Situatia cea mai "grea" se inregistreaza in zona localitatii Slobozia Conachi, a afirmat, sambata, ministrul de interne, Radu Stroe, la Galati, dupa ce a survolat intreaga zona calamitata de inundatii din judet, transmite Agerpres. Ministrul a adaugat ca in cazul in care va fi nevoie va fi suplimentat efectivul MAI in regiune.

Demnitarul a spus ca a venit pentru a evalua situatia reala din zona si le-a cerut angajatilor Ministerului de Interne care lucreaza pentru inlaturarea efectelor inundatiilor sa fie pregatite.

"Trupele sa fie pregatite sa nu mai moara oameni. (...) Daca va fi nevoie vom suplimenta numarul de efective pentru a ajuta populatia", a spus Stroe.

El a anuntat ca saptamana viitoare, dupa retragerea apelor, se va face o evaluare a pagubelor.

Radu Stroe participa sambata, la Galati, la o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta

  • Galati: 350 de case din Slobozia Conachi si Cuza Voda au fost inundate, dupa o deversare controlata

Circa 350 de case din Slobozoia Conachi si Cuza Voda, judetul Galati, au fost inundate, in noaptea de vineri spre sambata, dupa ce a fost facuta o deversare controlata a apelor acumulate intr-un iaz piscicol pentru a se evita inundarea mai multor sate, localnicii fiind evacuati inca din timpul zilei, transmite Mediafax.

Potrivit autoritatilor locale, in Slobozia conachi au fost evacuate aproximativ 250 de case, alte o suta de locuinte fiind inundate in localitatea Cuza Voda, primarul uneia dintre cele doua comune declarand ca oamenii au fost evacuati inca din cursul zilei de vineri cu ajutorul militarilor, in conditiile in care unii batrani nu voiau sa plece din locuinte.

"In Slobozia Conachi au fost inundate aproximativ 250 de case. Paraul Suhurlui traverseaza centrul comunei Slobozia Conachi, pe o lungime de sapte kilometri. Noi am evacuat oamenii, unele persoane batrane care nu voiau sa isi paraseasca locuintele au fost scoase din case cu autorul militarilor. Au fost inundate 250 de case", a declarat primarul din Slobozia Conachi, Ion Neculau.

Sursa citata a spus ca localnicii evacuati au dormit fie la Primarie, fie la rude sau prieteni.

"Oamenii au dormit fie intr-o incapere spatioasa a Primariei, unde am pus 30 de paturi cu saltele, fie intr-o sala de sport (aproximativ 30 de persoane, fie la rude sau prieteni. De azi noapte a inceput sa scada apa, pentru ca am luat decizia si am facut o bresa intr-un drum communal, astfel incat apa sa se poata scurge la vale. Acum inca nu ne putem intoarce sa scoatem malul din case, pentru ca de la ora 3.00 noaptea ploua", a mai declarat primarul din Slobozia Conachi.

Aproximativ o suta de case au fost evacuate si in localitatea Cuza Voda, unde de asemenea oamenii au fost evacuati din calea apelor, acestia petrecandu-si noaptea la rude, a declarat primarul comunei, Danut Codrescu.

  • IGPR: Trafic intrerupt in Galati din cauza inundatiilor. Rute ocolitoare pentru DN 25 si DN 26

Traficul rutier este intrerupt in continuare pe DN26 Galati - Oancea, intre localitatiile Foltesti si Mastacani, si pe DN25 Galati - Tecuci, intre localitatile Tudor Vladimirescu si Vames, din cauza apei care a inundat suprafata carosabila, informeaza Inspectoratul General al Politiei Romane, citat de Agerpres.

Politia recomanda soferilor rute ocolitoare: pentru DN26, directia Galati - Oancea: DJ242 Foltesti - Targu Bujor, DJ242B Targu Bujor - Baneasa, DJ242E Baneasa - Oancea.

Pentru directia Galati - Barlad - Husi se poate circula pe DN24D Galati - Barlad, DN24 Barlad - Crasna, DN24B Crasna - Husi.

Rute ocolitoare pentru DN25: DN2B Sendreni - Braila, DN23 Braila - Focsani, DN2 Focsani - Tisita, DN24 Tisita - Tecuci; pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone: DJ255 Independenta - Izvoarele - Slobozia Conachi, DJ251 Slobozia Conachi - Pechea - Costache Negri - Cudalbi - Valea Marului - Matca - Tecuci.

  • Sute de elevi din Galati nu vor incepe scoala luni din cauza inundatiilor

Aproximativ 300 de elevi din comuna Costache Negri nu vor incepe luni scoala, reansmite Agerpres, iar alte sute de elevi din Pechea si Cudalbi ar putea invata in trei schimburi, dupa ce cinci unitati scolare au fost inundate.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, s-a aflat, vineri seara, in judetul Galati, unde a vizitat toate cele cinci unitati scolare afectate de inundatiile din ultimele zile. Demnitarul a trecut prin localitatile Cuca, Rediu, Costache Negri, Cudalbi si Pechea, verificand conditiile din scolile inundate si daca acestea vor putea primi elevii luni dimineata, cand incepe anul scolar.

Potrivit declaratiilor inspectorului scolar general Laura Marin, dintre cele cinci scoli inundate initial, trei sunt in imposibilitatea de a-si primi elevii luni. Este vorba despre Scoala nr. 2 din comuna Pechea, un corp al scolii gimnaziale din comuna Cudalbi si intreaga scoala gimnaziala din comuna Costache Negri.

Ministrul Educatiei a analizat variantele pentru aceste scoli. Cert este ca cei peste 300 de elevi ai scolii din Costache Negri nu vor incepe scoala luni, in ciuda eforturilor localnicilor si chiar si ale elevilor de a curata de mal unitatea scolara.

Cat priveste elevii de la scolile inundate din Pechea si Cudalbi, se analizeaza posibilitatea ca acestia sa fie preluati de alte unitati din comune - cei din Pechea, la scolile nr. 1 si 3 din localitate iar cei din Cudalbi, intr-un corp nou de cladire. Totusi, in acest caz nu a fost luata o decizie clara, mai ales ca mutarea copiilor la alte scoli va presupune ca acolo se va invata in trei schimburi.

Situatia nu este definitiva, avand in vedere ca in judetul Galati ploua in continuare, existand riscul ca si alte unitati scolare sa fie inundate.