Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei privind desemnarile in functii de conducere la sectia I a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

"Asociatia Magistratilor din Romania solicita public Consiliului Superior al Magistraturii (...) sa sesizeze Curtea Constitutionala in vederea solutionarii unui conflict juridic de natura constitutionala existent intre autoritatea judecatoreasca pe de o parte, puterea executiva prin primul ministru si presedintele Romaniei pe de alta parte in ceea ce priveste modalitatea in care este disputata de acesti factori politici numirea procurorilor in functiile de conducere la nivel central', se arata intr-un comunicat al AMR de vineri, citat de Agerpres.

AMR dezaproba disputa publica ivita in ceea ce priveste desemnarile realizate pentru anumite functii de conducere din DNA si considera ca clasa politica este in masura "sa afecteze imaginea si credibilitatea sistemului judiciar".

Asociatia sustine ca, prin comportamentul lor, oamenii politici, atunci cand formuleaza opinii ori manifesta diferite initiative in ceea ce priveste justitia, de cele mai multe ori "ii uita ori neaga vocatia constitutionala", respectiv aceea de putere egala in stat, iar nu subordonata celorlalte doua.

"Faptul ca justitia este mentionata in cuprinsul unui presupus pact de coabitare incheiat de persoanele care au generat conflictul aratat mai inainte reprezinta un aspect de neacceptat si regretabil, iar daca acesta ramane nesanctionat va reprezenta un precedent in masura sa afecteze independenta justitiei", spun reprezentantii AMR.

Acestia mai solicita CSM sa exprime o pozitie ferma si obiectiva in ceea ce priveste situatia ivita.

"Comportamentul adoptat in prezent de oamenii politici reprezinta o continuare a modalitatii in care a decurs anterior nominalizarea procurorilor pentru alte functii de conducere la PICCJ, DNA si DIICOT, comportament criticat la acel moment. Asociatia Magistratilor atrage atentia ca printr-o astfel de intelegere a conceptului de independenta a corpului procurorilor din Romania se va vorbi doar despre un deziderat al carui continut va fi totdeauna golit de esenta", se mai arata in comunicat.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus miercuri incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, cel care s-a ocupat de ancheta in cazul Dragnea, in functia de sef al sectiei I din cadrul DNA. In urma cu o saptamana Tiberiu Nitu ii prelungise lui Papici delegarea in functia de conducere cu inca trei luni, la cererea procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi.

Tot in aceeasi zi Tiberiu Nitu a semnat si revocarea delegarii adjunctului sefului sectiei I, Mariana Alexandru, acesta si Lucian Papici urmand sa activeze ca simpli procurori la DNA. Prin decizia procurorului general in locul lui Papici a fost delegata in functie Iuliana Bendeac, iar in locul Marianei Alexandru a fost numit procurorul Viorel Cerbu.