Sute de oameni au iesit in strada, duminica, in mai multe localitati din tara, pentru a protesta fata de proiectul minier de la Rosia Montana, iar in Capitala numarul manifestantilor a depasit cateva mii. Si la Cluj Napoca, cateva mii de oameni au manifestat in strada impotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana, potrivit Citynews. Agerpres anunta ca la Cluj au fost 3.000 de manifestanti.

  • Protest la Cluj: Cateva mii de oameni in strada

Cateva mii de persoane au participat, duminica, la Cluj-Napoca, la un miting de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, fiind a sasea saptamana cand este organizata o astfel de actiune, iar participantii urmeaza sa porneasca intr-un mars pana in campusul studentesc Hasdeu si apoi spre gara.

Protestatarii s-au adunat, duminica, in jurul orei 17.00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand pancarte cu mesaje precum "Salvati Rosia Montana", "Rosia Montana e inceputul Revolutiei", "Ministerul Mediului este sclavul Goldului", "Nu conteaza caracterul, cand ai bratul ca minerul" si scandand "Uniti, salvam Rosia Montana", "Nu cedam, nu capitulam" si "Nu corporatia face legislatia", potrivit Mediafax.

La miting s-au impartit fluturasi de chemare la "o adunare nationala" pe care cei care se opun proiectului minier vor sa o organizeze in 19 octombrie la Campeni, judetul Alba.

La manifestare a participat si Oana Boc, sotia primarului Clujului, Emil Boc.

Participantii la miting au organizat un mars spre campusul studentesc Hasdeu, apoi spre Gara din Cluj-Napoca, iar la final au ajuns in Piata "Lucian Blaga", in fata Casei de Cultura a Studentilor.

Aceasta este a sasea duminica in care la Cluj-Napoca au loc astfel de proteste.

  • Proteste si la Alba Iulia si Campeni fata de proiectul minier de la Rosia Montana

Peste 300 de persoane au protestat, duminica seara, la Alba Iulia si Cimpeni, cerand Parlamentului sa respinga proiectul minier de la Rosia Montana, care "ar distruge Muntii Apuseni". Aproximativ 250 de persoane s-au adunat in centrul orasului Cimpeni, in apropierea statuii lui Avram Iancu, participantii fiind atat din oras, cat si din localitatile apropiate.

Protestatarii au agitat steaguri tricolore, iar unii dintre ei au purtat afise cu portretul lui Avram Iancu. De asemenea, unii dintre participanti au afisat bannere si pancarte cu mesaje precum "Uniti salvam Muntii Apuseni¬, "Motilor, sa fiti uniti! Nu va lasati jefuiti!" sau "Asta-i tara motilor, nu e tagma hotilor!¬.

"Ne opunem categoric acestui proiect minier care va distruge Muntii Apuseni. Vrem bogatii pentru cativa ani si apoi ce vom face? Ce facem cu Apusenii nostri poluati?", a spus unul dintre participanti, care sustine ca a venit din Albac pentru a participa la protestul de la Cimpeni.

Si la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat fata de proiectul minier de la Rosia Montana si au parcurs intr-un mars mai multe strazi din municipiu, scandand "Alba Iulia, trezeste-te" si "Luptam, murim, salvam Rosia Montana".

"Speram ca pana la urma Alba Iulia si Romania sa se trezeasca si sa inteleaga ca acest proiect nu este in interesul romanilor. Speram sa fim auziti si cei care au decizia sa il opreasca", a spus un tanar din Alba Iulia care afirma ca a participat la toate actiunile de protest impotriva proiectului Rosia Montana organizate pana acum in municipiu.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore si au afisat un banner de cativa metri lungime cu mesajul "Opriti proiectul minier de la Rosia Montana". De asemenea, unii dintre protestatari au purtat afise sau pancarte cu mesaje precum "Nu dam aurul din munti pe cianuri si bani marunti¬, "Tradarea de tara in aur se masoara" sau "Indiferenta ucide. Spuneti NU proiectului de la Rosia Montana¬.

Potrivit Jandarmeriei Alba, actiunile de protest de la Alba Iulia si Campeni au fost autorizate.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor in activitatile miniere din Romania. Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentara speciala, la care au fost audiati, pana vineri, reprezentanti ai mai multor institutii. Membrii comisiei incep saptamana viitoare dezbaterea proiectului pe articole.