Asociatia Tinerilor Maghiari (EMI) va organiza saptamana aceasta flash-moburi in fata mai multor licee din judetul Covasna, precum si un mars de protest fata de faptul ca abonamentele elevilor pentru naveta la scoala nu au fost decontate. Koman Attila, unul dintre liderii asociatiei, a declarat pentru Agerpres ca in judetul Covasna s-au adunat aproape 3.100 de semnaturi de sustinere a elevilor care au intrat in greva japoneza saptamana trecuta pentru ca nu au mai primit banii de naveta de aproape sapte luni. Si Consiliul Judetean al Elevilor Mures a anuntat luni ca declanseaza o greva japoneza pe termen nelimitat.

Alti elevi din judetele Brasov, Harghita si Mures s-au solidarizat, demarand si ei strangerea de semnaturi, a precizat acesta. Koman Attila a declarat ca miercuri vor fi organizate flash-moburi de cate cinci minute in fata mai multor licee din judetul Covasna, iar joi va fi organizat un mars de protest din centrul municipiului Sfantu Gheorghe pana in fata sediului Inspectoratului Scolar Judetean. In paralel vor avea loc adunari publice in orasele Baraolt, Targu Secuiesc si Covasna.

"Este un mars pentru drepturile elevilor, dar nu este doar un simplu protest (...) Vrem sa ii intrebam: daca ei nu respecta niste legi, cum ne pot cere noua sa le respectam", a spus pentru Agerpres Koman Attila, precizand ca din cauza faptului ca abonamentele nu au fost decontate unii elevi au abandonat sau vor sa renunte la scoala dupa clasa a X-a.

Elevii din judetul Covasna au intrat martea trecuta in greva japoneza pentru recuperarea banilor de naveta si, potrivit conducerii EMI, la aceasta participa circa 2.000 de elevi de la 15 licee din Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Covasna si Baraolt.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Covasna a precizat ca un numar de 2.240 de liceeni din mediul rural fac zilnic naveta la scoala, iar ultimele plati s-au decontat in luna decembrie anul trecut, pentru lunile octombrie si partial noiembrie. Suma restanta pe ultimele sapte luni depaseste 2,2 milioane de lei la nivelul judetului.

Greva japoneza declansata de Consiliul Judetean al Elevilor Mures, ca urmare a intarzierilor la decontarea abonamentelor pentru naveta scolara

Si Consiliul Judetean al Elevilor Mures a anuntat luni ca declanseaza o greva japoneza pe termen nelimitat, in semn de solidaritate cu elevii carora nu li s-a decontat transportul de la inceputul anului scolar. "Ca reprezentanti ai elevilor vom lua toate masurile necesare pentru apararea drepturilor si intereselor acestora, in vederea asigurarii unui invatamant centrat pe elev care sa corespunda nevoilor lor si normelor prevazute de lege. Astfel, incepand de luni, vom intra in greva japoneza pentru a ne semnala dezacordul fata de situatia actuala", a declarat presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Mures, Razvan Azamfirei, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca greva japoneza va tine pana cand Ministerul Educatiei va rezolva problema decontarii navetei fata de elevi. De la inceputul anului scolar 2012-2013, Inspectoratul Scolar Judetean Mures nu a platit niciun leu pentru decontarea navetei elevilor, restantele pe ultimele luni ridicandu-se la peste 4,5 milioane de lei.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Mures, Stefan Somesan, a declarat luni ca "situatia este cunoscuta la nivel national, inclusiv la nivelul Guvernului si s-a ajuns in aceasta situatie avand in vedere faptul ca operatorii de transport au marit nejustificat de mult in ultimele 18 luni costurile de transport pe traseele licitate. In aceasta situatie ministerul are in prezent circa 180 de milioane de RON datorie pe aceasta componenta. Elevii, asa stiu, dupa cate stiu, s-au adresat si ministrului, deci ministerului si se cauta solutii acum la nivelul Ministerului Educatiei, la nivelul Guvernului. Actiunea de protest este initiata de ei, noi nu avem nici un fel de amestec, este doar dreptul legal al lor si trebuie sa respecte inclusiv procedurile de desfasurare, anuntarea organelor care mentin ordinea publica si asa mai departe".

Seful ISJ Mures a precizat ca cele mai multe datorii se inregistreaza fata de elevii fac naveta la Targu Mures, la Reghin si la Ludus.

HotNews.ro a scris in urma cu o saptamana ca zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit de jumatate de an banii pentru naveta scolara. In Harghita, 5.000 de elevi nu au mai primit banii pentru naveta din decembrie, iar datoria este de 1,5 milioane de lei. In Vaslui, restantele catre cei 7.000 de elevi navetisti sunt din septembrie anul trecut si depasesc 2,5 milioane de lei, anunta Ana Birchall in aprilie, avertizand Ministerul Educatiei ca "daca aceasta situatie continua, rata abandonului scolar va creste".

"Toate judetele nu au mai primit bani de anul trecut", a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care sustine ca situatia este cauzata de transportatori, care au crescut valoarea biletelor de 6 ori. HotNews.ro a transmis insa in urma cu o luna si jumatate Ministerului Educatiei o solicitare scrisa pe aceasta tema, cerand situatia din fiecare judet si data la care va fi rezolvata aceasta problema, solicitare la care Ministerul nu a dat nici pana la data publicarii acestei stiri un raspuns.

Ce spune Legea Educatiei Nationale:

"Art. 84 - (3): Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda."

Citeste si: