Parlamentul European, se arata ingrijorat de atitudinile antiimigrationiste din Elvetia mai ales in contextul in care cetatenii din Romania si Bulgaria au oricum restrictii pe piata elvetiana a muncii pana in anul 2019, desi de la 1 ianuarie 2014 le-au fost ridicate restrictiile pe intregul teritoriu al UE.

"Elvetia are in prezent un acord de libera circulatie cu UE si trebuie sa vedem cum anume se va traduce in legislatia tarii acest referendum. Altceva este mai deranjant pentru Romania si anume ca Elvetia are un acord cu UE prin care cetatenii romani si bulgari au restructii pentru angajarea fortei de munca pana in anul 2019", a punctat eurodeputatul PDL/PPE.