Ministerul Justitiei a dat aviz negativ proiectului de lege privind Rosia Montana, inca din 13 august, desfiintand practic documentul

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 4 septembrie 2013, 21:48 Actualitate | Esenţial


Ministerul Justitiei a dat aviz negativ - in data de 13 august - proiectului de lege privind exploatarea de la Rosia Montana. Expertii care au analizat actul normativ trimis de Guvern la Parlament sustin ca acesta este neconstitutional cap-coada, scrie miercuri Revista 22.

Mai mult, expertii ministerului enumera in document (care poate fi citit integral aici) inca 10 avize care trebuie obtinute, anterior avizarii de proiectului de lege, de la mai multe ministere, printre care cel de Externe, de Interne si cel al Apararii Nationale. Ministerul Justitiei a retrimis, pe 13 august, proiectul spre "reanalizare" lui Dan Sova.

Observatiile Ministerului de Justitie:
 • "Propunerea de a aproba un contract - acord de drept privat prin Lege nu corespunde finalitatii constitutionale a acesteia de a reglementa de o maniera generala. (...)  In aceste conditii, consideram ca solutia de a aproba prin Lege contractul - Acordul este de natura sa creeze premisele unor vicii de neconstitutionalitate in raport cu art 1 alin. (4) si art. 61 alin. (1) din Constitutie", se arata in documentul Ministerului.
Referindu-se la textul proiectului de lege, reprezentantii Ministerului Justitiei arata ca o mare parte din termeni sunt definiti imprecis si/sau incorect, lasand posibilitatea unor interpretari arbitrare.
 • "Declararea 'utilitatii publice' are relevanta numai in ceea ce priveste posibilitatea de expropriere, avand in vedere ca potrivit art. 44 alin. (3) din Constitutie: 'Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru cauza de utilitate publica, stabilita potrivit lege, cu dreapta si prealabila despagubire', in timp ce declararea de 'interes national' nu face decat sa sublinieze faptul ca statul are calitatea de expropriator si nu unitatile administrativ-teritoriale".
 • In ceea ce priveste calificarea interesului public national ca fiind "deosebit", apreciem ca aceasta trebuie sa fie reanalizata, deoarece nu face decat sa genereze confuzie, respectiv, daca pentru proiectele de interes national expropriator este statul, atunci pentru cele de interes "deosebit" nu se mai poate determina cine este expropriatorul. Mai mult, aceasta sintagma nu este nici macar consecvent utilizata in cadrul proiectului", arata Ministerul Justitiei.
In continuare, raportul mai arata ca modul in care e redactat proiectul de lege (normele referitoare la exproprieri efectuate de o companie privata in numele statului) genereaza o situatie absurda, o "dubla expropriere".
 • "Guvernul ar urma sa aprobe declansarea procedurii de expropriere pe baza unei simple cereri a persoanei de drept privat care urmeaza sa plateasca despagubirile pentru expropriere. Or, in aceasta situatie rezulta ca are loc o dubla "expropriere": titularul cumpara de la proprietar la un pret impus de lege, egal cu despagubirea, imobilele vizate, iar statul dobandeste imobilele in proprietate publica realizand o imbogatire fara just temei pe seama resurselor financiare ale titularului si o expropriere de facto a acestuia, fara a-i acorda despagubiri. De altfel, din modul de reglementare al procedurii exproprierii nu rezulta ca sunt respectate cerintele prevazute de art. 44 alin. (3) din Constitutie privind dreapta si prealabila despagubire pentru expropriere".
Ministerul Justitiei arata, in acelasi document, ca si prevederea posibilitatii prelungirii licentei de exploatare in mod arbitrar este ilegala.
 • "Referitor la pct. 13 - reconfigurarea perimetrelor  adiacente (de exploatare - n.a.) 'la cererea RMGC' - aratam ca ANRM (Agentia Nationala de Resurse Minerale - n.a.) reprezinta interesele statului in domeniul resurselor minerale si, prin urmare, modificarea, fie a perimetrului care face obiectul licentei, fie a unora adiacente, la cererea titularului este de natura sa inlocuiasca practic ANRM in activitatea de gestionare a valorificarii resurselor minerale, deoarece, practic, titularii ar ajunge sa stabileasca intre ei unilateral perimetrele de care au nevoie. Consideram ca textul propus este de natura sa creeze premisele unor vicii de neconstitutionalitate in raport cu art. 136 din Constitutie".
 • In ultima parte a raportului, Ministerul Justitiei remarca: "In ceea ce priveste Anexa nr. 1 la Acord, observam ca aceasta se bazeaza pe date de la nivelul anului 2012 (de exemplu legislatia fiscala, cursul de schimb sau actualizarea costurilor de capital si operationale), ceea ce presupune ca masurile ce se preconizeaza a fi adoptate au in vedere date a caror vechime este de aproape un an".
 • La Capitolul IV ("Observatii care vizeaza Expunerea de motive"), Ministerul Justitiei atrage atentia ca intreg acest proiect legislativ cuprinde derogari de la dreptul comun, care "constituie tot atatea restrangeri de drepturi ale cetatenilor, restrangeri pentru a caror legiferare este esentiala o justificare compatibila cu conditiile prevazute de legea fundamentala" (Constitutia).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9516 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  Mare atentie la penultimul paragraf (Miercuri, 4 septembrie 2013, 22:15)

  un dac [utilizator]

  Legea este facuta de anul trecut si aruncata acum cateva zile "pe piata". Ori au simtit un moment prielnic acum, caz in care s-au inselat, ori e o petarda care vrea sa ascunda altceva.
  In orice caz, acest Guvern si-a atins nivelul nepermis de incompetenta de prea multe ori ca sa mai ramana.
  • +6 (8 voturi)    
   Da (Joi, 5 septembrie 2013, 9:43)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Total de acord. Trebuie insa sa fim atenti sa nu vina alti spagari, care sunt in fond prietenii astora la furat, chiar daca au alta culoare.
 • +18 (20 voturi)    
  daca... (Miercuri, 4 septembrie 2013, 22:19)

  cbogdan [utilizator]

  Daca este adevarat ca Min. Justitiei a dat acest aviz negativ, ma intreb cine a redactat acest Proiect de lege ? Si mai intreb unde sunt gasiti acesti incompetenti (ca sa nu spun oligofreni ) ?
  • +8 (10 voturi)    
   PM (Joi, 5 septembrie 2013, 9:13)

   mgu [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

   Incompetentul este Dan Sova insa cu aviz de la plagiatorul-mincinos sau iresponsabilul vesel Victor Viorel Ponta.
 • +21 (23 voturi)    
  Nu imi vine sa cred (Miercuri, 4 septembrie 2013, 22:26)

  georgeb [utilizator]

  In Romania cineva si-a facut treaba cum trebuie! Ce pot sa spun decat sa aplaud analiza ministerului justitiei.

  Are voie oare sa plece un proiect lege in parlament cu aviz negativ de la ministerul justitiei?
 • +18 (20 voturi)    
  Noroc.... (Miercuri, 4 septembrie 2013, 23:00)

  CetateanulRoman [utilizator]

  ca nu sint numai lacomi! Sint si prosti si grabiti!
  Daca tot asa arata si contractul de negasit lucrat de firma sova......e limpede de ce nu il scot la vedere. Probabil nu e nimic legal acolo...
  • +3 (7 voturi)    
   contractul e pe site (Joi, 5 septembrie 2013, 6:00)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   La Sova.
   Si, da, nu e cam nimic legal acolo
  • +6 (8 voturi)    
   E lucrat de NNDKP (Joi, 5 septembrie 2013, 8:17)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   1. Deci RMGC cere casei de avocatura NNDKP sa le faca o lista cu tot ceea ce ii deranjeaza pe ei la legislatia mioritică (inclusiv cea UE transpusă).
   2. Intre timp RMGC prin niste (sanchi) lobbyisti ii abordeaza pe parlamentarii Greblă și Ruseț care introduc chipurile un proiect de lege pentru exproprierea zonelor vizate de exploatari miniere de suprafata, care seamana ca doua picaturi de apa cu ce e in proiectul ăsta de lege (NNDKP anticipa o batalie juridica de vreo 10 ani numai pe exproprieri). Prinsi cu mâța în sac de ONG-uri, parlamentarii Greblă și Rușeț declară că legea e pentru exploatarile de lignit de la Rovinari și ca nici nu au auzit de Roșia Montană. Proiectul Greblă-Rușeț dispare prin sertărașele Parlamentului.
   3. Vine la putere USL și Dan Șova negociază glorios cu maică-sa vitregă denunțarea unilaterală a contractului Bechtel.
   4. Bingo! Lui Dragoș Tănase/Beny Steinmetz dacă dacă tot au ei la dispozitie casa de avocatura NNDKP le pică fisa sa amplifice proiectul Rușeț-Greblă netezind toate asperitatile din legislatia romana de care s-ar putea impiedica. Aurul incepe să scadă pe Bursă.
   5. Se ""sta de vorba" cu Sova si cu Ponta, probabil pe mai multe filiere;
   6. Cei doi simt mirosul banului și "pun bot" după ce negociază ceva timp. "Rețeta" e a jupanului Kelemen care a dat descarcare arheologica pentru Cârnic contra 80 milioane EUR (sanchi) sponsorizare pentru Institutul National de Patrimoniu din partea RMGC. Probabil se gandesc săracii de ei ca dupa 4 ani să plece din rahatul ăsta de țară și să se retragă și ei la Miami sau pe Coasta de Azur cu cățel, purcel, Daciană...
   7. cand peste 20 de ani vom fi potopiti la CEDO de cazuri gen Tatar c. Romania (intoxicare lenta cu reziduuri de cianura si metale grele) cei doi vor zice...aaa nu știu! eu am votat contra, a fost voința Parlamentului, pentru locuri de muncă, cei care au venit după noi la putere (niște șpăgari) nu au supravegheat respectarea standardelor de mediu ale investitiei...
   • +1 (3 voturi)    
    felicitari (Joi, 5 septembrie 2013, 14:27)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

    pentru analiza.se pare ca sunteti mai documentat decat unii ziaristi,inrositi de gabriel.daca e asa o sa fie cam groasa pt astia (sper).acum m-am dumirit de l-a intrebat base pe poanta cati bani a luat de la rosia,base vorbeste pe fapte nu bate campii ca poanta.
 • +8 (10 voturi)    
  Si USL a inceput ca PDL. (Miercuri, 4 septembrie 2013, 23:07)

  Con_stan_tin [utilizator]

  Propunerile de legi sunt facute pe genunchi, probabil de unii care n-au cunostinte juridice ci doar diplome in domeniu. Inteleg ca poate veni oricine cu idea dar transformarea ei in lege lasati-o in seama juristilor!
  • -1 (3 voturi)    
   Poate PDL-ul a terminat ca USL (PSD+PNL) (Joi, 5 septembrie 2013, 1:47)

   Leon_Magnificul [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   PDL-ul n-a facut decit sa repete (mai prost) lectia invata de marii sai inaintasi care au predat-o din ianuarie 1990.
 • +15 (17 voturi)    
  Bravo macar angajatii de prin birouri stiu ce fac (Miercuri, 4 septembrie 2013, 23:32)

  warchild [utilizator]

  pentru ca cei care conduc sunt de o incompetenta crasa. Desi nu credeam ca tocmai eu o sa incep sa fac discrimari pe baza aspectului fizic... ce pot sa mai zic unora li se citeste prostia pe fata ... Dan Sova pare eminent.. zau sau iminent? :)))
 • +16 (18 voturi)    
  document-scoala (Miercuri, 4 septembrie 2013, 23:43)

  buncrestin [utilizator]

  cum au putut doi juristi - Sova si Ponta - sa isi puna obrazul pentru asa o lege...imi vine greu sa inteleg. cinste oamenilor care au redactat documentul si argumentatia. avem nevoie de astfel de oameni care sa nu plece urechea la vremelnicii aflati prin posturi de mare demnitari. ei sunt adevaratii demnitari din ministere, nu toti maimutoii care se cred ministri
  • +8 (10 voturi)    
   Obrazul??!!!?? (Joi, 5 septembrie 2013, 1:49)

   Leon_Magnificul [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   De la un plagiator si-un coate-goale????!!??
 • +1 (5 voturi)    
  no shit (Joi, 5 septembrie 2013, 0:01)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  .
 • -18 (18 voturi)    
  sa nu mai joace (Joi, 5 septembrie 2013, 0:18)

  cami_p [utilizator]

  poate ajung sa se hotarasca odata si sa nu mai joace neagra alba permanent. o sa plangem dupa investitii apoi
  • +10 (12 voturi)    
   postac RMGC (Joi, 5 septembrie 2013, 2:03)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui cami_p

   Nu vrea decât să muncească.
   • +3 (5 voturi)    
    . (Joi, 5 septembrie 2013, 9:46)

    Arh. [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Si o face binisor, nu vezi cu ce spor comenteaza?
 • +13 (15 voturi)    
  ups... (Joi, 5 septembrie 2013, 0:27)

  lyth [utilizator]

  pe langa faptul ca proiectul e imoral si anti-national,s-a dovedit ca mai e si ilegal, un lucru deja stiut de manifestantii din Piata Universitatii :)
 • +15 (17 voturi)    
  Ghicitoare pentru DNA (Joi, 5 septembrie 2013, 0:36)

  Mariicaialbastri [utilizator]

  Declaratie a Plagiatorului Mitoman inainte de alegeri:
  Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, ca in cazul in care va ajunge premier va anula o eventuala autorizatie oferita exploatarii de la Rosia Montana.

  "Da, voi reveni asupra deciziei, cu siguranta", a spus Ponta in momentul in care a fost intrebat de jurnalistii straini daca va face ceva in legatura cu aceasta unda verde acordata proiectului, arata AFP.

  Declaratie a Plagiatorului Mitoman după alegeri:

  Trebuie deblocat si continuat proiectul Rosia Montana, "evident cu respectarea cerintelor de mediu". Potrivit premierului, la inceputul sesiunii parlamentare va fi finalizat proiectul de lege privind Rosia Montana. "Cred ca 13 ani de cand se tot plimba prin diverse structuri parlamentare este de ajuns.

  Daca ati avut cumva mandat sa ascultati telefoanele lui Dan Sova, Dragos Tănase, Ana Diculescu-Sova, Razvan Theodorescu, Rovana Plumb, Daniel Barbu, Mircea Angelescu, Tony Greblă, Kelemen Hunor, Calin Popescu Tăriceanu, Radu Berceanu, Relu Fenechiu, Corina Bors, Paul Damian, Remus Truica, Beny Steinmetz , Frank Vasile Timis si cu voia dumneavoastra ultimul pe lista Victor Viorel Ponta (plus ceva ambientale ca imi inchipui ca nu vorbesc tot la telefon) s-ar putea sa aveti raspuns
 • +7 (9 voturi)    
  Era și cazul! (Joi, 5 septembrie 2013, 8:36)

  Radu I [utilizator]

  Se vede (și pute) și din avion afacerea asta murdară... Sper să fie desființat acest așa-zis „proiect de lege” (ilegal, antinational, anticonstituțional), înainte de a ajunge pe mâna găștii de penali, corupți, imorali, poreclită PARLAMENT!
 • +3 (5 voturi)    
  asa da! (Joi, 5 septembrie 2013, 15:02)

  mari123 [utilizator]

  intr-adevar oamenii din ministerul justitiei nu numai ca sunt profesionisti, dar sunt integri si nu au nicio implicare politica. speram ca acest lucru sa dureze si sa fie lasati in pace, ...dar din pacate,nu stiu de ce cred nu va mai dura mult si, asemenea celorlalte institutii din aceasta tara, probabil ca se va incerca reducerea lor la tacere de catre cei numiti politic...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by