Decontarea abonamentelor de transport pentru navetele scolare este o problema care nu a fost rezolvata nici pana acum, sustine Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea. Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Remus Pricopie, si secretarului de stat Vasilica Stefania Duminica, Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea avertizeaza ca plafonarea decontarilor este nelegala si intreaba conducerea Ministerului: "Ce se va intampla in situatia in care transportatorii, huliti pentru tarifele pe care le percep, nu vor reduce aceste cuantumuri pentru a se incadra in plafoanele stabilite de Guvern?"

Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea a transmis o scrisoare deschisa ministrului Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar, Vasilica Stefania Duminica, prin care solicita clarificarea situatiei decontarii abonamentelor pentru naveta scolara. "Din cauza saraciei, fenomenul abandonului scolar risca sa creasca exponential", avertizeaza reprezentantii uniunii sindicatelor. Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea este afiliata Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Descarca de aici scrisoarea deschisa

"Cadrul legal pentru decontarea navetei, pe care sunt nevoiti sa o faca elevii din invatamantul preuniversitar de stat care frecventeaza cursurile unor unitati scolare aflate in alta localitate decat cea de domiciliu, este reglementat de prevederi ale Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. (...)

Desi decontarea contravalorii acestor sume este o atributie a Ministerului educatiei si desi inspectoratele scolare i-au transmis punctual centralizatoarele din care rezulta cuantumul acestor sume, timp de peste 9 luni, ministerul nu a facut nimic. Motivul real pentru care nu s-au platit la timp aceste sume restante este ca in Legea nr. 5/2013 privind bugetul de stat pe anul 2013 nu au fost prevazute aceste cheltuieli", se arata in scrisoarea deschisa trimisa de catre vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Invatamant Valcea, Tiberiu Pana.

Potrivit acestuia, "in perioada vacantei de vara, peste toate acestea, s-a lasat o tacere grea. Din care ati iesit spre sfarsitul lunii august, cand ati declarat ca Ministerul Educatiei Nationale saluta si sustine propunerea Ministerului de Finante de plafonare a valorii abonamentelor decontate pentru elevii navetisti la cel mult 26 de lei/luna pentru distanta de 3 km, respectiv la maximum 120 lei/luna pentru distanta de 50 kilometri".

In scrisoarea deschisa adresata ministrului Remus Pricopie se precizeaza ca "solutia pompieristica oferita de M.F.P. [Ministerul Finantelor Publice - n.red.] nu rezolva in niciun fel problema decontarii cheltuielilor anterioare. Eventual, ea poate produce efecte doar pentru viitor".

"Consideram ca 'dorinta M.E.N. [Ministerul Educatiei Nationale - n.red.] si a Guvernului in ansamblul sau' de a veni 'in sprijinul elevilor prin reglementarea mai echitabila a sistemului de decontare a navetei', concretizata in 'gaselnita' de la art. 15 din Ordonanta nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, este nelegala. Pentru ca, prin prevederile art. 12 alin. (8), art. 84 alin. (1)-(3), art. 85 alin. (1)-(2) si art. 111 alin. (6) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, statul roman s-a angajat ca sa finanteze in integralitatea lor toate aceste cheltuieli", continua reprezentantii Uniunii Sindicatelor Invatamant Valcea.

In final, semnatarii scrisorii adreseaza conducerii Ministerului Educatiei Nationale (MEN) urmatoarele intrebari:

  • "Ce vina ii poate fi imputata unui parinte, decontandu-i numai jumatate sau cel mult o treime din sumele platite pentru a asigura frecventarea invatamantului liceal/profesional de catre copilul sau/copiii sai, in cazul in care transportatorul justifica cu argumente economice pretul pretins abonatilor sai, pret care este mai mare decat cel pe care statul este dispus sa-l plateasca?!"
  • "Ce se va intampla in situatia in care transportatorii, huliti pentru tarifele pe care le percep, nu vor reduce aceste cuantumuri pentru a se incadra in plafoanele stabilite de Guvern?"
  • "Nu credeti ca solicitarea pe care ati facut-o ca 'institutiile abilitate' sa verifice firmele transportatoare care ar fi perceput tarife mari pentru naveta elevilor (asa cum ati anuntat in cadrul conferintei de presa din 25 august 2013) trebuia sa preceada masura legislativa a plafonarii cheltuielilor de transport?"

"Din cauza saraciei, fenomenul abandonului scolar risca sa creasca exponential. Conform declaratiei d-nei Gabriela Placinta, inspectorul scolar general al I.S.J. Vaslui, 'pentru anul scolar trecut avem restante la transportul elevilor la plata abonamentelor care se ridica la suma de 34 de miliarde de lei vechi. Restantele sunt catre transportatori si sper ca datoriile sa fie platite pentru ca, in caz contrar, abandonul scolar va creste'", avertizeaza Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea.

Informatii de context

In luna mai HotNews.ro scria ca zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit de jumatate de an banii pentru naveta scolara. Tot atunci, deputatul PSD Ana Birchall avertiza Ministerul Educatiei ca daca situatia continua, rata abandonului scolar va creste. "Toate judetele nu au mai primit bani de anul trecut", anunta si ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care a sustinut ca situatia este cauzata de transportatori, care ar fi crescut valoarea biletelor de 6 ori.

Elevii navetisti din Covasna au organizat flash-moburi in fata mai multor licee, precum si un mars de protest fata de faptul ca abonamentele pentru naveta scolara nu au fost decontate. O greva japoneza a fost declansata si de Consiliul Judetean al Elevilor Mures, ca urmare a intarzierilor la decontarea abonamentelor pentru naveta scolara (Detalii aici).

Pe 30 mai, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca in urma unei discutii dintre premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, "s-au identificat solutii pentru suplimentarea fondului destinat platii transportului elevilor navetisti, cu inca 20 de milioane de lei". Ministerul a precizat ca anterior a deblocat o prima transa, de 30 de milioane de lei, care "reprezinta 40% din suma pe care trebuie sa o platim la zi" elevilor care fac naveta la scoala, a explicat ministrul Remus Pricopie.

Remus Pricopie: De la 1 septembrie vom avea bursa suplimentara de transport

La finalul lunii mai, ministrul Educatiei a declarat ca urmeaza "sa propunem o modificare legislativa, nu este exclus sa fie chiar ordonanta daca nu se poate rezolva ca acest text sa devina lege pana la 1 septembrie, pentru ca de la 1 septembrie sa nu mai fim in situatia de a alimenta firmele de transport" (Detalii aici). "Propunerea legislativa ar veni in sensul acordarii banilor nu pe baza de abonament, ci trimitem banii direct in contul elevilor sub forma de bursa suplimentara de transport, iar aceasta suma sa fie calculata in functie de distanta dintre scoala si domiciliul elevilor", explica atunci Pricopie.

21 august - Guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri

In luna august, Ministerul Finantelor a publicat un proiect de ordonanta care prevede ca sumele pentru naveta scolara vor fi plafonate. Potrivit documentului, elevii care fac naveta la scoala pe o distanta de 3 kilometri vor primi cel mult 26 de lei lunar. La nivelul intregii tari, 170.000 de elevi fac naveta la scoala. In prezent, la o naveta de 3 kilometri, tarifele abonamentelor scolare variaza intre 15 lei si 166 de lei lunar, in functie de transportator. Detalii aici

La o zi dupa ce HotNews.ro a scris despre proiectul Ministerului Finantelor, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca "saluta si sustine masurile de reglementare echitabila a sistemului de decontare a navetei elevilor". "Avand in vedere diferentele mari si nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat pana acum transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finantelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport in limita a maximum 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km este binevenita", a sustinut Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Pe 23 august, Consiliul National al Elevilor a comunicat public ca "plafonarea decontarii navetelor scolare este nepotrivita. Unii elevi navetisti vor primi doar o treime din costul abonamentului". Detalii aici

Ce prevede Legea Educatiei Nationale:

Art. 84 - (3) Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.

Art. 85 - (2) Statul subventioneaza toate costurile aferente frecventarii liceului pentru elevii provenind din mediul rural sau din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum si pentru cei care frecventeaza scolile profesionale. Modalitatea de subventionare si criteriile de acordare a subventiei se stabilesc prin hotarâre a Guvernului, initiata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Citeste si: