Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, a anuntat vineri, la Slatina, ca va propune infiintarea unui muzeu al ororilor comunismului, care sa prezinte publicului, mai ales celui tanar, ororile comise de regimul din perioada respectiva, astfel incat in viitor acestea sa nu fie repetate, transmite Agerpres.

Gigel StirbuFoto: Agerpres

Stirbu a mentionat ca ii va prezenta, in perioada urmatoare, propunerea premierului Victor Ponta si va analiza modalitatile prin care aceasta institutie poate fi creata.

"Unul dintre proiectele mele, la Ministerul Culturii, este infiintarea Muzeului Ororilor Comunismului. In Parlament, comunismul a fost condamnat, dar s-a rezumat numai la o sedinta festiva. Cred ca Romania este in masura sa isi asume trecutul, ca de fapt acesta e trecutul care inca, de fapt ne apasa, si poate sa accepte infiintarea acestei institutii", a spus ministrul.

Intrebat unde ar putea fi creat acest muzeu, Gigel Stirbu a raspuns ca se poate gasi o solutie in privinta spatiului, insa viitorul muzeu ar putea fi amenajat chiar intr-un spatiu la Palatul Parlamentului.

"Cred ca cea mai buna locatie ar fi Palatul Parlamentului, acolo exista Muzeul National de arta Contemporana, cred ca putem gasi o solutie. Daca nu, Ministerul Culturii va gasi cu siguranta un spatiu adecvat in Capitala", a indicat Gigel Stirbu.

Ministrul a subliniat ca acest muzeu se va adresa in primul rand tinerilor.

"Tin cu tot dinadinsul la acest proiect, pentru ca odata si odata Romania trebuie sa recunoasca greselile trecutului. (...) Avem atat de multe inchisori in care oamenii au sfarsit, imagini cu ororile comunismului. (...)Sunt cateva lucruri pe care le-am trait, incepand de la cartela de paine pana la cozile la lapte. (...) Exponatele care vor fi acolo, sunt convins, vor fi numeroase, exista aceste exponate. (...)Cred ca, in primul si in primul rand, tinerilor li se adreseaza acest muzeu, astfel incat aceia care vin dupa noi sa nu mai faca aceleasi greseli. (...)Exista un institut care studiaza aceste orori. Ati vazut ca sunt foarte multe gropi comune care au fost descoperite de oameni de buna credinta care studiaza si analizeaza aceste orori ale acelui sistem", a adaugat Gigel Stirbu.

Ministrul Culturii a mai spus ca va analiza modalitatile prin care poate lua fiinta muzeul in cauza, in baza unor legi existente sau printr-o noua lege.

"Acest muzeu trebuie facut in baza reglementarilor legale existente sau printr-o noua lege. Ne vom gandi la modalitatile prin care poate fi infiintat, la un spatiu. Trebuie sa discut atat cu premierul cat si cu colegii, sa le prezint aceasta propunere. Este o dorinta a mea, un proiect al meu, crearea acestui muzeu, din dorinta de a prezenta faptele din trecut ce nu mai trebuie repetate vreodata", a conchis ministrul Culturii.

Citeste si: