Doua directoare ale CEC Brasov au fost trimise in judecata sub acuzatia ca ar fi acordat, cu incalcarea normelor bancare, 12 credite care au provocat bancii o paguba de sapte milioane lei.

Cine sunt persoanele trimise in judecata:

  • Florentina Tavalica, director al CEC Bank S.A. - Sucursala Brasov (octombrie 2005 - 21 martie 2013), acuzata de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (12 acte materiale)
  • Nicoleta Afrodita Rentea, director operatiuni la CEC Bank S.A. - Sucursala Brasov (pana la data de 5 ianuarie 2009 si, in continuare, sef serviciu credite pana la 21 martie 2013), acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, (12 acte materiale)
  • Mugur Babciuc, administrator al S.C. "On Astor" S.R.L. Brasov, acuzat de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (9 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (7 acte materiale).

Procurorii DNA afirma, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei, ca Florentina Tavalica, a conditionat acordarea unor credite bancare societatii S.C. "On Astor" S.R.L. Brasov de efectuarea unor lucrari de amenajare a unui imobil, lucrari evaluate la suma de 6.886,20 lei, pe care le-a pretins de la administratorului societatii mentionate, Mugur Babciuc. Acesta din urma a acceptat cererea si a dispus efectuarea lucrarilor.

Dupa acest moment, Florentina Tavalica si Afrodita Nicoleta Rentea au oferit inculpatului Babciuc Mugur varianta de obtinere de bani de la CEC Bank S.A. - Sucursala Brasov, prin intermediul altor firme (care sa nu aiba datorii la bugetul de stat si care sa obtina credite succesive pana la pragul maxim de 600.000 lei) si garantarea lor doar formala, prin facturi care sa ateste existenta unui stoc de marfa nereal.

In perioada aprilie 2008 - februarie 2009, cele doua directoare au aprobat si acordat, "cu incalcarea normelor bancare, un numar de 12 credite, in favoarea a 12 societati comerciale detinute de cunoscuti ori de angajati ai lui Babciuc Mugur ori de persoane care detineau firme fara activitate", care au provocat o paguba totala patrimoniului CEC Bank SA in suma totala de 7.020.000 lei.

Mugur Babciuc, care, potrivit procurorilor, a pus la dispozitie acte necorespunzatoare realitatii, "le-a ajutat pe cele doua inculpate mentionate anterior sa aprobe si sa acorde, in mod nelegal, un numar de 9 credite in favoarea unor societati comerciale. Totodata , inculpatul Babciuc Mugur, in calitate de administrator al S.C. "On Astor" S.R.L. Brasov, a emis si semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vanzarea unor materiale de constructie in favoarea unor societati comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. - Sucursala Brasov, ca garantie fictiva a creditelor acordate in favoarea acestora".

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand Florentinei Tavalica Florentina pana la concurenta sumei de 7.027.693 lei, precum si asupra bunurilor inculpatei Rentea Afrodita Nicoleta pana la concurenta sumei de 7.020.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Brasov.