Ambasada Spaniei la Bucuresti neaga "categoric" informatiile vehiculate recent de mass-media potrivit carora Madridul nu ar accepta aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

"Spania a sprijinit includerea Romania la spatiul Schengen si va continua pentru ca, asa cum a subliniat in mai multe ocaziuni, Romania indeplineste cerintele tehnice care au fost impuse drept conditii pentru un astfel de acces", au declarat, pentru HotNews.ro, oficiali din Ambasada Spaniei la Bucuresti.

Potrivit surselor citate, sunt respinse "cu fermitate incercarile de a lega accesul la Schengen al Romaniei de integrarea sociala a romilor romani, pe intelegerea faptului ca nu se poate transforma un grup defavorizat social in tap ispasitor pentru o politica de stat".

O parte a presei romanesti a preluat recent o informatie difuzata de cotidianul francez Journal de Dimanche si in care se afirma ca, in afara de Franta, aderarea Romaniei la spatiul Schengen este refuzata si de Olanda, Italia si Spania.

UPDATE Ambasada Italiei la Bucuresti: Romaniei ar trebui sa-i fie asigurat pe deplin accesul in Schengen

Romania a indeplinit criteriile tehnice de aderare la Schengen si ar trebui "sa-i fie asigurat accesul" in acest spatiu, a precizat luni, la solicitarea Mediafax, si Ambasada Italiei la Bucuresti, referitor la o serie de articole din presa franceza.

"Pozitia Guvernului italian este aceea ca Romaniei ar trebui sa-i fie asigurat pe deplin accesul in sistemul Schengen. De altfel, Italia considera ca autoritatile romane au indeplinit in totalitate si cu succes toate conditiile tehnice cu privire la aderare", se arata in raspunsul Ambasadei.